Zi de zi mancam tot felul de alimente ce contin legume si carne, dar oare care dintre ele sunt cele mai bune alegeri si pot asigura o alimentatie cat de cat echilibrata? Gatim cu ulei in general, ulei de floarea soarelui, de in, de canepa, de masline, sare de iodata, dar care sunt cele mai usoare si sanatoase?
Iata TOP 21 alimente sanatoase organismului, recomandate de specialisti:
1. Avocado este o sursa de grasimi vegetale cu zero colesterol. Mie personal mi se pare extrem de bun si hranitor in salate cu ton, salate cu legume, shake-uri cu iaurt si banane.
Ce beneficii are avocado?
- contine acid folic (vitamina B9) si vitamina B6
- are un continut bogat de fibre ce asigura o buna functionare a organismului
- foarte nutritiv, se poate folosi cu succes in mastile pentru fata si par
- recomandat diabeticilor, pentru ca regleaza nivelul glicemic si rezistenta la insulina a organismului
- are proprietati antioxidante
- contine luteina, ce ajuta la mentinerea unei vederi optime
2. Citricele, reprezinta o sursa de vitamina C si agenti detoxifianti. Dintre cele mai cunoscute citrice sunt portocalele, pomelo, mandarine si grepfruit. Portocalele ajuta la prevenirea afectiunilor renale, la reducerea riscului de cancer hepatic, diminueaza nivelul de colesterol, imbunatatesc sistemul imunitar.
Mandarinele ajuta si ele la imbunatatirea sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii tubului digestiv, si sunt se pare excelente pentru mentinerea nivelului de greutate datorita numarului redus de calorii pe care le au.
Este binecunoscut faptul ca, grepfruitul ajuta la reducerea greutatii corporale, pentru ca contine un tip de enzime de ajuta la arderea grasimilor, previne artrita datorita agentului salicilic pe care il contine, si are actiune antiseptica.
Pomelo, este un fruct relativ nou pe piata din Romania, dar se pare ca face parte din categoria citricelor benefice sanatatii.
3. Cerealele integrale sunt o sursa buna de fibre si ajuta la tranzitul intestinal. Decat sa va cumparati laxative mai bine consumati 2 iaurturi dimineata impreuna cu 30 grame de cereale integrale si nu veti mai avea probleme cu digestia si tranzitul intestinal.
Cu totii stim ca pe toate rafturile hipermarketurilor sunt zeci de tipuri de cereale, si nu este intotdeuna usor sa facem alegerea corecta. Numai daca stam sa ne gandim la ce variante sunt pentru copii, clar ne ia cu durere de cap. Toate par ca au cacao, indulcitori si cine stie ce alte prostii. Pana la urma cele mai bune cereale sunt clar cele integrale, si aici ne referim la orz, ovaz, grau, mei. Daca simtim nevoie de dulce, clar putem opta pentru a introduce putine fructe in castronasul cu iaurt + cereale / lapte + cereale, ca de exemplu banana, mango, mar, capsuni, fructe de padure, cat si fructe uscate gen prune uscate, stafide uscate si hidratate, sau chiar nuci, alune de padure etc, sau putina miere.
4. Iaurtul, este o sursa de probiotice buna pentru intarirea imunitatii. Iaurtul este fabricat prin adaos de bacterii in lapte dulce. Il putem cumpara din magazin sau chiar in putem prepara in casa, pentru ca in momentul de fata exista o gramada de aparate care ne pot ajuta in acest demers. Se pare ca a fost demonstrat faptul ca iaurtul ajuta la intarirea oaselor, ajuta vezica urinara in cazul persoanelor ce sufera de infectii recurente, deci ne-ar fi util un consum de 1-2 iaurturi pe zi.
5. Marul, este un fruct de contine vitamine, minerale si enzime. Marul se consuma cu coaja, care are cele mai multe vitamine si minerale.
Care sunt proprietatile marului?
- stimulent si descongestiv hepatic, digestiv, laxativ, protector gastric si intestinal
- tonic asupra sistemului nervos şi muscular
- depurativ sanguin
- diuretic
- vitaminizant, racoritor.
6. Mierea, este cel mai bun indulcitor natural, si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Mierea de albine s-a demonstrat ca are si o actiune terapeutica asupra afectiunilor digestive, cat si cele cardiovasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos etc.
7. Orezul brun. Orezul este bogat in seleniu si magneziu. Se spune ca orezul constipa, insa nu si cel brun. Acesta are mai multe beneficii asupra organismului decat orezul alb. Orezul brun este un aliment fara gluten, ce nu contine grasimi rele sau colesterol. Este bogat in substante nutritive si nu are multe calorii.
8. Oul, ce reprezinta o sursa completa de proteine si aminoacizi. Oul este un aliment foarte controversat. Unii spun ca este bine sa mancam doar galbenusul, altii doar albusul. Unii recomanda 2 oua pe saptamana, altii ca nu ar fi bine deloc sa le mancam. Oua fierte, posate, omleta sau ochiuri! Cine nu mananca un ou pe saptamana …asta e intrebarea.
Oul este o sursa de vitamina A, D, E, proteine si minerale (fosfor, calciu, fier), nu este un aport caloric mare si este recomandat chiar si in dietele de slabire.
9. Pestele, ce este bogat in acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6. In general,, medicii nutritionisti recomanda sa consumati de 1 – 2 ori pe saptaman peste, de preferabil proaspat, nu congelat. Cantitatile de substante minerale si nutrienti din peste difera de la o specie la alta, insa medicii recomanda peste cu carne alba ce contine o cantitate mai mica de grasimi. Consumat regulat, pestele previne anemia, osteoporoza, scade riscul de boli cardiovasculare si mareste aportul de calciu in organism.
