Aducerea pe lume a unui bebelus este un lucru dificil dragi parinti. Indiferent de ce cale ai alege sa urmezi, fie ca este vorba de cezariana, fie ca discutam despre o nastere naturala tot dificil va fi! Si asta in primul rand pentru mamica. Luati in considerare faptul ca va trebui sa faceti tot felul de analize si ecografii ca sa va asigurati ca totul este  in regula atat cu bebelusul cat si cu dumneavoastra, iar asta va presupune multe drumuri catre spital, medic de familie, medic ginecolog, medic specialist in ecografii (dupa caz) etc. Va depinde de fiecare dintre voi in parte cum veti gestiona partea aceasta nu prea placuta a sarcinii, in functie de buget si optiunile de a face analizele in mod decontat sau cu bani.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca mamica va duce in burtica timp de aproximativ 9 luni de zile bebelusul. Initial pana burtica se va forma, mamica va avea multe stari de greata, stare de somnolenta si posibile dureri de cap. Apoi va veni partea in care burtica creste si mersul devine mult mai greoi, iar toate activitatile se vor desfasura cu mare greutate.

Si dupa ce veti avea pe cap toate aceste lucruri noi, va mai trebui sa alegeti si locul in care bebelusul va veni la lume.

Veti putea opta intre un spital de stat si un spital privat, acolo unde exista. Si aici vorbim de orasele mari, pentru ca nu exista spitale private peste tot in tara la acest moment. Tocmai de aceea am vrut sa va impartasesc experienta mea cu spitalul Medicover, din dorinta de a veni in intampinerea mamicilor care doresc sa cunoasca informatii despre clinica sau au nevoie sa se decida.

 

De ce am alege spitalul Medicover?

 

Trebuie sa recunosc ca sunt abonat Medicover de circa 13 ani de zile, si asta pentru ca lucrand intr-o companie mare de telecomunicatii am avut sansa de a primi acest beneficiu. Insa am fost destul de multumita de medicii cu care acestia lucreaza, astfel incat in momentul in care mi s-a oferit sansa de a face un abonament familial, contracost, pentru sotul meu si cei doi copii nu am stat mult pe ganduri.

Ca si voi, dragi mamici cu burtici, in momentul in care am ramas pentru prima data insarcinata m-am tot gandit ce variante am pentru a aduce bebelusul pe lume in conditii decente. Auzisem de la cunostiinte tot felul de cazuri in care taticii asteptau pe holurile spitalului medicul care supraveghease sarcina sotiei sa ii inmaneze un plic cu bani, ca sa se asigure ca totul va fi bine pana la capat. Auzisem si multe cazuri de asistente care pana nu le inmanai macar 10 ron nici nu se uitau la mamicile care deabea se mai puteau tine pe picioare si aveau nevoie sa ajunga pana la toaleta,

Mi-am dorit din tot sufletul sa scap de un posibil chin. Mi se parea mult mai usor daca mergeam undeva unde totul se achita cu factura, conditiie erau decente si medicii / asistentele nu asteptau nimic ca sa trateze foarte bine.

Nu aveam nici un medic personal. Mereu cand avusesem nevoie pentru controalele anuale ma duceam la un medic oarecare, in functie de cum prindeam locurile disponibile.

Am ajuns la prima sarcina la dna dr Chiscop Ana-Maria, si am fost pentru prima data profund impresionata. Am avut un medic pasionat de meseria sa, amabil si mereu disponibil. Pe vremea aceea, in 2013, la call center gaseai cam greu programari la dansa, dar a avut mereu grija sa ma vada lunar, si in ultima luna chiar saptamanal, extraprogram si fara sa achit nimic in plus fata de abonamentul pe care il aveam deja. Toate analizele si ecografiile necesare le-am facut numai in clinicile Medicover, pentru ca au aparatura de cea mai inalta calitate. La momentul in care va detaliez aceste randuri, dna dr nu mai lucreaza pentru aceasta clinica, insa puteti da un search pe google si veti gasi informatii despre cum sa intrati in legatura cu dansa.

