In ultimul timp am fost intrebata de cateva viitoare mamici care ar fi lucrurile necesare pentru bebelus dupa ce acesta este adus acasa de la maternitate . Probabil au considerat util sfatul meu avand in considerare faptul ca am deja doi copii la activ si o experienta zic eu deja bunicica cu privire la aceste aspecte.

Asa ca m-am hotărât ca primul meu articol sa fie fix despre asta: o listă cuprinzătoare cu ce aveti nevoie dragi viitoare mamici pentru momentul in care bebelusul va pasi în caminul vostru. 

Aducerea acasa a unui bebelus, mai ales daca sunteti pentru prima data mamica, este un lucru relativ dificil. Si spun asta deoarece sunt multe produse pe care ar trebui sa le cumparati, iar pe piata sunt foarte multe game si de multe ori nu stim cum sa alegem un produs care sa fie cat mai ok din punct de vedere calitate – pret. 

Bebelusi au pielea sensibila si nu prea le plac mirosurile puternice. De aceea ar fi bine sa testam ceea ce putem direct pe pielea noastra inaintea de a le folosi pe cei mici. Nu intotdeuna ce este mai scump este mai bun. Daca stam sa ne gandim de exemplu la produsele dermatocosmetice, exista si multe produse cu pret ridicat care nu sunt intotdeuna cel mai bun produs pentru toti bebelusii, fie pentru ca le pot irita pielea, fie pentru ca au un miros prea puternic.

Inafara de acest aspect, am constatat la prima sarcina ca pe piata exista o gramada de produse de care nu ai nevoie dar care uneori le cumperi din dorinta de a avea de toate (pentru ca initial s-ar putea ca totul sa para util) si pana la urma ajungi sa le tii in dulap. Eu personal am gasit inutile perna de alaptat, cosul de gunoi pentru pampersii utilizati, lampa de veghe pe care am inlocuit-o cu brio cu un bec cu led colorat si mult mai ieftin , chiar si sistemele de monitorizare scumpe.

 

De ce articole avem nevoie la baita bebelusului?

 

  • Pentru ochi vor fi necesare comprese sterile si ser fiziologic. Acesta din urma se poate utiliza la nevoie si pentru nasuc, daca bebelusul are ceva secretii de la nastere ce se doresc a fi curatate. La primul meu baietel am folosit ser fiziologic impachetat in sticlute individuale de 5 ml, insa constau destul de mult si utilizam cate 1 sticla pe zi, asa ca la al doilea am ales varianta de a folosi o sticla mare de 500 ml de ser fiziologic cumparata din farmacie, si de o seringa micuta. Am reusit sa fac acelasi lucru , respectiv sa curat ochisorii foarte eficient, reducand insa costurile la jumatate.

 

  • Pentru urechi vor fi necesare betisoare de urechi cu opritor. Acestea se pot utiliza eventual si pentru nasuc daca observati vreun mucisor. Este foarte important sa folositi betisoare speciale pentru bebelus deoarece le putem rani interiorul urechii cu betisoarele de adulti.

 

  • Pentru curatarea buricului este necesar alcool alb. Eu am descoperit la BEBE Tei , dar sunt convinsă ca puteți găsi la orice farmacie, servetele speciale impregnate cu alcool, de unica folosinta. Este o cutie cu multe bucati si nu veti folosi mai mult de 2 servetele la o baita.

Bucatica de cordon ombilical care o mai are bebelusul dupa nastere ar trebui sa cada singura in circa 2-3 saptamani de la prima baita. Voi trebuie doar sa curatati in jurul acesteia cu atentie pentru a nu o rupe pana cand aceasta va fi gata sa se desprinda.

  • Pentru gurita nu avem nevoie de nimic. In prima faza bebelusul nu are nevoie sa-i curatam gurita. Veti putea utiliza, doar daca face afte, glicerina boraxata care se gaseste la orice farmacie la un pret de aproximativ 6 ron sticluta.

 

  • Pentru fundulet este necesara a crema protectiva , emolienta foarte buna. Recunosc ca nu am incercat foarte multe produse, dar m-am indragostit de Bepanthen si cred ca este cea mai buna varianta raport calitate versus pret. Eu nu am folosit in exces pentru nici unul din cei doi copii. Le dadeam cu crema doar seara la culcare, sau la nevoie ( de exemplu când a inceput perioada de diversificare si necesita o protectie mai mare si utilizam crema de doua ori pe zi).

