Ma tot gandesc de ceva vreme sa va scriu despre experienta mea cu Manduca, insa nu prea am avut timp. Viata cu doi copii mici nu e prea usoara, cred ca puteti fi de acord cu mine in privinta acestui aspect 🙂 Manduca sau manduca ergonomica, este sistemul de practic mi-a salvat spatele in 2017. Nu cred ca m-as fi descurcat fara ea si o recomand tuturor cu mare drag.

Hai sa va povestesc cum am folosit-o eu pana acum si de ce mi se pare ca fiind o alegere foarte buna.

 

Cand am ramas insarcinata cu David, dupa ce mi-am facut lista cu toate sarsanalele ce trebuia sa le cumpar pentru a fi pregatita in primele luni de viata, buna mea prietena Claudia m-a intrebat daca nu cumva imi doresc si un sistem de purtare. Ea avea aceasta manduca si o folosise deja pentru cei doi copii ai sai cu mare succes. Imi spusese vorbe bune si viitorul cu *maini libere la cumparaturi* si fara prea mari dureri de spate, parea destul de promitator.  Asa ca am acceptat sa mi-o daruiasca, in speranta ca o voi folosi din cand in cand pentru a rezolva micile cumparaturi ce nu suporta amanare. Nu aveam insa idee pe atunci ca imi va fi atat de utila, si mai ales cu Cezar.

Desi prietena mea care studiase destul de mult problema inainte sa o cumpere, mi-a spus ca merge inca de la nou nascut ( circa 3.5 kg), si desi acelasi lucru l-am citit si eu pe site-ul lor, am fost, recunosc, putin neincrezatoare la inceput. Asa ca am decis sa il port pe David in ea la scurt timp dupa ce a facut sase luni de zile. Isi tinea bine caputul, incepusem cat de cat sa il pun si in sezut, si mi s-a parut ca era timpul perfect ca sa il obisnuiesc cu ea. David nu prea statea nici in carut, asa ca imi era destul de greu sa merg peste tot cu el in brate. Aveam nevoie de un respiro cumva.

A fost usor, zic eu, sa il fac sa ii placa, pentru ca era mai mereu destul de lipit de mine, ma simtea mereu aproape si cred ca asta i-a placut. Initial, am folosit manduca ca sa merg la magazinul din colt, la farmacie pentru scurte drumuri. Apoi, l-am luat cand am fost la medic si a inceput sa imi placa. Aveam mainile libere, el dormea de obicei linistit, cu capul pe pieptul meu, iar eu obisnuiam sa ii protejez cumva pozitia capului sustinandu-l cu un brat pus in jurul lui. Cumva ne-am descurcat de fiecare data bine. Mi-a placut asa tare ideea, incat primavara si vara il luam in manduca uneori si plecam cu el la plimbare prin oras sau prin parc, vreo 2 – 3 ore pe zi. Reusesc sa mai ma odihnesc in momentele in care mergeam cu autobuzul, insa pana pe la 10 kg a fost destul de placut sa il tin in brate.

Ulterior, l-am purtat ocazional, pentru a si inceput sa mearga, si isi dorea foarte mult sa stea in picioare si pe jos, dar si pentru ca nu am fost niciodata o fire sportiva si nu stau extraordinar de bine cu coloana si conditia fizica. O greutate de 10- 11 kg se resimte destul de tare daca este purtata zilnic vreo saptamana.

 

Manduca mi-a devenit indispensabila cand a aparut Cezar in viata noastra.  Chiar inainte sa raman din nou insarcinata ma gandisem sa i-o returnez prietenei mele. Dar bine ca nu am facut-o! Pentru ca fara ea nu stiu ce m-as fi facut. Trebuia clar sa cumpar alta. Si sa stiti ca sunt destul de costisitoare. O manduca originala, buna, este undeva pe la 450- 500 ron bucata. Dar merita! Manduca mea este deja la al 4-lea copil purtat si se mentine foarte bine. Materialul are aceiasi rezistenta si structura ca la inceput, sistemele de prindere sunt in stare excelenta. Doar culoarea s-a mai estompat datorita uzuriii, soarelui si spalarii la masina de spalat. Dar asta nu reprezinta pentru mine un impediment de o purta.

 

Avand apraxie oculomotorie, Cezar a avut nevoie inca de pe la 4 luni de zile de kinetoterapie. Zilnic! Si asta pentru mine a insemnat ca plec cu el zi de zi, in brate, pana la cabinet, dus-intors. Si cate sanse sunt ca, cabinetul de kinetoterapie (si unul cu oameni specilisti buni) sa fie fix langa casa? ….Vorbim de Bucuresti, asa ca va dati si voi seama.

Cezar si-a tinut capul pe la 5.5 luni si  avea o hipotonie destul de accentuata, asa incat lui clar nu i-a recomandat doctorul purtare in manduca sau in orice fel de sistem de purtare, fie el ergonomic sau nu. Trebuia sa astept. Sa astept sa isi tina capul, sa reuseasca cat de cat sa lucreze muschii corpului, sa aiba putina pozitie dreapta cu coloana. L-am dus in primele luni de kinetoterapie in brate, si chiar daca am folosit de fiecare data un taxi, tot a fost dificil. Erau luni de iarna, copilul intofosat, caciula, fular, geci, si pe unde sa mai scriu ca aveam si un hatai ghiozdan sau geanta de bebelus dupa mine plina cu pampers, aleza, servetele, haine de schimb, lapte praf, apa si biberoane. Un chin!