10. Sarea de mare, ce contine o multitudine de minerale.
11. Semintele de chia, care sunt tot mai laudate in ultimii ani. Semintele de chia contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele. Semintele de chia au o aroma slaba si le poti adauga in orice fel de mancare, fie supa crema, paste, salate, orez, cereale etc. Semintele iti ofera o sursa de energie, si sunt o solutie buna pentru dieta ajutand la digestie.
12. Sfecla rosie. Sfecla reprezinta un purificator al sangelui si este agent antitumoral. Sfecla rosie este cunoscuta pentru ca are in compozitie vitamina A, B1, B6, B2, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu si antioxidanti. Sfecla rosie protejeaza ficatul si tine inima sanatoasa, previne cancerul si stimuleaza functiile creierului.
13. Smochinele uscate, ce au o mare cantitate de potasiu. Trebuie sa recunosc ca smochinele sunt printre fructele mele preferate, fie ca sunt proaspete sau uscate. Smochinele sunt destul de scumpe, insa sunt o sursa buna de energie, le poti consuma clar intr-o dieta, imbunatatesc digestia, ajuta la mentinerea unei flore intestinale sanatoase, intareste sistemul osos pentru ca sunt bogate in calciu si mangan.
14. Varza contine fier si potasiu, necesare inimii si a bunei circulatii sanguine. Varza contine foarte multe fibre ce previn constipatia si ajuta la reglarea tranzitului intestinal, contine acid folic si vitamina C, are efect antiinflamator si este indicata in tratamentul ulcerului pentru ca are proprietati alcaline si ajuta la reducerea inflamatiei mucuasei stomacale. Varza este foarte putine calorii si este extrem de utilizata in dietele sanatoase.
15. Broccoli ce previne atacurile de cord si ateroscleroza. Broccoli contine calciu, fier si caroten, si este indicat sa ne obisnuim copii inca din momentul diversificarii sa consume acest aliment pretios. Broccoli se gateste usor la aburi si prinde un gust bun daca il sotati ulterior in tigaie cu putin unt si sare de mare.
Broccoli contine vitamine (vitamina C, vitamine K, care este foarte buna pentru circulatia sangvina) , glucide si saruri minerale. Consumul regulat de broccoli dimuneaza riscul de a face diabet, reduce riscul de boli cardiovasculare si de cancer.
16. Fructele de padure. Este cunoscut faptul ca afinele ne ajuta la vedere, insa toate fructele de padure reprezinta o sursa de agenti antioxidanti si antiinflamatori.
17. Uleiul de masline, extravirgin (si mai ales cel original, de la mama lui din Grecia) ne ajuta sa reducem colesterolul. Atentie! Uleiul de masline nu se foloseste la orice mancare, ca si uleiul de floarea soarelui.
Uleiul de masline este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, previne diabetul zahar, ajuta la mentinerea greutatii corporale si se poate utiliza in orice dieta, se poate utiliza cu mare succes in mastile de par si fata, in tratamentul unghiilor.
18. Ardeiul iute. Desi in unele afectiuni ardeiul iute este de evitat, acesta are ca indicatie terapeutica prevenirea cresterii nivelului de zahar din sange si depunerea colesterolului pe vasele inimii.
Se spune ca ardeiul iute intareste imunitatea, reduce colesterolul si imbunatateste digestia. Eu personal in folosesc ocazional, in cantitati mici, pentru a evita aparitia altor tipuri de probleme.
19. Ceapa imbunatateste activitatea inimii si circulatia sangvina, scazand tensiunea arteriala. Ceapa este super utilizata in bucatarie si adeseori ne face sa plangem:) Ceapa da savoare mancarii, dar este si un aliment natural benefic organismului. Ceapa indicata ca si consum impotriva diabetului si la scaderea tensiunii arteriale. Ceapa se foloseste ca *leac babesc* in raceli usoare, din ea preparandu-se siropuri pentru tuse.
20. Fasolea este o sursa concentrata de proteine vegetale. Fasolea o gasim in numeroase forme si tipuri. Fasolea contine fibre, vitamine cum ar fi calciu si fosfor. Este o alternativa sanatoasa, vegetariana, un produs comod de gatit.
21. Nuca de cocos. Desi nu se gaseste usor, si nu cred ca este in topul preferintelor noastre, aflati ca nuca de cocos, de fapt pulpa acesteia, este hranitoare si antiparazitara. Uleiul de cocos este foarte bun pentru gatit, cat si utilizat in cremele cosmetice naturiste, foarte in voga.
Nuca de cocos are un continut ridicat de potasiu si ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Tot ea hidrateaza bine organismul si ajuta la reducerea poftei de mancare. Miezul nucii de cocos este bogat in grasimi bune si ajuta la reducerea colesterolului. Protejeaza ficatul, bila si ajuta la refacerea organismului.
Eu nu am fost foarte incantata de nuca de cocos, dar poate nu am nimerit niciodata una excelenta. Mereu mi s-a parut fada si cu prea putin suc, nemaivorbind despre bunele minute in care m-am chinuit sa o desfac.
Nu stiu cati dintre noi reusesc sa consume saptamanal toate aceste alimente, insa cu putina vointa putem sa alegem din ce in ce mai mult produse sanatoase, care ne pot aduce beneficii asupra sanatatii.
Si nu uitati: nici o dieta nu inlocuieste sportul, miscarea de zi cu zi. Sedentarismul este la fel de periculos pentru sanatatea noastra ca si alimentatie nepotrivita!
Lasa un comentariu