Pretul pentru o cutie de 100 ml este de 32 ron la BEBE Tei.

 

  • Pentru spalatul pe corp si pe cap eu am folosit acelasi fel de dus. Am incercat gama Biodema, Mustela, Klorane si mai nou La Roche, dar cea mai potrivita mi s-a parut gama Bioderma deoarece nu are miros (in special ABC Derm), nu irita ochii si are cel mai bun pret in raport cu calitatea /cantitatea data ( eu de exemplu o cumpar cu 54 ron de Bebe Tei la 1000 ml). Poate o sa vi se para o suma mare, dar aveti in vedere ca sticla o sa va tina cam 3-4 luni chiar daca veti face baita zilnic.

Puteti sa urmariti si promotiile de la Emag pentru ca uneori au preturi foarte bune la produsele pentru bebelusi.

 

  • Pentru masajul bebelusului, puteti utiliza un ulei de bebelus sau o crema hidratanta. Eu personal am  incercat mai multe produse de la firmele mentionate mai sus, insa cel mai bine m-am impacat tot cu crema de la Bioderma fara miros.

 

Baita este necesar sa fie efectuata zilnic, in primul rand pentru ca bebelusul transpira si are pielea sensibila, iar in al doilea rand, pentru ca ii veti crea o rutina zilnica pe care in cateva luni o va cere singur. Baietii mei dupa circa 6 luni de zile plangeau seara fara motiv aparent fix in jurul orei la care ii obisnuisem sa ii spal, iar dupa ce baita se termina se linisteau, cereau biberonul de lapte si se culcau de cele mai multe ori, chiar daca somnul nu era pana dimineata.

 

Baita bebelusului o puteti realiza intr-o cadita special conceputa pentru bebelusi, cu suport anatomic. Noi am avat atat o cadita ieftina fara nici un fel de suport, cat si una cu un design special de la OK Baby care a meritat toti banii. Acesteia i-am cumparat suporti speciali si am atasat-o la cada noastra din baie, asa ca in scurt timp baita a devenit o joaca pentru bebelus.

 

Ce pampers folosim pentru bebelus?

 

Cu privire la pampersi, aici fiecare va avea o preferinta si nu voi face recomandari. Depinde foarte mult de pielea fiecarui bebelus in parte si de cat este de sensibil. Noi am incercat mai multe variante si cea mai buna ni s-a parut PAMPERS, atat gama Premium Care, cat si gama normala de pampersi. Pampers pare a avea cea mai buna putere de absorbite, si pare ca irita mai putin zona fesiera.

E posibil ca pentru copii vostrii sa nu fie aceasta insa cea mai buna varianta, trebuie sa incercati si sa vedeti!

Iar legat de preturi, puteti gasi mai mereu oferte pe EMAG, hipermarketuri sau BEBE Tei, insa de obicei pretul per buc este de circa 0.8 – 1.3 ron, in functie de magazinul de unde optati sa ii achizitionati si in functie de marca achizitionata. La inceput veti folosi cam 7 – 10 pampersi pe zi, in functie de *activitatea bebelusului*, urmand ca pe masura ce bebelusul creste sa diminuati si numarul de scutece utilizate.

 

Cum alegi numarul corect al pampersului pentru bebelus ?

 

Mami, ai mereu in vedere greutatea bebelusului. Daca de exemplu la nastere a avut 3.200 kg, poti opta pentru pampers nr 2, insa cumpara o cutie mica pentru ca in scurt timp o sa fie mult mai utili pampersii nr 3.

Pampersul trebuie sa ii fie lejer un pic, sa nu il stranga, si de obicei e bine sa il alegem un picut mai mare.

 

Cum schimbam corect bebelusul dupa baita de seara?

 

Dragi mamici, pentru ca bebelusii vostrii au coloana inca in formare, cel mai bine este sa utilizati dupa baita bebelusului o masa de infasat cu suport tare. Puteti alege o masa de infasat portabila, care nu ocupa mult spatiu, si sa fie optiunea voastra daca o montati deasupra patului bebelusului, sau daca o puneti pe patul matrimonial si o folositi punctual in fiecare seara.

