Incet dar sigur incep sa se aproprie vacantele de anul acesta. Unii deabea s-au intors din vacanta de iarna de la ski si deja se gandesc la vacanta de paste sau chiar de vara. Nu este cazul meu momentan, insa m-am gandit ca nu ar fi rau sa va scriu o lista cu cele mai utile lucruri de care ati putea avea nevoie, fie ca plecati cu copii dupa voi, sau nu ๐Ÿ™‚

De obicei, cand ne gandim la anotimpul vara, ne gandim la calatorii, la vacanta, la relaxare si planuim destinatia perfecta pentru noi. Daca avem si compania potrivita si buna dispozitie, atunci reusita concediului este garantata!

O parte dintre noi nu au neaparat nevoie sa astepte vara ca sa se bucure de concediu, si iar din cand in cand un mini trip de 2-3 zile (incluzand weekendul) ca o binevenita si binemeritata vacanta. Fie ca discutam de mare, sau munte, in Romania sau in strainatate, orice minivacanta este intotdeuna placuta si ne incarca cu siguranta cu baterii. Iar acum, cand primavara aproape ca ne bate la usa (da, recunosc, mai e circa o luna pana atunci, insa soarele minunata de afara parca o fac si mai aproape) fiecare dintre noi cu siguranta se va gandi pe unde sa mai evadeze la final de saptamana. Si cred ca putem spune, daca luam si weekendurile in calcul, ca vara stam cu bagajele la usa, numarand zilele de lucru pana la urmatoarea plecare. Fie ca este vorba de un picnic la Mogosoaia, la padurea Baneasa, Ferma animalelor, sau un drum pana pe Valea Prahovei sau Slanic Moldova, recunosc ca si noua ne cam place sa mergem des in weekend inafara Bucurestiului. Aer curat, libertatate, soare si multa verdeata, par a fi reteta ideala pentru a ne simti bine alaturi de copii.

Inainte de a avea copii recunosc ca eram o tipa destul de rigida in planificari. Imi placea sa stiu cu ceva timp inainte cand si pe unde plec, si cam toate vacantele de arvuneam cu cateva luni inainte. Daca aparea ocazia de a merge undeva in weekend de pe zi pe alta, de cele mai multe ori refuzam. De ce? Nu stiu. Probabil ca ma scotea din rutina mea de zi cu zi si nu imi placea. Insa, de cand sunt mama, si totul pare uneori imprevizibil, imi place sa traiesc mai mult clipa si nu am decat rar nevoie de planificari intense. De obicei se intampla asta doar cand planificam concediul pentru mare, unde ai nevoie sa rezervi din timp ca prinzi loc si un pret mai bun.

Acum daca e frumos afara, cu 1-2 zile inainte ne gandim pe unde sa mergem, si doar cu o seara inainte sa facem bagajul cu cele necesare pentru copii.
De obicei luam cu noi cateva hainute de schimb, pampersi pentru cel mic, apa si ceva de mancare pentru drum. Numai daca ne hotaram sa facem un picnic in adevaratul sens al cuvantului atunci luam mancare, scaune, masa, jucarii gen minge, palete, bicicleta etc.

Dar ce te faci cand trebuie sa pleci macar pentru doua nopti, si nu mai sunt necesare doar hainele de schimb daca copii se uda sau se murdaresc? Ce trebuie sa avem in vedere pentru a ne asigura de propriul nostru comfort?

TOP PRODUSE DE LUAT IN BAGAJUL DE VACANTA

1.Produse cosmetice. Aici cu siguranta nu aveti nevoie sa luati jumatate din dulapul de cosmetice, insa clar aveti nevoie de periuta si pasta de dinti, sampon, deodorant, gel de dus, o crema de fata ( in cazul doamnelor), o crema de corp poate ( tot in cazul doamnelor,si al copiilor). Tot aici putem introduce si pampersii, servetele igienica umede pentru bebelusi, alezele, crema protectoare pentru iritatiile scutecului, daca suntem o mamica cu copil mic.

2. Haine si incaltaminte. In cazul incaltamintei va recomand sa aveti doar doua perechi de schimb, comfortabile si adaptabile unui mers prelungit si a statului in picioare. Nu aveti nevoie de N perechi si va spun din proprie experienta, pentru ca nu le veti purta. In plus, discutam de maxim 2 saptamani de vacanta nu? aveti suficient timp la intoarcere sa va schimbati incaltamintea in fiecare zi. Si nici pantofii cu toc nu prea cred ca isi au rolul si relevanta in concediu, pentru ca din punctul meu de vedere o vacanta ar trebui sa fie despre rexalare, si nu despre picioare obosite. Indiferent ca vorbim despre plimbarile prin orasele lumii, prin gradini exotice, pe malul marii sau pe la vreun club. Iar in ceea ce priveste partea de haine, aici depinde de voi. Eu prefer sa imi iau multe tricouri sau bluze lejere, si 2 perechi de blugi comozi. Nu prea port rochii decat ocazional. Important e sa ma simt mereu bine in pielea mea, sa port sa alerg dupa copii cand este cazul si sa nu ma simt inchistata de cine stie ce haine mulate sau extravagante pe care sa imi fie frica sa le si patez cu vreo bucatile de inghetata, ciocolata, sos de rosii sau altceva.

