Si acum imi aduc aminte de scaunul si orele infioratoare petrecute in cabinetul stomatologic al scolii din clasele I – VIII cand eram copil. Au trecut multi ani de atunci insa nu cred ca voi putea uita vreodata.

Mi-au placut dulciurile de cand eram mica, asa cum cu siguranta v-am mai spus. Imi placea mult mai ales ciocolata si inghetata cu ciocolata. Dar nu mi-au placut deloc laptele, lactatele si branzeturile. Poate nu am avut nici cea mai echilibrata alimentatie in crestere, poate nici cei mai rezistenti dinti. Drept urmare, in scoala generala chiar aveam nevoie de ceva reparatii. Nu mari, insa urgente.

Pe vremea respectiva ai  mei ma duceau la cabinetele din scolile de stat unde incercam sa rezolv problema. Insa totul reprezenta un mare chin si se termina cu dureri si maini inclestate pe scaunul maroniu – rosiatic. Atunci practicau vechile plombe de metal, rezistente *pe vecie*, dar urate rau.

Au trecut cativa ani pana cand am cunoscut niste fete cu care m-am imprietenit si ai caror parinti erau medici stomatologi. Si deabea atunci am prins curaj si am inceput sa merg la cabinet cu mai putina frica, cativa ani de zile pentru a repara mai bine trecutul. Anii au trecut, si peste ei s-a asternut incet incet din nou frica de stomatolog.

Am avut noroc insa acum circa 5 ani de zile cand am descoperit din intamplare si din fericire DENT ESTET. La momentul respectiv primisem o oferta de la clinica la firma unde lucram si mi s-a parut o super oportunitate de a invinge frica si a-mi recastiga zambetul.

Am folosit si inca mai folosesc serviciile lor. Am fost atat de incantata de rezultat, de medicul pe care l-am intalnit, de profesionalismul tuturor, am fost coplesita de tehnologia si modernismul clinicilor vizitate, insa m-am hotarat ca si pe copii mei sa ii duc tot la ei sa aiba grija de igiena orala.

 

Pe David, baiatul meu cel mare, l-am dus pentru prima data la DENTESTET 4KIDS cam pe la 3.5 ani. Mi s-a parut ca ar fi suficient de mare ca sa inteleaga cum este corect sa se spele pe dinti, importanta acestui lucru, si am considerat ca ar fi mai potrivit acel moment pentru a verifica starea de sanatate a dintilor sai.

Si desi deja incercasem acasa de o buna bucata de vreme sa il invat cum se spala pe dinti, sa ii explic ca este necesar sa faca acest lucru zilnic, si mai ales in zilele in care a mancat ceva dulce, tot nu il convinsesem prea bine. Era un chin sa il duc la baie si sa ii arat periuta si pasta de dinti.

 

Ce mi-a placut tare mult la DENTESTET 4KIDS a fost faptul ca totul este aranjat pentru copii. Are o sala mica de asteptare foarte viu colorata si cu jucarii, unde copii pot astepta si se pot juca in acelasi timp. Astfel, reusesc deja sa elimine putin din stresul acela de a astepta pe un hol, pe un scaun, in fata unei sali inchise.

 

 

Un alt aspect fain a fost acela ca David s-a intors acasa cu o lectie destul de bine invatata: aceea de a stii corect cum trebuie sa isi ingrijeasca dintii! Medicul  sau mai bine zis *Zana Maseluta* care l-a vazut atunci pe David pentru prima data i-a explicat si i-a aratat cum se face igiena orala corect, dar intr-o maniera relativ amuzanta astfel incat la captivat.  Nu pot sa spun cu mana pe inima ca acum se spala singur zilnic, insa cert este ca intelege importanta acestei actiuni, merge mai usor catre baie, si pare destul de incantat de periuta sa de dinti.

 

DENTESTET este unul din cei mai buni de pe piata din Romania. Informatia aceasta o veti gasi pe orice site daca cautati pe google, insa nu este suficient ca sa va conving sa ii incercati. Este o firma cu multe aprecieri pe forumurile de mamici, si nu numai. Daca le veti trece pragul o sa va convingeti ca au aparatura de cea mai inalta calitate, materiale folosite sunt cele mai noi pe piata, au investit foarte multi bani pentru a oferi servicii premium pentru clientii sai. Deci bai un ban, dar in fata, cum se zice la noi! Medicii si asistentele sunt prietenosi, ofera informatii complete si aduc tot felul plus valoare consultatiei pentru a veni in sprijinul parintilor care isi fac griji fata de sanatatea orala a copiilor lor de exemplu.