Sau aveti varianta de a alege o masa de infasat cu suport cadru, care este la fel de buna, insa ocupa mult spatiu si binenteles are si un cost mult mai ridicat.

O masa de infasat bebelus cu suport tare costa undeva intre  50 – 70 ron bucata, iar una care are si cadru suport ajunge undeva pe la 150 – 250 ron, in functie de accesoriile pe care le mai include cadrul .

Noi, datorita faptului ca avem spatiu destul de mic in apartament, am optat pentru o masa de infasat cu intaritura, dar care am utilizat-o direct pe patul nostru. Asa am redus si costurile, pentru ca celelalte variante depaseau suma de  100 ron, cat si am economisit spatiu. Aceasta se poate depozita sub pat acoperita, sau dupa usa.

 

Peste aceasta masa de infasat este bine sa puneti o protectie speciala, impermeabila. Astfel incat o sa mai aveti nevoie si de aleze. Dupa ce am incercat vreo 4 variante din acest tip de produs, cele mai bune in acest domeniu mi s-au parut alezele de la SENI pentru adulti.

 

Ce accesorii sunt necesare unui bebelus?

 

Din trusa mamicilor cu bebelusi cocheti nu ar trebui sa lipseasca peria de par, creata special pentru piele sensibila a capului bebelusului, si forfecuta speciala pentru unghii. Forfecuta o veti folosi cu siguranta o data pe saptamana, pentru ca unghiile bebelusului cresc foarte repede si se va zgaria foarte usor pe fata.

Nu este necesar sa investiti o suma foarte mare de bani pentru aceste doua produse, pentru ca toate fac acelasi lucru si nu exista foarte mari diferente intre ele.

 

Cu ce acoperim bebelusul la somn?

 

Daca ne uitam prin magazine, observam ca avem o gama variata de produse: paturica  bumbac,  fleece sau lana, sac de dormit cu maneci detasabile sau fara maneci etc. Orice am alege trebuie sa avem in vedere faptul ca materialul trebuie sa fie de buna calitate.

Paturica o veti putea utiliza atat afara cand este mai racoare, cat si in casa. Ar fi de preferat sa aveti una separata pentru in casa, si sa fie dintr-un material bun pentru a nu face bebelusul sa transpire excesiv si pentru a fi comfortabila.

O alta varianta buna pentru sezonul rece este si sacul de dormit, cu sau fara maneci detasabile. Noi am avut de toate si pot spune ca cele mai utilizate au fost paturica de bumbac in casa, paturica de fleece afara in sezonul rece , sacul de dormit fara maneci, din plus, iarna cand in casa era destul de rece, si patura din bumbac si liocel de la IKEA.

Recomandarea mea este sa luati o singura paturica de bumbac in prima faza si sa vedeti ulterior daca mai aveti nevoie si de altceva. S-ar putea ca bebe sa nu vrea sa stea invelit, sau sa fie suficient de cald in casa si sa nu aveti nevoie de alte articole inutile!

 

Lista hainute pentru bebelus in prima luna de viata

 

Legat de hainute, consider ca cel mai bine ar fi sa aveti in dulapul lui bebe urmatoarele:

  • body intreg, gen salopeta, cu capse pe piept
  • body cu maneca scurta si tip maieu cu capse intre picioare
  • sosete sau ciorapi lungi in functie de sezon
  • in functie de anotimp puteti alege combinezon de plus sau gros pentru iarna, cu picioare sau gen sac dormit
  • caciulita de bumbac sau mai groasa daca este un pic mai rece

Numarul articolelor vestimentare nu trebuie sa fie exagerat de mare, dar este bine sa aveti   cateva in plus care sa va asigure necesarul vreo 5 zile . Trebuie sa tineti cont de faptul ca bebe mai transpira, mai da lapte pe afara si este necesar sa il schimbati mai des, dar si de faptul ca va creste mai ales in primele 3 luni de viata foarte repede si va fi necesar sa schimbati dimensiunea costumaselor.

Body-urile cu capse sunt cele mai utile , in detrimentrul bluzelor normale, deoarece acopera mijlocul bebelusului si nu veti avea grija ca este descoperit.

