Cand eram in liceu m-am confruntat pentru prima data cu problemele date de dantura si bruxism. Nu stiam atunci ca asa se numeste. Termenul l-am aflat pe la vreo 30 de ani in urma unor vizite repetate la medicul stomatolog.

Initial am avut ceva probleme cu maxilarul ce trosnea si uneori ramanea semiinclestat; apoi am constatat ca ma dor dintii dimineata si nu stiam de ce. Usor, usor am aflat ca scraneam si trosneam din ei noapte de noapte, de nu mai reusea sotul meu de doarma. A trebuit sa merg la medicul stomatolog si sa cer o parere si un tratament astfel incat sa nu se agraveze. La mine se pare ca tot acest fenomen era provocat de stresul de peste zi.

Usor, usor am observat ca si David are fix aceiasi problema noaptea. Bruxismul i-a aparut in jurul varstei de 4 ani si nu apare zi de zi, ci ocazional, insa pot spune ca este un fenomen destul de deranjant daca dormi langa el noaptea. La David din ce mi s-a spus,momentan e normal, apare la copii mici, si cred ca tot din cauza a tot ce i se intampla peste zi. Probabil evenimentele in care se simte frustat, nervos, agitat il perturba si peste noapte se reflecta prin aceasta scrasnire a dintilor.

Bruxismul este o afectiune caracterizata prin strangerea puternica a dintilor, scrasnitul sau inclestarea dintilor, ducand la erodarea sau chiar reducerea in inaltime a coroanelor dentare.

Majoritatea cazurilor de bruxism se manifesta in somn (bruxism nocturn), ceea ce inseamna o mare parte din oameni nu sunt constienti ca au aceasta afectiune.

Exista insa si manifestari ale bolii pe timpul zilei numite bruxism diurn.

Nu se cunoaste in literatura de specialitate o cauza exacta, insa eu banuiesc ca este vorba de stresul de peste zi, sau de anumite evenimente prin care persoana respectiva le parcurge pe parcursul unei zilei si care o afecteaza emotional mai intens. Medicii stomatologici in general afirma ca si cauza stresul, anxietatea, tulburari de ocluzie dentara, sau reactie a unui tratament medicamentos pentru depresie.

Primul semn care ar trebui sa va ingrijoreze ar fi faptul ca, copilul vostru scrasneste dintii foarte tare in somn, de parca i-ar rupe, si apoi capata o sensibilitate a dintilor ( mai ales cei din fata) la anumite mancaruri foarte reci sau fierbinti. De asemenea, in timp, dintii de jos din fata ajung sa fie mai plati, sa se niveleze, nu mai sunt ascutiti. In plus, pot aparea fisuri ale smaltului dentar, fisuri ce pot conduce la modificarea formei dintilor.

Ce simptome intalnim la bruxism:

  • sensibilitate crescuta la nivelul dintilor
  • pocnituri ale articulatiilor temporo-mandibulare
  • durere la nivelul musculaturii faciale
  • durere de cap, mai ales dimineata

Daca la copii intre 3 si 10 ani de obicei bruxismul dispare de la sine, odata cu aparitia dintilor permanenti, la adolescenti si la adulti devine un obicei destul de greu de controlat.

Exista mai multe metode de tratament ale bruxismului si pentru aceasta este cazul sa identificam corect cauza:

  • daca stresul este factorul care declanseaza bruxismul, medicul va poate recomanda in primul rand niste gutiere nocturne (dispozitive din silicon, facute pe comanda, pe dantura fiecarui pacient) si ajutor specializat prin terapie pentru relaxare. Gutierele se folosesc zi de zi, pe parcursul noptii, si practic ele impiedica dintii sa se mai frece intre ei.
  • daca bruxismul apare ca efect secundar al folosirii unui medicament antidepresiv, ar trebui sa anuntati medicul pentru a va schimba tratamentul
  • daca bruxismul apare din motive stomatologice, gen ocluzie dentara, medicul stomatolog este cel care va poate ajuta in rezolvarea acestei probleme

Eu am apelat in acest caz la gutiere si le-am purtat cam 3 luni. Dupa aceasta perioada mi-am revenit la normal si nu am mai scrasnit noaptea din dinti. Insa va pot spune ca am ramas dupa aceasta perioada indelungata de bruxism cu o sensibilitate dentara in partea de jos a dintilor, care de obicei se manifesta la rece, la spalatul pe dinti cu anumite paste de dinti.

Insa, indiferent de care ar fi cauza declansatoare, se recomanda evitarea sau reducerea consumului de bauturi ce contin cofeina si bauturi alcoolice, deoarece bruxismul este agravat de consumul acestora.