Acum vreo 13- 14 ani nu eram o bautoare de cafea. Chiar deloc. Incepusem sa iau cate o gura de cafea dupa ce m-am angajat prima data si imi pierdeam cele 10 minute de pauza cu cate un coleg la *o cafea* pe holurile firmei in care lucram. Era pe vremea respectiva vorba de clasica cafea de la dozator. Dar nu a durat mult pentru ca nu m-a cucerit deloc gustul si mi se parea in termenii nostrii romanesti *o apa colorata cu gust*. Am incercat de toate: cafea simpla, cafea cu lapte, latte, ba cu zahar , ba fara, cum o dadeam, cum n-o dadeam tot nasoala era. Sincer nu stiu cum unii oameni reusesc sa o consume zi de zi, si mai ales in cantitati mari, nu doar un paharel.

Nu era vorba despre cafea italieneasca mai rasarita, si una din cele mai ieftine variante pe care le gasim si pe metrou de obicei la 1 ron.

Ulterior, s-a schimbat sediul am brusc am avut un acces mai facil si la alte variante. Era lavazza, dar tot la dozator. Parea un pic mai buna, dar tot nu m-a convins. Am incercat si capsule si pareau o idee mai bune, dar ma tot intrebam cat % este cafea inauntru si cat chimicale.

Incercam sa imi fac si acasa, la ibric, clasica cafea Jacobs pe care o consuma mama de ani de zile. Nu a mers nici varianta asta, chiar daca am incercat si alte firme cunoscute de pe piata. Avea prea mult zat, si nici prin strecurare nu obtineam cea mai buna licoare, din punctul meu de vedere. Cine ma stie, stie si ca sunt in general mai pretentioasa.

Am renuntat de tot la cafea, savurand o ceasca de latte machiato sau de cappucino pe la vreo terasa cand ieseam.

 

Insa, prin 2011 – 2012 am fost de cateva ori in Italia. Acolo clar bei cea buna cafea espresso! Sotul meu era innebunit dupa espresso de ceva vreme, dar clar Italia m-a cucerit si pe mine cu cea mai buna cafea, printre altele.

Ulterior, ne-am dat seama ca cel mai bine ar fi incepem ziua cu o cafea buna, iar cea mai buna investitie pentru noi ar fi fost sa cumparam un aparat profesional de cafea. Ne-am documentat o perioada destul de lunga si am ales un Gaggia Clasic ca si expresor. Initial am folosit circa un an de zile cafeaua cumparata din magazinele de specialitate, dar direct rasnita. Ne-am hotarat cam dupa un an de la achizitie sa luam si o rasnita profesionala. Am ales de data aceasta un Vario pentru ca era destul de mica ca si dimensiune si nu ocupa mult spatiu. In plus, toate ni se pareau scumpe, chiar si cu Black Friday!

 

Asadar, ne facem cafeaua zi de zi, acasa, un espresso fara zahar in zilele in care mergem la munca, si un latte in zilele de weekend. Fiind un pasionat intr-ale cafelei, sotul meu a fost la cateva degustari de cafea (da, exista si asa ceva!), la un curs despre cum  iti faci singur acasa un espresso corect, si bun de asemenea, a citit, a vazut filmulete (ca doar e plin you tube-ul cu ele) si a ajuns sa faca un espresso si mai ales un latte machiato demn de orice cafenea.

 

Am folosit in primii ani mai multe prajitorii din Bucuresti. Va pot recomanda cateva prajitorii bune pe care le-am incercat cu ocazia asta. Insa, de vreo doi ani de zile am descoperit Guido Coffee. Noua ni se pare ca au o cafea buna. O cafea echilibrata. Nu este nici prea prajita ca sa iti duca cumva gustul spre amareala, au o variatate rezonabila de cafele si pretui destul de decente. Si daca esti si pasionat de cafea si faci parte dintr-un forum cunoscut al pasionatolor de cafea poti si un mic discount atunci cand iti faci comanda.

 

Guido Coffee nu este doar un magazin care vinde cafea. Aici este si prajitoria, pentru ca ei fac totul cap – coada.

 

 

O sa spuneti ca le fac reclama! Da, este adevarat! Le fac reclama, gratuit, dar pentru ca merita. Chiar au o cafea buna si merita sa fie cat mai cunoscuti pe piata. Noi meritam sa bem cafea buna in fiecare zi, si sa nu ne mai incarcam stomacul cu toate prostiile gasite prin automatele de cafea.

