In ultimii ani lucrurile realizate handmade au devenit foarte trendy, foarte la moda. De la tot felul de hainute create si acesorizate handmade, la palarii, genti, pantofi care mai de care. Pana la urma pana si jucariile pentru bebelusi au ajuns sa fie facute manual, castigand o cota de piata destul de bunicica as putea spune. A devenit oarecum o indeletnicire frumoasa a unor mamici, sau doamne/domnisoare iubitoare de copii care au inteles aceasta piata de nisa si care ofera o mica bucurie copiilor, ii ajuta sa se dezvolte si astfel castiga si ceva venituri suplimentare in mod cinstit si placut.

Este la moda ca proaspetele mamici sa cumpere carticele facute special pentru bebelusul lor, de obicei realizate din fetru, si individualizate cu numele copilului ca sa ii ramana amintire.

Tineti cont insa ca este o munca destul de migaloasa, iar costul unei astfel de carticele este destul de maricel as putea spune. Pretul unei pagini de carte senzoriala din ce m-am interesat pana acum ajunge pe la 15-20 ron, iar de obicei carticica are un minim de vreo 5 pagini.

De obicei carticele sunt realizate din fetru , insa se pot face si din bumbac. De obicei realizarea unei astfel de carticele dureaza cam 3-4 zile, insa depinde si de complexitatea activitatilor pe care le va cuprinde, cat si de numarul de pagini pe care le va contine.  Inspiratia mamicilor vine de obicei din activitatile de zi cu zi, din ce considera fiecare util pentru invatare, insa fiind un produs realizat exlusiv pe comanda, fiecare mamica poate cere anumite activitati pentru cartea copilului sau.

 

Cum pot ajuta cartile senzoriale copii?

 

Carticica din fetru cu activitati pentru copii ajuta la dezvoltarea motricitatii fine (cum ar fi activitati simple ca inchiderea fermoarului, nasturilor, capselor, siretului pana la executarea unor codite impletite, lucru care intradevar este mai complex) a simţului tactil si vizual, stimuleaza imaginatia si creativitatea bebelusului prin culori contractante, texturi variate, miscare si jocuri distractive. Copilul este determinat sa atinga, sa simta si sa invete cuvinte, lucruri si concepte noi (culori, forme geometrice, cifre, litere, animale, ceasul). Piesele sunt detasabile si pot fi manuite cu usurinta.

Cartile senzoriale pentru copii reprezinta o alternativa utila, dupa parerea mea, la jucariile clasice, educativa , peronalizata la cerere in functie de ce doreste mamica sa invete copilul, ce incurajeaza dezvoltarea abilitatilor psiho- motorii ale copilului dvs.  

 

Cui se adreseaza cartile senzoriale?

 

Cartile senzoriale sunt create pentru copii cu varstele intre 0 si 6 – 7 ani. Acestea sunt concepute pentru categorii de varsta diferite, adaptate nevoilor si capacitati cognitive ale copiilor. De exemplu, o carte senzoriala pentru bebelusi va avea mai putine activitati de invatare, dar va fi plina de texturi, culori si forme diferite, pentru a dezvolta acuitatea vizuala si tactila a copilului. De cealalta parte, o carte senzoriala pentru un copil de 2 ani va abunda in activitati, pentru ca, prin joaca, acesta sa invete lucruri noi.

 

Carticica  senzoriala este  de obicei facuta din fetru caruia i se adauga diverse accesorii: magneti, scai, fermoar, nasturi, siret, capse, fire de lana, clestisori, clame, pom-poms, etc.

Scopul acestor carti este dublu: pe de o parte sa tina copilul ocupat, iar mamicile care realizeaza aceste carticele spun ca asa se si intampla (asta cu siguranta depinde de copil, pentru ca baietelul meu mare se plictiseste foarte repede de orice nu este suruburi si surubelnite), cat si sa ii invete lucruri utile din viata de zi cu zi.

 

De curand am participat la un concurs pe Facebook si am castigat o astfel de carticica senzoriala pentru bebelusul meu de ala Didi Craft – Quiet books – Carti educative pentru copii. O sa va prezint mai jos poze in care veti vedea cum arata si ce activitati puteti face de exemplu cu ea:

Coperta – coperta este reprezentata de o ciuperca ilustrata sub forma de casuta. Deschizand-o, se poate lipi/dezlipi un catelus si soarele. Coperta carticelei este inscriptionata cu numele lui Cezar, la cerere.

Pagina 1 – aceasta pagina contine o omiduta sub forma de 10 bulinute cu numere pe ele. Acestea se dezlipesc , obisnuind copilul sa le puna in ordine, astfel incat sa reuseasca sa invete ordinea numerelor de la 1 la 10.

Pagina 2 – aceasta pagina este reprezentata de un cos cu legume si o parte gen gradina. Copilul este stimulat sa culeaga legumele din gradina (morcov, ardei, rosie, brocoli, in cos, si invers.

Pagina 3 si 4 – aceste pagini contin un arbore si diverse produse care pot fi puse alternativ in copac: fruze, mere, fluturi, fulgi de nea. Copilul este stimulat sa invete anotimpurile, sa inteleaga rolul naturii.

Cezar are acum 10 luni si baga totul in gurita. Nu ii voi da carticica chiar in acest moment pentru a fi sigura ca este in siguranta, insa o voi pastra pentru momentul in care o sa creasca un pic mai mare si ne vom juca atunci impreuna. Insa cred ca o sa ii placa, deoarece este viu colorata si vom putea petrece timp impreuna invatand lucruri interesante.

 

fila 1

 

fila 2