De cand ii stiu, nu mi s-a parut nici o clipa ca sunt genul de oameni care vor sa *rezolve* o problema orala doar ca sa iti ia banii.

De exemplu, ultima data cand am fost cu David mi s-a recomandat sa il vada si un medic ortodont pentru ca nu toti dintii sai sunt perfect aliniati. Este adevarat ca David are mai putin de 5 ani si dintii sai sunt de lapte, dar am considerat benefica aceasta intalnire. Mi s-a recomandat sa mai asteptam macar un an, sa vedem cum se mai aseaza maxilarul si cum vor arata dintii cand va mai creste, nu a sarit nimeni sa ne spuna *gata trebuie sa ii puneti aparat* si eventual sa ne si recomande cel mai scump aparat.

 

De ce este important sa ne invatam copii sa se spele inca de mici pe dinti de doua ori pe zi?

De ce este important sa mergem cu copii la medicul stomatolog inca de mici?

Oare pot gasi un medic de incredere si bun, dar care sa nu coste prea mult?

Oare instrumentele folosite sunt corect sterilizate astfel incat sa nu fie nici un risc pentru copilul meu?

Oare pot gasi un medic stomalog care sa stie sa lucreze cu copii? Al meu pare speriat de halatul alb si nu stiu cum va reactiona cand va intra in cabinet?

 

Iata cateva din intrebarile pe care si le pune cam orice parinte preocupat de sanatatea orala a copilului sau. Poate o sa spuneti ca nu este foarte importanta de la varste fragede, insa tin sa va precizez inca din start ca nu este chiar asa.

Chiar daca primii dinti de lapte ai copilasului vostru nu sunt extrem de importanti pentru ca oricum vor cadea, aflati ca si de acestia trebuie sa avem grija. De ce? Simplu: pentru ca zambetul copilului nostru este cel mai pretios si trebuie sa fie perfect. Copii ar trebui sa aiba dintii albi, frumosi, nu cariati, stricati si galbeni. Daca toti decizi sa il lasi sa consume dulciuri zilnic, si nu doar ocazional, si mai ales ciocolata, trebuie neaparat sa ai grija si de dintii copilului tau!

 

Dintii celui mic ar trebui curatati dimineata si seara, ca si celui ai unui adult, iar o curatare profesionala, delicata si special conceputa pentru un copil sa fie facuta macar de 2 ori pe an. Specialistii sunt de parere ca un copil ar trebui sa mearga o data la 3 luni pentru o curatare corecta, dar ca sa nu fim foarte stricti am recomandat eu personal, macar de doua ori pe an.

 

De asemenea, este foarte important sa ne ducem copii din timp la medicul dentist pentru a verifica daca acesta are carii sau predispozitie sa le faca usor, sa verifice cum au crescut dintii permanenti pentru a nu fi strambi (si pentru asta ar fi util sa consultam un medic ortodont), sa le punem aparat dentar de mici pentru ca sansele de a rezolva dintii strambi sunt mult mai mari si se fac intr-un timp mult mai mic decat ca la adulti. Sigur, toate acestea costa. Dar un zambet frumos, o dantura perfecta si curata ii va garanta copilului tau o adolescenta frumoasa. Nu va fi timid/timida, va putea zambi mereu frumos si fara complexe, iar un zambet frumos mereu ii va garanta apreciera in societate!

 

Sfaturi pentru ingrijirea dintilor copiilor

 

Ce tip de ingrijire orala ii acord copilui meu, chiar daca nu i-a aparut primul dinte?

 

  • poti sa ii masezi usor gingiile bebelusului tau dupa fiecare masa, sau macar seara dupa baita, cu putina glicerina ce la farmacie pusa pe un pic de tifon steril. Aceasta metoda ii va inlatura placa bacteriana si resturile de mancare.
  • acest tip de masaj va ajuta si la linistirea bebelusului, dupa ce dintii vor incepe sa erupa

 

Cum atenuez durerea copilului la aparitia dintilor?

 

Perioada in care apar dintii este destul de indelungata – intre 6 luni si 3 ani. Aceasta perioada va fi caracterizata de salivatie excesiva, gingii dureroase, proasta dispozitie, uneori lipsa pofta de mancare. Acest discomfort se poate atenua prin:

  • oferirea de jucarii speciale pentru dentitie, din cauciuc, pe care acesta le poate suge/rontai. Exista unele jucarii care se introduc si la congelator inainte pentru a oferi senzatia de rece.
  • masare usoara a gingiilor cu degetul spalat in prealabil cu apa rece
  • masare usoara a gingiilor cu putina crema special creata pentru alinarea durerilor date de eruptia dentara. Le puteti gasi la orice farmacie, sau magazinele speciale cu produse pentru copii si bebelusi.