Este mai scumpa, nu neg acest lucru. Dar este cu adevarat o cafea deosebita, si nu este obligatoriu sa o luam pe cea mai scumpa din sortimentul pe care il ofera ca sa beneficiem de cea mai buna calitate. Boabele sunt atent prajite indiferent de numele cafelei pe care iti veti alege. Prefer sa beau mai rar poate, sau mai putin si sa fie o cafea buna, decat sa beau mai mult ceva ce imi poate dauna clar sanatatii.

 

Mie personal nu imi place cafeaua la ibric. Nu imi place nici metoda V60 care seamana cu un ceai lung cu gust de cafea. Imi place cafeaua tare, fara zahar, cu gust intens, iar daca imi doresc sa o lungesc asa de dragul de a sta de vorba mai bine iau un latte!

 

La Guido Coffe poti sa cumperi si cafea pe loc. Boabele sunt macinate in fata ta si cafeaua este preparata instant.

 

Preturile sunt decente zic eu:

  • Espresso (30 ml) – 5 ron
  • Double espresso (50 ml) – 7 ron
  • Americano (2 shots – 150 ml) – 7 ron
  • Cappucino (160 ml) – 8 ron
  • Flat White (200 ml) – 10 ron
  • Latte (280 ml) – 11 ron
  • V60/Aeropress (240 ml) – 12 ron

 

 

Tipurile de cafea afisate in magazinul Guido sunt urmatoarele:

  • ETIOPIA BURTUKAANA  – 45 ron (250 grame)
  • ETIOPIA NANO CHALLA – 50 ron (250 grame)
  • SULAWESI TANA TORAJA – 45 ron (250 grame)
  • EL SALVADOR LA INDEPENDENCIA – 40 ron (250 grame)
  • BURUNDI KAYANZA MPANGA – 30 ron (250 grame)
  • GUATEMALA FINCA LA BOLSA – 40 ron (250 grame)
  • COSTA RICA ALEJO CASTRO – 50 ron (250 grame)
  • TANZANIA IYELA – 45 ron (250 grame)
  • BRAZILIA SERTAOZINHO – 35 ron (250 grame)
  • RWANDA JARAMA – 35 ron (250 grame)
  • PERU LA ENCANTADA – 40 ron (250 grame)
  • COLUMBIA ORIGIN SELECT DECAF – 40 ron (250 grame)

 

 

In functie de cum doriti sa o achizitionati, aceasta poate fi pentru ibric sau pentru expresor. Poate fi boabe sau direct macinata si gata de preparare. De asemenea, in functie de preferintele voastre pentru cafea, vi se pot recomanda anumite cafele pentru a ajunge cat mai aproape cu gustul de doleantele fiecarei persoane in parte.

 

Pe fiecare punga de cafea orice prajitorie de cafea care se respecta va trece data de prajire. Este recomandat ca, cafeaua sa fie consumata in maxim o luna de la prajire pentru a savura cat mai bine gustul intens si aromat al cafelei. Ulterior, orice cafea se poate binenteles consuma, insa ii scad proprietatile.

Iar in mod normal, o cafea boabe prajita de prajitorii, nu cea de masa, are o valabilitate de 3 luni de la prajire.

 

Este altceva decat cafelele pe care le gasim la hipermarketuri si micile magazine in general, dar si pretul binenteles are un cuvant greu de spus, nu-i asa? Incercati va rog macar o data o punga sa vedeti cum este. Poate o sa reusesc sa va schimb parerea de a cumpara cafea din supermarketuri, si sa alegeti pe viitor cafeaua Guido.

Ultima mea achizitie a fost compusa din 3 pungi de cafea boabe, pentru espresso.

Am ales 3 cafele diferite, si anume:

  • ETHIOPIA NANO CHALLA – o cafea care se lauda cu note de caise si mandarine, si cu un corp mediu si suculent
  • DR CONGO – o cafea destul de noua pe care nu am mai incercat-o pana acum. Aceasta are note de cirese negre si pepene galben, avand un corp mediu si suculent
  • PERU LA ENCANTADA – o cafea cu note florale si turta dulce, avand un corp mediu si siropos

Aceste 3 pachete de cafea imi ajung circa o luna de zile, pentru doua persoane, consumand o cafea /per persoana, zilnic.

 

Prajitoria *Guido Cofee* o gasiti pe Str. Mihai Eminescu 182, sector 2, Bucuresti. Iar daca doriti sa ii vizitati pe net, pagina lor este www.guido.ro.

Iti recomand cu drag sa le incerci si sa imi spui parerea ta ulterior.

Cristina