A doua sarcina mi-a fost supravegheata chiar de seful sectiei de ginecologie Medicover, dnul dr Catalin Haiduc. O persoana calda, calma si mereu disponibila. Mereu am simtit ca pot pune aceleasi intrebari, poate simple sau stupide, chiar daca eram pentru a doua oara mamica, fara sa simt vreun refuz.

 

Cum aflii detalii legate de pachetele de nastere si conditii?

 

Spitalul Medicover se afla pe Str Pechea nr 8, din cartierul Aviatiei . Este un spital micut, destul de nou si foarte curat.

Dupa ce suni / trimiti un e-mail pentru a afla detalii legate de pachete de nastere, esti preluat de o doamna foarte amabila care stabileste o intalnire cu mamica, sau cu ambii parinti, pentru a le oferi toate informatiile necesare. Veti afla informatii cu privire la preturile practicate, veti putea face turul etajului unde sunt *cazati* bebelusii dupa ce vin pe lume, iar daca sunt libere veti putea vedea si rezervele private. Pentru ca da, la Medicover fiecare mamica are camera ei unde va sta cu bebelusul si unde va putea primi vizite.

Existe rezerve standard in care avem un pat, un dulap, o baie individuala cu dus si toate articolele necesare (periute de dinti, pasta de dinti, sapun lichid, hartie, dezinfectant), un tv, aer conditionat, papuci de unica folosinta, halat special pentru mamica.  Si exista si rezerve premium, care au toate cele mentionate mai sus, dar in plus mai au si o antecamera in care exista o canapea unde poate innopta contracost o a doua persoana.

Curatenia este realizata zilnic si este exemplara.

 

Cum cunoastem personalul inainte de nastere?

 

Cu aproximativ o luna inainte de nastere, mamica este programata la o vizita de cunoastere si informare la doi medici din cadrul Medicover. Este vorba in prima faza de dna dr anestezist cu care mamica se va intalni in ziua venirii pe lume a bebelusului, care va va pune o multime de intrebari despre posibilele boli pe care le aveti, probleme in sarcina, probleme familiale, alergii etc. Doctorul va cunoaste tot istoricul medical al mamei si le va nota in foaia de observatie. De asemenea, daca sunteti la prima sarcina, o sa explice si o sa va arate (daca va fi cazul de cezariana) unde si cum se va realiza anestezia epidurala.

Apoi, a doua vizita, va fi la dna dr Mirela Radu, sef de sectie neonatologie Medicover, o doamna care isi iubeste foarte mult meseria si va face tot ce este important pentru copilul dumneavoastra. Veti primi informatii despre ce se va intampla cu bebelusul dupa nastere, veti vedea sala cu patuturile speciale de bebelusi in care acesta va sta in momentele in care voi veti fi mult prea obosite pentru a fi langa el.

In momentul in care parintii semneaza contractul, se achita un avans, restul urmand sa fie achitat in functie de serviciile prestate, la externarea din spital.

La momentul in care eu am nascut a doua oara, in 2016, pentru o nastere naturala pretul era undeva in jur de 6800 ron, iar pentru o nastere cu cezariana undeva in jur de 8000 ron.  Binenteles, la aceasta suma puteti adauga montare de cercei pentru fetite, screening metabolic extins, ecografie de sold, examen auditiv si recoltare celule stem. Aceste servicii le veti achita in plus, daca pachetul pe care il veti alege nu le va include.

Exista si varianta de a merge la un medic colaborator Medicover, si in acest caz, medicul sa aiba in plus un onorariu, fata de suma pachetului ales.