 

Ce fac dupa ce ii apare primul dinti copilului meu?

 

Periajul dintilor este o necesitate. Si DA, este bine sa incepem perierea inca de la primul dinte aparut! Putem folosi o periute moale, pentru copii si o pasta de dinti fara fluor. In plus, putem masa gingiile si interiorul cavitatii bucale, lucru care va ajuta bebelusul sa aiba o masticatie mai buna. Este un aspect important de stiut daca copilul are probleme cu masticatia si inghitirea, datorata unor posibile probleme neurologice.

 

Este adevarat ca suptul degetului poate sa deformeze dentitia copilului?

 

Suptul degetului sau suzetei este ceva ce aproape toti copii fac pana pe la doi anisori. Este practic metoda lor prin care se alinta si se calmeaza singuri. In cazul in care copilul depaseste cu mult varsta de doi ani si nu renunta la acest obicei, el poate deveni vicios, ducand la crestere anormala a dintilor sau dificultati de masticatie. Medicii stomatologi recomanda sa scapam copilul de acest tip de comportament pana la maxim 4 ani.

 

Ce inseamna *caria de biberon*?

Caria de biberon poate aparea atunci cand copilul este hranit cu biberonul ce contine lichide indulcite. Aparitia acestui tip de carie este cauzata de zaharl din lapte, ceai sau sucul de fructe. Acestea determina formarea placii bacteriene, care afecteaza dintii sugarului inca dinainte de a erupe.

Si apropo de biberon! NU gustati din biberonul cu care ii oferiti mancare copilului vostru, pentru a vedea daca e prea rece/cald. Facand acest lucru vei favoriza transferul bacteriilor orale din gura ta catre gura acestuia. De asemenea, nu pune suzeta in gura ta, spala separat biberoanele copilului si sterilizeaza-le macar in primele 6 luni de viata.

Nu pupa copilul pe gura! Asta e o practica pe care am tot vazut-o la mamici. Urata practica, dupa parerea mea.

 

Sucul de fructe este sau nu benefic pentru copii?

 

Citeam destul de recent pe un forum de mamici ca Organizatia mondiala a sanatatii descurajeaza consumul de fructe la copii mici si consumul de ceai. Cica ar strica dintii.

Este adevarat ca orice fruct contine zahar, si zaharul poate contribui la aparitia cariei dentare. Tocmai de aceea medicii pediatrii recomanda ca, copilul sa bea suc cu moderatie – maxim 1/2 cana pe zi, si eventual diluat cu apa). Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa oferim copilului suc natural de fructe! Si nu inseamna ca de exemplu cand avem de-a face cu diversificarea, nu putem sa ii oferim suc de portocale, de mere, pere etc. Doar sa nu fie in cantitate mare, poate nu chiar zilnic, insa au si fructele rolul lor in alimentatie si cresterea copilului.

Ce trucuri poti face ca sa ii captezi putin atentia cu privire la spalatul pe dinti?

 

  • ai putea sa ii cumperi cateva periute de dinti frumos colorate, specifice varstei, poate chiar cu desenele sale preferate
  • ai putea sa incerci o periuta de dinti automata, care ar putea sa il ajute sa se spele mai usor pe dinti singur
  • cumpara o pasta de dinti fructata, specifica varstei, gust care sigur il va atrage

 

Ce beneficii are copilul meu daca merge de mic la medicul stomatolog?

 

  • dantura ingrijita si zambet perfect
  • lipsa cariilor sau preventia aparitiei acestora. Atentie! Dupa ce copilului i-au cazut toti dintii de lapte si dantura permanenta s-a instalat, trebuie facuta o sigilare a dintilor, care este non invaziva, si care se realizeaza numai in cabinetele stomatologice cu aparatura profesionala, pentru a feri noii dinti aparuti de carii
  • lipsa fricii in viitor fata de medicul stomatolog
  • invatare corecta a periajului si importanta acestuia pe viitor

 

 

Este important pentru copilul tau ca prima vizita la medicul stomatolog sa fie facuta cat mai timpuriu, macar pe la varsta de 3 ani, si sa ii faci un control periodic (2 ori pe an).

In cazul in care copilul are nevoie de tratament, retine ca acesta este mai eficient daca este realizat in cursul diminetii cand si copilul este mai odihnit si mai receptiv.

Nu uita ca dintii de lapte trebuie tratati si pot fi protejati prin sigilarea dentara.

Aveti grija de sanatatea orala a celor mici! Va vor multumi cand vor deveni adulti pentru acest lucru!

Sanatate maxima.

Cu drag, Cristina