Intoleranta la lactoza este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera si de a absorbi lactoza, proces care are loc in mod normal in intestinul subtire prin actiunea enzimei denumita lactaza. In intoleranta la lactoza, cauza o constituie deficitul enzimati; ca o consecinta, lactoza ramane nedigerata, nu poate fi absorbita si este supusa unui proces de fermentatie in intestinul gros, producand simptomele specifice.

 

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

 

Lactoza nedigerata produce in intestinul gros o serie de simptome cum ar fi dureri abdominale, senzatie de balonare diaree, durere de cap, hipoglicemie, precum si simptome de colon iritabil.

De cele mai multe ori intoleranta la lactoza este confundata cu alergia la lapte si produse lactate. Intoleranta la lactoza este o firna de intoleranta alimentara provocata de o activitate enzimatica intestinala redusa, spre deosebire de alergie, in care sistemul imun este pus in alerta si sunt secretati anticorpi.

 

Ce recomandari ne fac medicii in cazul intolerantei la lactoza?

 

Lactoza este prezenta in lapte si in toate produsele lactate, dar si in alte alimente, ca stabilizator si emulgator. Prelucrarea lapteluim ca de exemplu fierbeream nu are nici un efect asupra lactozei. Eliminarea din alimentatie a produselor care contin lactoza depinde de gradul afectiunii, care poate fi caracterizat de la intoleranta usoara pana la intoleranta severa.

 

Chiar si medicamentele, amestecurile de vitamine si pasta de dinti pot sa contina lactoza, care poate afecta persoanele cu intoleranta severa la lactoza.

In cazul alimentelor, nu trebuie sa uitati ca lactoza este de multe ori adaugata ca si emulgator (de exemplu in compozitia salamurilor), fara a fi trecuta neaparat pe ambalaj.

Urmatoarele alimente contin lactoza in cantitati mari, nefiind recomandate in dieta pacientilor cu intoleranta la lactoza:

  • lapte si produse lactate – lapte de baut, lapte praf, lapte condensat, iart, budinca deserturi, smantana, branza de vaci, cascaval, branza topita.
  • semipreparate – pizza, semiprepate inghetate
  • dulciuri – inghetata, ciocolata, bomboane cu smantana si caramel, crema nuga si nuci, praline, milkshake

 

Alimente cu continut scazut de lactoza

Alimente care contin cantitati reduse de lactoza nu creeaza probleme, mai ales daca sunt impartite pe parcursul zilei:

  • paine/produse de patiserie – anumite tipuri de paine, produse de panificatie, prajituri, biscuiti
  • branzeturi maturate – branza cu mucegai, branza Cedar, cascaval Emmentaler
  • carne, produse din carne – anumite tipuri de mezeluri cum ar fi carnaciori, parizer, conserve cu carne, salam
  • produse instant – supe instant si sosuri, creme instant, fulgi de cartofi (pentru piure)
  • sosuri semipreparate – sosuri pentru carne, gratar, salate, maioneza
  • alte produse – amestecuri de fulgi musli, produse cu margarina, crema de branza

*** Toleranta produselor cu continut de lactoza trebuie testata individual. Chiar si continutul de grasimi este important, iaurtul degresat fiind mai greu de tolerat decat iaurtul normal. Prezenta grasimilor faciliteaza degradarea lactozei in intestin,de aceea este recomandata consumarea produselor lactate in asociere cu alimente bogate in grasimi.

 

Alimente fara continut de lactoza : carne/peste, legume si fructe proaspete, cartofi, paste fainoase, orez, fasole, mazare, linte uscata, cereale, mirodenii, verdeturi, sucuri naturale de fructe, apa minerala, cafea, ceai, produse lactate fara lactoza (mentionate pe ambalaje de producator).

 

Cum se depisteaza intoleranta la lactoza?

 

Intoleranta la lactoza este cea mai raspandita forma de deficit enzimativ, conditionata genetic. Pe masura inaintarii in varsta are loc o reducere fiziologica progresiva a activitatii lactazei in celulele intestinale. Din acest motiv, simptomatologia se manifesta in general la copilul mare, dar poate debuta si mai tarziu. Aceasta forma se numeste intoleranta primara la lactoza su este diferita de intoleranta secundara, care apare in cadrul unor afectiuni acute (ca de ex infectii intestinale) sau cronice ( ca de ex boala celiaca, boala Crohn). In cadrul intolerantei secundare la lactoza, deficitul enzimatic se manifesta temporar si se remite dupa vindecarea sau ameliorarea bolii de baza,

 

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza stabileste predispozitia genetica pentru acest deficit enzimativ, prin determinarea genotipului C/T. Testul se efectueaza simplu dintr-o proba de sange, iar costurile ajung pe la 300 ron.

 

#sursa: Synevo