Cu o zi inainte de a merge la spital, asta in cazul in care veti fi programate la cezariana, o persoana din cadrul Medicover o sa va contacteze pentru a va reaminti de ce acte aveti nevoie pentru internare si ora la care sa va prezentati la spital.  Iar daca va fi o nastere naturala, spontana, stati fara griji! Exista mereu medic de garda, iar doctorul care va supravegheaza sarcina va fi anuntat si va fi alaturi de voi in cel mai scurt timp posibil.

Avand doua cezariane la activ, eu o sa va detaliez experienta mea generala in acest caz. Dupa ce este realizata internarea propriuzisa, mamica este dusa in rezerva si este pregatita pentru operatie. Rudele pot sta langa aceasta fara nici un fel de restrictie. Asistentele au fost si am increderea ca vor fi mereu la fel, foarte amabile, foarte saritoare cu orice doleanta a mamei. Si incredibil! Nu a fost nevoie sa ofer nici o suma de bani, nici un cadou pentru a primi vreun tratament corect. Chiar la un moment dat am incercat sa ofer ceva si am fost refuzata categoric.

Iar daca veti avea parte de o nastere naturala, trebuie sa stiti ca spitalul are si o echipa de moase.

 

Cum decurge operatia de cezariana si ce urmeaza?

 

In sala de operatii totul este foarte curat, si nu am avut decat frica de injectie pentru ca nu imi plac deloc. In rest, medicii care m-au asistat la nasteri au fost exemplari si mi-au oferit increderea de care am avut nevoie pentru a trece si peste acest pas important al vietii mele. Cea de-a doua dna dr anestezist, Carbune Cristina, care m-a asistat la cea de-a doua cezariana, s-a purtat mai ceva ca o mama. Am fost profund emotionata de grija pe care dansa mi-a purtat-o, si chiar dupa ce bebelusul a venit pe lume mi l-a pus in brate si a facut primele poze. Nu credeam ca in Romania poate un medic sa te tina de mana in sala de nasteri, sa te mangaie pe frunte si sa iti dea incredere ca totul va fi bine.

Imediat dupa nastere bebelusul, daca nu are probleme respiratorii, se asaza pe pieptul mamei pentru a se putea cunoaste inca din primele minute de viata. Concomitent cu primele ingrijiri la nastere, se evalueaza nou-nascutul, calculand SCORUL APGAR. Acesta estimeaza bataile cordului , efortul de respirație, tonusul muscular, coloratia pielii si reactivitatea.

Toti nou nascutii beneficiaza in primele momente dupa nastere de un set de ingrijiri de rutina: plasarea sub radiantul termic sau pe pieptul mamei, stergerea tegumentelor,aspirarea secretiilor daca sunt abundente,  sectionarea  bontului  ombilical si  toaleta  sa cu betadina, primul contact cu mama.  Ulterior se transporta nou-nascutul in sectia de neonatologie, unde se pozitioneaza pe radiantul termic (acesta asigura o temperatura apropiata de cea intrauterina, ajutand bebelusul sa se adapteze la mediu) si se monitorizeaza  functiile vitale; i se administreaza vitamina K (pentru profilaxia hemoragiilor) si vaccinul AHB (impotriva Hepatitei B).

Ulterior, mamicile sunt duse in rezerva, sunt *cosmetizate*, imbracate in halate speciale, cu multa atentie. Medicover acorda in acest sens mult respect proaspetelor mamici. Deci cu siguranta nu veti regreta daca veti alege aceasta optiune.

Bebelusul este adus mamei imediat ce aceasta este pregatita, in cadrul *Orei Magice* cum spun ei. Nu va trebui sa asteptati prea mult, nu va trebui sa va rugati de asistente sa il vedeti. Va fi acolo repede si va putea sta cu voi in rezerva atata timp cat o sa doriti! Mamicile sunt incurajate sa incerce alaptarea din prima zi.  Iar daca veti avea nevoie de asistenta ca sa il schimbati, sa il puneti la san, sau orice legat de bebelus doar va trebui sa apasati pe buton si in 2 minute cineva va veni la voi ca sa va ajute.

