Ahh smochinele….un adevarat deliciu dupa parerea mea, fie ele in stare cruda, fie uscate. Mereu mi s-a parut un fruct destul de greu de gasit in stare naturala, cruda, insa merita fiecare bucatica dupa parerea mea. Cele mai bune smochine proaspete le-am mancat pana acum in Turcia si in Croatia, mari, cu mult fruct destul de dulce. Pe la noi gasesc mai rar, mai mult prin Mega-Image daca ma chinuiesc putin, dar imi iau portia de dulce cu cateva smochine uscate, atunci cand nu le gasesc pe cele proaspete.

Este simplu de inteles de ce la noi se gasesc rar, pentru smochina este un fruct foarte perisabil, si destul de costisitor, pretul per kg ajungand undeva pe la 65 ron, fata de pretul per kg de smochine uscate, care ajunge pe la 35 ron. Este o diferenta destul de mare zic!

Si este de preferat clar sa le mancam in stare proaspata, pentru ca sunt mult mai bune, mai sanatoase, si contin mai putine calorii. Smochinele proaspete nu se mentin foarte mult timp, asa ca dupa ce la cumparati trebuie sa le consumati imediat, ele fiind foarte perisabile. Atentie la momentul in care cumparati smochine proaspete, pentru ca ele nu trebuie sa aiba pete, sa fie mari si frumoase, un pic moi, si sa nu miroasa a acru pentru ca acesta este semn de extracoacere si gustul nu va mai fi la fel de placut.

In cazul in care cumparati smochine uscate, va recomand inainte de a le consuma sa le lasati la hidratat 2-3 ore pentru a fi in cea mai buna stare de consum. Din smochinele inghesuite in pachet si mici, o sa vedeti cum se transforma in niste smochine moi si gustoase.

Cred ca stiti si voi ca smochinele ne ajuta atunci cand avem probleme cu constipatia si indigestia, insa specialistii spun ca acestea ar trata mult mai multe afectiuni, cum ar fi: colesterolul, diabetul, tusea, bronsita, astmul.

 

Cine este smochinulĀ  si ce face fructele sale?

 

Smochinul este un copac ce face parte din familia duzilor si se gaseste originar in Asia. Smochinele sunt bogate in substante nutritive, incluzand vitamina A, B1, C, calciu, fier, magneziu. Binenteles ca nu trebuie sa mancam un kilogram de smochine pe zi si sa credem ca vom fi sanatosi tun. Acestea doar isi aduc aportul de energie, calorii, vitamine in organismul nostru. Trei smochine contin 5 grame de fibre, care sunt suficiente pentru a regla tranzitul intestinal si a impiedica constipatia. Deci, clar daca cumparam o punguta de smochine uscate o putem folosi cu succes pe parcursul a circa 10 zile pentru a ne regla tranzitul intestinal.

 

Smochinele contin pectina, o fibra solubila. Atunci cand fibrele se deplaseaza prin tractul digestiv, ele curata depunerile de colesterol in exces si la directioneaza catre sistemul extretor pentru a fi eliminate din organism. In felul acesta, consumul regulat de smochine poate preveni anumite tipuri de cancer abdominal, precum si cancerul de colon.

 

Fructele uscate de smochine contin fenol, omega 3 si omega 6. Acesti acizi grasi reduc riscul bolilor coronaniene. Mai mult, frunzele de smochine au un efect inhibitor asupra trigliceridelor, ceea ce face ce numarul lor sa scada, trigliceridele fiind un factor major al declansarii diferitelor boli de inima.

 

Smochinele sunt bogate in calciu, unul din cele mai importante componente ce ajuta la intarirea oaselor si reducerea riscului de osteoporoza la adulti. Ele sunt de asemenea , bogate in fosfor, ceea ce ajuta la repararea portiunilor afectate din os sau a degradarii osoase.

 

Smochinele si beneficiile asupra frumusetii

 

Smochinele pot fi folosite si pentru a ne face masti de fata acasa. Putem amesteca interiorul catorva smochine proaspete (3 – 4 buc) , zbrobite cu furculita, impreuna cu 1-2 linguri de iaurt gras , se aplica pe fata circa 15 minute, apoi se indeparteaza cu apa. Fata va ramane moale si hidratata.

 

 

Smochinele pot fi folosite cu brio la dulceturi, prajituri, tarte, placinte. De asemenea, un mix de smochine cu nuci, seminte de dovleac, seminte de in, seminte de susan, nuci pecan, alune de padure, impreuna cu un bol la lapte sau iaurt, te pot salva dimineata cand nu ai nici o idee ce sa mananci la micul dejun. Asa micul dejun devine unul sanatos, gustos, hranitor.