Am rasuflat usurata cand mi-a fost ridicata interdictia de purtare in manduca, pentru ca asa a devenit un drum de facut mult mai usor. Chiar in momentele in care afara a fost placut, iar el nu mai era mucios, drumurile nu au mai fost facute cu taxiul, ci doar cu mijloacele de transport in comun. Reuseam astfel sa ne mai si plimbam pe vreme frumoasa, si Cezar sa ia aer si sa doarma afara.

Sa nu mai zic de iarna aceasta cand am alunecat pe jos, cu Cezar in brate si am cazut. Daca nu il aveam in sistem nu stiu ce s-ar fi intamplat. Asa am putut sa pun mainile pe asfalt, sa ma sprijin si sa il pot feri pe el ca sa nu pateasca nimic. Daca nu aveam manduca si era doar in brate nu stiu daca as fi evitat o posibila tragedie, la cat de urat am cazut. Pe ger, pe zapada, iarna serioasa, suntem oricum mereu infofolite cu geaca, fular si caciula. Copilasii la fel. Manduca devine life saving daca aveti nevoie sa iesiti cu el undeva, gen *la doctor*, *la vaccin* etc.

 

Pe site-ul lor oficial, o sa gasiti mai multe variante de manduca. Eu am *manduca first*.

 

Care sunt caracteristicile produsului Manduca First?

 

  1. Manduca are baza lata (cea care vine pe soldurile mamei) si pozitioneaza corect in forma de M picioarele copilului. Copilul va sta comfortabil, iar pozitia nu ii creeaza probleme de sanatate.
  2. Manduca are atasat un mic insert pentru nou-nascut, cu care se poate folosi inca din prima luna de viata. (asa recomanda producatorul, insa eu va spuneam ca din ce am mai citit am ales sa il folosesc dupa varsta de 6 luni)
  3. Manduca este facuta din materiale sigure, bumbac si canepa.
  4. Cataramele, inchiderile sunt de cea mai buna calitate.
  5. Manduca este un produs recomandat de producator pentru copii intre 3.5 kg si 20 kg.
  6. Manduca este foarte flexibila si usoara – cantareste undeva pe la 600 – 700 grame si poate fi pliata usor, si introdusa in orice rucsac.
  7. Manduca se spala la masina de spalat, la temperatura mica, iar ulterior va fi ca si noua.
  8. Manduca poate fi purtata atat de persoane slabe, cat si de cele cu constitutie mai plina, deoarece centura de pe sold are o baza care se poate largi pana la 140 cm.
  9. Manduca este prevazuta si cu suport pentru capul bebelusului.

 

De ce recomand Manduca?

 

  1. Manduca este un produs nemtesc, iar calitatea nemteasca se regaseste in calitatea produsului, a materialelor folosite.
  2. Manduca poate fi micsorata sau crescuta, in functie de necesitatile mamicii si ale copilului. Daca de exemplu copilul doarme, fermoarul se tine deschis pentru ca acesta sa stea cat mai bine in manduca in pozitia de somn. Daca copilul este treaz si activ, fermoarul poate sta inchis, pentru ca acesta sa aiba mainile deasupra manducii si corpul sa fie un pic iesit inafara,
  3. Bretelele pot fi puse in forma de X, sau lateral ca la un rucsac. Eu le folosesc lateral pentru ca imi este super usor sa il introduc il manduca si sa o inchid singura. Iar cand am geaca groasa mi se pare incomod sa aleg varianta in forma de X. Insa astept primavara ca sa testez si cealalata varianta. Mi s-a parut mai usor de pus atunci cand am doar bluza si nici unul dintre noi nu are prea multe haine incomode.
  4. Poti apropia sau departa copilul de tine prin intermediul cataramelor de la umeri, fara a umbla la alte reglaje.
  5. Poti purta copilul si pe sold.

De exemplu, pentru Burzila, dat fiind faptul ca are aceasta hipotonie datorata apraxiei oculomotorie, se si recomanda sa il port mai pe sold, cu bretele manducii in forma de X, pentru ca acesta sa fie tentat/sau poate chiar fortat de postura sa isi tina mai mult singur coloana dreapta, sa nu mai incline capul intr-o parte.

Dar pentru distante mai lungi, clar pozitia X a bretelelor este mult mai comfortabila pentru coloana ta, pentru ca greutatea va fi mult mai bine distribuita.

 

Eu sunt bucuroasa pentru ca in ultimii ani din ce in ce mai multe mame aleg sa isi poarte bebelusii in sisteme ergonomice. Si spun asta deoarece exista mitul conform caruia nu e bine sa ne tinem prea mult copii in brate *pentru ca se obisnuiesc*. La mine nu a fost asa, si dupa un an nici unul din cei doi nu prea mai sta in brate, decat poate daca vrea sa manance un biberon de lapte sau sa adoarma – ma refer la cel mic!

In plus, mie ca si mama mi-a dat un sentiment foarte placut cand plecam cu copilul in brate afara. Il simteam mereu langa mine, ii vedeam fericirea pe fata atunci cand se trezea si ma vedea fix in fata lui si simteam ca il ocrotesc cumva mai ales de vant, frig, in zilele friguroase.

 

Eu va recomand cu mare caldura acest sistem sa il incercati pentru ca merita!

Cu drag,

Cristina