Am stat in spitalul Medicover de fiecare data cate 3 nopti, numarul de zile standard. Am avut calmante stabilite impreuna cu medicul anestezist de cate ori a fost nevoie, am avut 3 mese pe zi cu mancare foarte buna si toate consumabilele incluse ( atat pentru mama, cat si pentru bebelus). Nu am venit de acasa decat cu hainele de pe mine si cu hainele cu care urma sa scot bebelusul din spital. Aleze, pampersi, servetele umede, biberon, lapte praf, pompa de san, crema emolienta pentru sani, supozitoare de glicerina, si absolut tot ce a a mai fost necesar. Asistentele m-au ajutat de fiecare data cand a fost nevoie sa merg la baie, sa ies la plimbare pe hol, cand mi se parea prea rece sau prea frig, cand am vrut apa sau un ceai cald. Pare incredibil, dar v-am mai spus deja : Serviciile sunt de top si merita !

La plecare am primit chiar si un cadou pentru bebelus de fiecare data, printr-o colaborare cu firmele de produse bebelus.

De asemenea, medicul neonatolog se va ocupa ca bebelusul sa primeasca vaccinurile diponibile in maternitate la timp si sa va informeze ce vaccinuri trebuie sa ii mai faceti pentru a fi cu schema nationala la zi.

Va detaliez mai jos informatii despre pachetul de nastere pentru ca eu am optat. Este vorba de pachetul Blue Sky care cuprinde:

  • Consultatie neonatala in saptamana 36 de sarcina
  • Consult preanestezic (saptamana 36 de sarcina)
  • 3 nopti de spitalizare in camera single (un pat)
  • Servicii medicale de specialitate (echipa alcatuita din medic obstetrica-ginecologie, medic anestezist, medic neonatolog)
  • Servicii de supraveghere si ingrijire medicala (echipa alcatuita din asistent medical obstetrica/moasa, asistent neonatologie)
  • Consumabile si medicamente aferente zilelor de spitalizare incluse in pachet, pentru mama si copil
  • Dieta personalizata, la recomandarea medicului curant
  • Cosmetice pacient (halat, papuci, prosop, pasta de dinti, periuta, camasa de noapte)
  • Trusoul bebelusului (haine, scutece, creme si alte produse de ingrijire pentru nou-nascut, folosite cat timp bebelusul se afla in maternitate)

Investigatii pentru mama pe parcursul internarii, la recomandarea medicului curant :

  • Monitorizare fetala externa
  • Electrocardiograma
  • Analize de sange- 1 determinare din fiecare –  Hemoleucograma completa, Timp QUICK, APTT, glucoza serica

In plus, aveti incluse urmatorele:

  • Consiliere vaccinare nou nascut
  • Consiliere alaptare in maternitate
  • Investigatii pentru nou-nascut pe parcursul internarii
    • Grup sanguin si Factor Rh – 1 determinare din fiecare analiza
    • Vaccinare BCG si hepatita B prin Programului National de Vaccinare si doar cu acordul parintilor
    • Administrare Vitamina K
  • Transport ambulanta (prin 112) – daca este cazul.

Ce cursuri puteti urma ?

Poate ar fi important sa va spun, daca aveti nevoie, ca spitalul Medicover ofera si cursul * Arta de a fi parinte *, program ce se adreseaza cuplului si ii pregateste pe viitorii parinti pentru transformarile din timpul sarcinii, nasterii, a perioadei de recuperare dupa nastere, cat si pentru ingrijirea pas cu pas a sugarului. De asemenea, au si programul * Da, eu pot alapta! *, unde consultantul in lactatie acreditat IBCLC de la Maternitatea Medicover, este alaturi de mamicile care vor sa aiba parte de o experienta unica – alaptarea bebelusului din primele ore de viata.

Intradevar, aceste cursuri sunt optionale si contracost, dar e bine sa stiti ca exista !