3. Medicamente. Auch, aici eu am o trusaaaa imensa. Si nu pentru noi ca adulti, ci pentru ei, copii. Pornind de la Nurofen si Panadol (eventual inlocuitoarele lor mai putin dulci), la Aerius pentru alergii, Advantan Milk, Debridat, diverse siropuri de tuse, diverse produse pentru aerosoli ( da, iau si aparatul de aerosoli mereu cu mine), ser fiziologic, picaturi de nas, Cicatrina, pansament, tampoane sterile, o crema antifungica gen baneocin, betadina, pompa de aspirat mucisorii (aici trebuie sa adaug si mini aspiratorul pe care il car de vreo 3 ani cu mine in orice concediu merg in tara), probiotice, espumisan etc. Deci incerc sa asigur din fiecare cate ceva. Fie pentru raceli si temperatura, fie pentru dureri de burta, fie pentru intepaturi, fie pentru arsuri solare. Ca sa nu ma trezesc ca nu am pe langa mine o farmacie cand am nevoie. In plus, nu sunt medicamente, dar mereu le pun pe lista cu *de luat* ceaiurile de menta pentru durerile de burtica, si de tei pentru nopti relaxante.

In general cred ca ati observat si voi ca stomacul nostru este predispus la capricii cand mergem in locuri noi si mancam la restaurante necunoscute. Alt stil de a gati, diverse condimente, ingrediente noi. Orice deplasare ar putea sa ne puna la incercare sistemul digestiv si sa ne creeze tot felul de probleme cum ar fi greata, balonarea, durere etc. De aceea eu cred ca e bine mereu sa avem la noi pentru copii, dar si pentru noi, medicamente pentru diaree, constipatie si pansamente gastrice; in plus ar fi utile si saruri de rehidratare, plus medicamente pentru varsaturi.

4. Carucior pentru copii, daca este cazul, cat mai usor, practic si comfortabil pentru pitic.

5. Foehn. Acum, daca o sa mergeti macar la un hotel de 3 stele ar trebui sa aveti asa ceva in camera. Insa eu recunosc ca indiferent unde merg iau cu mine si uscatorul de par, care de fapt este o perie rotativa Rowenta de care sunt indragostita si fara de care parul meu ar arata horror.

6. Crema cu protectie solara ( recomand 50 SPF pentru copii, si minim 30 SPF in cazul adultilor) , intotdeuna una buna si fara sa ne calicim la pret in cazul copiilor macar. Noi alegeam Bioderma, varianta family pack, insa sunt si alte creme dermatocosmetice bune pe piata pentru copii, numai sa nu va caliciti.

Razele ultraviolete sunt extrem de puternice vara, iar noi de obicei stam foarte putin la umbra. Arsurile de piele pot surveni foarte usor atat la copii, cat si la adulti, fara sa fi petrecut macar timp intinsi la plaja, ci chiar fiind in apa sau in miscare plimbandu-ne. Asadar, din trusa de vacanta nu poate lipsi clar un produs de ingrijire solara cu filtru UVA si UVB mare, ce trebuie aplicat pe piele inainte de a iesi din casa cu minim 10 minute inainte. Produsul se reaplica pe piele la circa doua ore daca expunerea la soare dureaza si ea tot atat, si in plus pot spune ca o palarie/sapca pe cap este si ea bine venita impotriva insolatiilor.

Tot la capitolul soare pot adauga o crema emolienta dupa soare, ca si panaceu dupa o zi de expunere la soare, hidratanta si perfecta pentru o piele devenita deja sensibila.

7. Jucarii. Aici nu trebuie sa va spetiti cu prea multe jucarii dupa voi pentru ca cu siguranta ati observat ca in natura cei mici isi gasesc de lucru uitand practic de jucariile cu care au venit. Insa va pot fi utile rolele, bicicleta, trotineta, o minge de fotbal, paletele de betminton, frisby, sau alte tipuri de jucarii care ar merge pentru joaca in aer liber. Iar pentru cei mai mici dintre ei, poate un aparat de facut baloane, baloane normale pe care sa le puteti umfla, o carte de colorat etc.

8. In cazul in care ai un copil mic cu tine, cu siguranta o sa iti fie destul de familiare servetele umede, pampersii, alezele. Acestea clar trebuie sa nu fie uitate acasa, cel putin pana pe la varsta de 2 anisori, chiar spre 3.

9. Si tot in cazul copiilor mai micuti, utila pentru calatorii este o plita electrica pe inductie, impreuna cu borcanase de mancare atent pregatite de acasa si sigilate la bain mare. Acestea clar sunt sigure si le putem tine le frigider o saptamana cat suntem plecati, fara sa ne chinuim cu alegerea cu frica a restaurantelor care ofera mancare ok si pentru bebelusi. Noua ne-a fost super utila o astfel de plita, pentru ca in 2 minute mancarea era incalzita. Si o puteam folosi si pentru ceai, cafea, incalzitul laptelui. Ocupa spatiu putin si este chiar utila.

10. Pastile de tantari si aparat de tantari daca mergeti intr-o zona in care acestia va pot veni de hac. In plus, si o crema impotriva insectelor nu ar fi rea deloc.

In primii doi ani de vacanta cu copii mei recunosc ca am luat multe lucruri dupa noi. Si inafara de faptul ca am luat mai multe hainute decat am avut nevoie, tot ce am luat mi-a fost util. De la prima excursie mai invatat ce mi-a lipsit, si apoi am avut de fiecare data o lista clar stabilita inainte de plecare, de la care nu m-am abatut. De ce? Ca sa ma asigur ca am cat se poate de mult comfortul de acasa, si in plus sa fiu sigura ca nu voi cauta noaptea vreun magazin deschis, sau vreo farmacie pentru o urgenta de-a copiilor.

Voi cum stati in general cu bagajele? ce luati in plus, sau in minus fata de noi?