 

Recomandari :

Calcati in primele 3 luni hainutele dupa spalare pentru o igiena mai buna a acestora.

Spalati la 90 grade Celsius hainutele bebelusului in primele 3 luni de viata si utilizati un produs de curatat special creat pentru bebelus. Nu utilizat balsam pentru a nu incarca rufele de miros. Bebelusilor le va fi suficient mirosul natural al pielii mamei!

 

Ce medicamente pentru bebelus este util sa avem in casa?

 

In ceea ce priveste medicamentele , dragi mamici sper ca nu veti avea nevoie de ele prea curand. Insa nu strica niciodata sa le ai in casa, la indemana, just in case! O sa va detaliez ma jos de ce ati putea avea nevoie in prima faza in casa , doar pentru urgente:

  • supozitor cu paracetamol de 125 mg
  • supozitor cu nurofen pentru bebelusi de la 3 luni
  • Paracetamol sirop pentru bebelusi de la 3 luni
  • Nurofen sirop pentru bebelusi de la 3 luni
  • supozitor cu glicerina pentru bebelusi
  • ar fi util sa aveti in casa si Baneocin crema, cat si Betadina

 

ATENTIE! Medicamentele nu trebuie utilizate decat daca in prealabil ati consultat un medic pediatru cu privire la starea bebelusului. Doar acesta este in masura sa va dea un tratament corect, in ceea ce priveste tipul medicamentului utilizat si dozajul!

 

Lista este completata de un termometru rectal. Toate sunt cam la fel, diferenta data de suma achitata la magazin este data de precizia cu care se lauda producatorul si de marca achizitionata. Eu am optat sa cumpar unul relativ ieftin de la LAICA, de aproximativ 25 – 30 ron.

Doctorii pediatrii recomanda utilizarea termometrului rectal pana la varsta de 3 ani. Insa eu nu am reusit mai mult de un an si ceva sa il folosesc. Mi s-a parut mereu chinuitor atat pentru mine, cat si pentru bebelus. Asa ca am optat in paralel si pentru un termometru cu infrarosu cu care verific in paralel temperatura. Am unul de la BEURER si unul numit PREDICTOR. Ambele mi se par bune, dar totusi exista diferente intre ele ca si precizie.

 

Dar sa va spun un secret. Unul destul de important zic eu, pe care l-am aflat de la un medic specialist pediatru cu foarte multa experienta in domeniu, dupa circa 3 ani de cand am devenit mama. Daca luati temperatura cu un termometru de frunte la baza gatului, veti avea cu siguranta temperatura rectala. Valorile vor fi similare. Nu veti mai chinui bebelusii cu termometrul rectal, cel putin nu si cand sunt mai maricei.

 

Atentie! Temperatura se masoara corect la circa 20 – 30 minute dupa ce bebelusul s-a trezit, deoarece acesta se mai poate incalzi si in timpul somnului, de la transpiratie, de la haine etc.

In cazul in care bebelusul va raci destul de repede, ceea ce nu va doresc, o sa va fi utila si batista bebelusului care se foloseste impreuna cu un aspirator normal. Am incercat si mult mediatizatele aspiratoare nazale, cele ca o pompita manuala, cele cu baterii, dar au fost niste bani aruncati pe geam. Tot la batista bebelusului am ajuns, pentru ca a fost cea mai eficienta, atat pentru baietelul eu mare, cat si pentru bebelus.

In alta ordine de idei, sa stiti ca este posibil ca bebelusul sa aiba colici pana prin luna a patra de viata, iar pe piata sunt tot felul de siropuri pe care i le puteti da in scop ajutor. Eu am incercat renumitul Infacol pentru primul baietel, dar mi-am dat seama ca nu avusese nici un efect, asa ca nu am mai dat banii la farmacie cand am fost in aceiasi situatie cu bebe nr 2. Cel mai util mi s-a parut sa incalzesc cu masina o carpa de bumbac (calduta, nu fierbinte), sa o asez pe burtica lui bebe si apoi sa il iau in brate pana se linistea.

 

Sper ca a reusit cu acest articol sa acopar cat mai multe intrebari privind cele necesare venirii acasa a bebelusului,  iar daca nu,  veti putea urmari pe blog si alte articole interesante, unde vom putea discuta mai in detaliu fiecare tip de produs in parte.