Uau! Deja te gandesti la botez? Draga mamica, draga tatic, inseamna ca ai trecut deja de prima luna cu puiul vostru acasa. Felicitari! Ma bucur pentru voi. Dar mai aveti un mic hop de trecut pentru ca bebelusul sa poata fi crestinat , si anume botezul.

Da…botezul. Nu stiu de ce, dar toata lumea cand se gandeste la botezul bebelusului parca se gandeste la o mare corvoada. Nu o sa va mint! Da, nu e chiar usor pentru ca trebuie sa ai in vedere o gramada de detalii, insa daca esti hotarat si stii foarte clar de ce ai nevoie, atunci totul se va simplifica.

In momentul in care trebuie sa il botezam pe cel mic, mai ales daca este vorba de primul copil, ne trec tot felul de intrebari prin cap: Unde sa facem botezul? Pe cine sa alegem sa ii fie nasi? Oare de unde pot alege lucruri mai deosebite pentru bebelus? Care sunt obligatiile mele ca parinte si care sunt obligatiile nasilor? Toate acestea ne pot framanta si este uneori dificil sa gasim un raspuns rapid. Ce facem prima data? Intrebam in stanga si in dreapta. Apoi cautam pe google, sa vedem alte familii cum au procedat, ce au cumparat. Iata de ce am postat acest articol. Ca sa vin in intampinerea voastra cu informatiile de care veti avea nevoie dragi parinti.

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere sunt nasii. Nasii pot fi cei de la cununia voastra, sau (daca nu se supara acestia) puteti opta pentru alta pereche de nasi. Exista si varianta de a avea un singur nas pentru bebelus (la botez se accepta), dar asta ramane doar la latitudinea voastra.

Alegerea nasilor de  botez este foarte importanta pentru familia copilului ce urmeaza sa fie botezat pentru ca ei vor avea un rol foarte important in viata micutului. Se spune ca nasii reprezinta a doua familie, al doilea set de parinti. Nasii au rolul de a ghida copilul in viata atunci cand parintii nu pot. Nasii sunt practic parintii spirituali ai copilului. Inainte de a intra in Biserica, nasii trebuie sa se marturiseasca si sa se impartaseasca, pentru a fi curati in fata lui Dumnezeu.

Dupa ce ati ales nasii si acestia au fost de acord sa va crestineze bebelusul, de obicei botezul il puteti facem dupa circa 2 luni de la nastere. Parintii trebuie sa rezerve localul unde se va desfasura botezul, iar nasii trebuie sa se ocupe de trusoul de botez si de cele necesare bebelusului in ziua botezului , cat si in cea care urmeaza.

 

Lucruri necesare si obligatorii pentru botez la biserica

In ceea ce priveste lucrurile de care aveti nevoie la biserica putem spune ca ele intra in obligatia nasilor. Exista varianta de a le lua separat, din diverse magazine, sau varianta de a alege trusoul bebelusului deja facut, de multe ori intr-o cutie deja frumos ambalata. Daca alegeti varianta de a cumpara un trusou gata facut, ar trebui sa stiti ca preturile incep undeva de pe la 200 ron si pot ajunge in functie de firma producatoare, calitatea prosoapelor si modele inscriptionate la circa 550-600 ron.

Articolele necesare pentru biserica sunt:

