Este binecunoscut faptul ca un sistem imunitar slab duce la boala, la aparitia infectiilor in organism.
De ce ajunge organismul nostru oare sa fie slabit? Raspunsul nu pare a fi atat de greu: stilul nostru de viata cotidian, alimentatia deficitara, mancatul pe fuga , incorect, fara multe legume si fructe, prea putin somn, prea mult stres la locul de munca, tigarile zilnice, consumul excendentar de alcool si energizante care nu sunt deloc sanatoase, ci chiar periculoase, poluarea de zi cu zi pe care parca uneori nu o mai simtim dar ea exista si clar ne afecteaza in mod curent. Toate acestea reprezinta factori nocivi pentru organismul nostru, iar daca atunci cand suntem tineri nu constientizam suficient acest lucru, cu siguranta dupa varsta de 40 de ani vom resimti clar asupra organismului nostru stilul de viata haotic uneori cu care ne traim viata.
De ce este atat de important sistemul imunitar ?
Imunitatea practic reprezinta capacitatea organismului nostru de a se apara de agenti patogeni – virusuri, bacterii, paraziti, toxine, fie care sunt deja in interiorul corpului nostru, fie cu care intram in contact. Si aici putem face referire de la o simpla raceala sau o gripa, pana la o boala destul de serioasa si grava. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Sistemul imunitar detecteaza agentii patogeni, ii distruge, si foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona rapid si data viitoare cand il va intalni.
Imunitatea poate fi innascuta sau naturala. Imunitatea innascuta este imunitarea cu care ne nastem si care nu se modifica pe parcursul vietii. De asemenea, imunitatea poate fi dobandita, cand se instaleaza in urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.
Care sunt cele mai importante vitamine, ce ajuta la intarirea sistemului imunitar?
Vitamina A este o vitamina liposolubila obtinuta din 2 clase: vitamina A naturala ( retinolul si compusii) si precursorii de vitamina A (betacarotenul si compusii inruditi). Vitamina A este esentiala pentru un sistem imunitar puternic.
Vitamina A este cunoscuta pentru rolul sau in mentinerea unei vederi sanatoase. Vitamina A stimuleaza activitatea globulelor albe din sane, creste rezistenta la infectii si apara membranele acoperite cu mucus.
Unde gasim Vitamina A?
Printre cele mai puternice alimente in care regasim vitamina A se numara: ficatul, cartofii dulci, morcovi, spanac, dovleac, mango, piersici si rosii.
Vitamina C. Aceasta protejeaza organismul prin anihilarea radicalilor liberi, fiind benefica in stari de stres, astenie, efort fizic si intelectual. Vitamina C stimuleaza producerea de celule albe ( acestea localizeaza si distrug bacteriile straine si virusii care intra in organism).
Vitamina C ajuta la regenerarea vitaminei E. Severitatea infectiilor in raceala, gripa, febra si la nivelul cailor respiratorii poate fi redusa cu ajutorul vitaminei C. Tocmai de aceea, multi medici o recomanda in momentul in care mergem cu copilul la control si se constata ca are o viroza. Organismul nostru nu poate produce singur vitamina C, de aceea este necesar ca aceasta sa ii fie furnizata printr-o alimentatie adecvata, sau prin suplimente alimentare. Vitamina C se poate distruge prin gatire.
Unde gasim Vitamina C?
Printre cele mai puternice alimente in care regasim vitamina C se numara : kiwi, ardei gras, conopida, brocolli, varza de Bruxelles, legume si fructe verzi cum ar fi spanacul, macrisul, gulia verde, ierburi aromate (cimbru si patrunjel), pepene, capsuni, coacaze, ardei iute, si binenteles citricele.
Vitamina E joaca un rol important in corecta functionarea a sistemului imunitar, sporindu-i acestuia eficienta in fata virusurilor si bacteriilor.
Unde gasim Vitamina E?
Daca sunteti pasionati de rontaitul in fata televizorului seara, o sa fiti bucurosi sa aflati ca vitamina E o gasiti in seminte floarea soarelui, nuci, alune, migdale, caise uscate. Asadar, aveti un motiv in plus sa alegeti un aliment bogat in vitamina E care ajuta a imunitate, atunci cand va uitati la un meci de fotbal sau poate la desene animate cu piticii. Vitamina E de asemenea o gasim in maslinele verzi, spanac, minunatele seminte de pin, avocado, broccoli, patrunjel, si ulei ( de masline, de floarea soarelui, de cocos etc).
Vitamina B6. Complexul de vitamine B are un rol important in sustinerea sistemului imunitar. Beneficiile asupra sanatatii ale vitaminei B6 includ mentinerea functiilor cognitive sanatoase, formarea de globule rosii si descompunerea proteinelor digestive. Vitamina B6 ajuta la sinteza anticorpilor care lupta impotriva bacteriilor si a virusilor ce cauzeaza boli. Vitamina B6 este necesara pentru defalcarea proteinelor si cresterea celulelor.
Unde gasim Vitamina B6?
Cele mai bune surse naturale in care gasim vitamina B6 sunt tonul, somonul,codul, ardeiul gras, banane, fistic, avocado, semintele de floarea soarelui, cartofii si usturoiul.
Vitamina D. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate de catre organism din diverse alimente, sau suplimente alimentare, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. De obicei vitamina D este produsa in mod natural vara si primavara, cand afara este mult soare. Iar pentru lunile de toamna – iarna, medicii in general ne recomanda sa le oferim celor mici un aport de vitamina D, binenteles luat in functie de fiecare copil in parte pentru ca acestea nu se dau oricum. Depinde de varsta copilului, greutate, daca are sau nu deficit de vitamina D etc. Vitamina D este responsabila cu mentinerea normala a nivelului de calciu in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor. Vitamina D stimuleaza activitatea sistemului imunitar, reduce riscul de gripa, infectii ale gatului, febra si tuse.
Unde gasim Vitamina D?
Lasa un comentariu