Dupa cum bine stim cu totii, sarbatorile de iarna au trecut si cam pe la toate blocurile au inceput sa apara brazii uscati de caldura din casa, coscoviti si abandonati. Ma intreb in fiecare an : oare nu o exista o solutie mai buna? oare nu putem sa ii adunam cumva si sa ii reciclam in folosul comunitatii? Oare cat timp o sa treaca acum pana cand toti vor fi ridicati?
Cand eram mica, parintii mei imi cumparau in fiecare an brad natural. Intradevar, era de fiecare data unul relativ micut, pentru ca nu exista pe vremea aceea brad normandian. Erau mai usor de transportat, avea mult mai putine crengi si parea relativ gol dupa ce puneai globurile si beteala. Intradevar nu erau atat de frumosi cum sunt cei adusi din import de cativa ani incoace.
Cand am crescut mai mare si eram in facultate, am decis sa investesc intr-un brad artificial, din dorinta de a nu mai contribui la taierea copacilor si de asemenea din dorinta de a economisi. M-am descurcat vreo sapte ani asa, pana cand a aparut in viata noastra primul nostru copil. Atunci am redobandit dorinta de a simti mirosul de brad natural in casa, dorinta de al face pe cel mic sa creada in Mos Craciun si in magia sarbatorilor de iarna, in ideea de a impodobi bradul in Ajun impreuna cu familia si de a petrece sarbatorile acasa. Asadar, am reinceput sa cumpar brazi naturali.
Anul acesta a fost chiar haios pentru ca ne-am propus sa il facem pe David sa creada ca ne-a adus Mos Craciun bradul. Asa ca am inventat o poveste prin care eu m-am prefacut ca vad pe cineva pe balcon, un barbat inalt si gras care parea ca vrea sa ne fure carnatii de la uscat. Povestea a prins. Ce vreti? la 4 ani prinde aproape orice poveste daca stii sa intrii in ea si sa te prefaci ca totul e real. Acestea fiind spuse, am topait prin casa, am cerut ajutorul baietilor in prinderea hotului de carnati, si am ajuns sa *gasim accidental* bradul de craciun in balcon, adus de Mos Craciun.
A fost un brad exceptional, bogat, inalt, cum nu am mai avut de multa vreme. Dar, sarbatorile au trecut, iar traditia spune ca dupa Sfantul Ion bradul se despodobeste. Bun, dar ce avem de facut mai departe? Ne-am vazut in fata unui munte acum, gol de globuri, uscat de caldura, si ne tot gandeam cum putem face ca sa il ducem mai usor jos. Dupa aceea ne tot gandeam cum a fost anul trecut, cand l-am lasat pur si simplu in fata blocului si au trecut cam doua saptamani pana cand a fost luat de cei de la salubritate. Era si destul de voluminos. Ce sa mai zis de cel de anul acesta? Eu singura nu l-am putut ridica de jos. A trebuit sa ma ajute inca o persoana mai fortoasa.
Ce fac cu brazii de craciun cei care locuiesc la bloc?
Raspunsul la aceasta intrebare e simplu: il arunca! Il arunca de obicei unde nimeresc, nefiind interesati ce se intampla ulterior cu acesta, cine il ridica, cand, unde va fi depozitat tot acest munte de brazi. Zic munte pentru ca sunt mii de brazi taiati anual doar pentru a ne incanta noua casele pret de maxim doua saptamani.
Asa ca am luat cred eu,una din cele mai bune decizii. L-am dezasamblat! Da, corect, cum am scris, asa am si facut. Am luat un fierastrau pendular gasit prin casa si l-am facut bucati, pe care le-am pus apoi in saci si le-am depozitat in fata blocului se unde se ridica gunoiul. Asa a fost mult mai usor de transportat, mult mai usor de ridicat si probabil mult mai usor de luat din fata blocului. O solutie mult mai eleganta zic eu! Asa ar putea si stransi mult mai usor, iar autoritatile i-ar putea recicla daca nu sunt acoperiti de gunoi. Nu lasa si tu bradul la voia intamplarii pe strada!
O varianta mai buna poate ar fi fost sa cumpar un brad natural in ghiveci, insa ma tot gandeam ce vor face copii cu pamantul in care sta bradul, cat si la faptul ca nu avem nici casa la tara/la munte unde sa il putem replanta. Cezar sigur ar fi scarmanat toata ziua cu mainile in pamantul ud, pentru ca da, accestia trebuie udati ca sa fie bine intretinuti.
De asemenea, o alta varianta zic eu bunicica ar fi ca marile magazine de unde cumparam de obicei acesti brazi, Hornbach, Bricodepot, Leroy Merlin, Dedeman sa se ocupe de strangerea lor si reciclare. Daca ii putem spune reciclare, pentru ca inteleg ca pana la urma acestia sunt arsi, nu reciclati in adevarul sens al cuvantului. Singurul magazin care de vreo doi ani incoace are campanie de acest gen este Leroy Merlin. Toti clientii care aduc bradul impreuna cu bonul fiscal care sa ateste ca acesta a fost achizitionat de la ei, primesc inapoi 25 ron.
Si cand ma gandesc cati brazi sunt taiati anual degeaba! Multi raman nevanduti pentru ca comerciantii tin de obicei cu dintii de pret pana in ultima zi, decat sa aiba un pret decent si sa ii vanda pe toti. Prefera sa ceara 150 – 200 ron pe un brad de circa 1.50 – 1.70 m, si sa ramana cu un sfert nevanduti , decat sa ii dea cu 70 – 120 ron de exemplu si sa scape de toti.
Mi-ar fi placut sa existe in fiecare an, dupa sarbatori, campanii de strangere ale brazilor uscati. Ar putea fi la margine de Bucuresti pentru cei care sunt in zone limitrofe sau pe centura si le este usor sa ii transporte. Sau ssa fie amplasate containere in spatiile de parcare destinate hipermarketurilor. Companiile de mediu ar putea face acest lucru pentru noi. Asta ar fi o solutie pentru noi cei care locuim la bloc.
Ce fac cu brazii de craciun cei care locuiesc la casa?
O solutie pentru cei care locuiesc la curte ar fi sa taie bradul in bucati si apoi sa il marunteasca, pentru a il face compost. In acest fel , bradul poate fi imprastiat prin gradina pentru a bloca dezvoltarea buruienilor. Descompunandu-se, compostul va oferi nutrienti solului respectiv.
De asemenea, din ramurile bradului se pot face mici invelitoare pentru culturile din curte, sa le apere de zapada si inghet.
O alta varianta rapida de a scapa de brad ar fi sa folosim crengile pentru a ne incalzi la soba clasica, sau sa facem un mare foc de tabara!
Voi ce ati facut cu bradul vostru de craciun?
Lasa un comentariu