  • lumanare . Este vorba de o singura lumanare si aceasta trebuie sa fie cumparata neaparat de catre nasi.Lumanarea de botez  reprezinta una dintre elementele cele mai valoroase, fiind aprinsa de catre preot pe tot parcursul oficierii slujbei crestine.
  • panza alba de mir. Este o panza cu care vom imbraca bebelusul imediat de preotul il va scoate din cristelnita. Culoarea alba a panzei simbolizeaza puritatea Bisericii si Credintei, dar si a noului nascut.
  • fasa
  • sticluta de mir. Aici va pune preotul mir sfintit pentru bebelus pe care il puteti folosi in zilele urmatoare dupa baita pentru a unge discret fruntea acestuia. Mirul reprezinta bogatia darurilor pe care bebelusul le primeste prin intrarea sa in Imparatia Domnului.
  • sapun
  • prosop mic pentru preot. Sapunul si prosopul mic sunt folosite de pret inainte de a incepe slujba in semn de purificare inainte de botez
  • prosop mare pentru bebelus
  • sticla ulei de masline. Cu ajutorul sau, bebelusul va fi uns de catre preot, pe la manute, picioruse, cap, trup.
  • sticla vin rosu
  • busuioc. Busuiocul este o planta aromata folosita în ritualurile bisericesti din vremuri stravechi, planta crescand si in Israel. O altă semnificatie a manunchiului de busuioc este legata de faptul că planta este vie, este o parte a naturii si întregeste cu viata un ritual.
  • cruciulite, ce trebuie sa fie legate in biserica la pieptul tuturor participantilor in semnul bucuriei de a participa la acest eveniment.

De asemenea, in magazine veti gasi si cutia de trusou, care seamana cu o lada de zestre si unde mamica va putea pastra diverse obiecte de la botez si nu numai pana cand bebelusul va fi mare. Insa acest accesoriu nu este obligatoriu, ci doar o optiune draguta pe care o aveti.

Pe langa aceste lucruri, nasii trebuie sa ii asigure bebelusului un rand complet de hainute. In functie de anotimp acestea pot varia, insa este necesar sa cumpere body, pantaloni, bluza, un hanorac  / pulovar sau ceva de pus deasupra, caciulita, incaltaminte. Bebelusul dupa ce este scos din cristelnita va trebui imbracat si este bine ca toate hainutele care ii vor fi puse sa fie noi si cumparate de catre nasi.

Noi am avut noroc . La ambii baieti am mers in magazine impreuna cu nasii de botez sa cautam trusoul si hainutele. Consider ca este cel mai bine ca parintii sa mearga impreuna cu nasii la cumparaturi. Mamica bebelusului este cea mai in masura sa stie ce dimensiune ar trebui sa aiba hainutele, daca doreste sa achizitioneze ceva mai practic ce poate fi utilizat si dupa botez, sau daca doreste doar ceva mai special strict pentru aceasta ocazie.

De asemenea, nasii trebuie sa ii cumpere copilului si o paturica pe care o va folosi ulterior in casa sau pentru iesitul in parc.

Atentie! Daca bebelusul este fetita, atunci nasii trebuie sa cumpere si o pereche de cercei care ii vor fi oferiti acesteia la botez.

Sa nu uitati sa luati cu voi certificatul de nastere al bebelusului, asta daca nu cumva preotul va va cere o copie in momentul in care mergeti sa arvuniti biserica. Preotul va elibera un certificat prin care se atesta faptul ca bebelusul a fost crestinat.

Taxa slujbei care in sarcina nasilor.

Lucruri necesare pentru baita de dupa botezul bebelusului

 

Baita bebelusului trebuie facuta a doua zi dupa botez, insa daca nasii nu pot veni in ziua respectiva puteti amana cateva zile baita.

Baita reprezinta mai mult un ritual prin care bebelusului i se ureaza noroc si prosperitate in viata. Baita este facuta de nasa, iar mamica doar asista astfel si ajuta cu indicatii astfel incat toate lucrurile sa se desfasoare in buna ordine.

In cadita bebelusului trebuie sa puneti urmatoarele:

  • petale de flori ( de la lumanarea de la botez eventual) ca sa fie frumos copilul
  • bani pentru belsug
  • verigheta ca sa aiba noroc in dragoste si sa isi intemeieze o famillie
  • orez pentru noroc
  • o crenguta de busuioc ca sa miroasa frumos
  • fasa alba pe care a folosit-o preotul in biserica
  • apa sfintita care sa fie copilul curat ca aceasta. Noi am avut o sticla mai are de apa sfiintita si am pus in fiecare seara la baita cate putin vreo saptamana.

Hainutele pe care copilul le va imbraca dupa baita trebuie sa fie noi si cumparate de catre nasi.

Apa de la baita bebelusului se pune intr-o galeata, iar nasul are responsabilitatea de a o duce la radicina unui pom.