Pielea bebelusului are un rol important inca de la primele ore ale vietii. Pielea reprezinta un canal prin care bebelusul experimenteaza emotii si prin care interactioneaza cu lumea inconjuratoare.

Pielea bebelusului, pare atat de moale si de fina, incat mai toate mamicile ar sta ore intregi sa isi mangaie puiul, sa ii simta mirosul, avand senzatia de o perfectiune a bebelusului. Insa ce nu stim noi este faptul ca piele este foarte fragila pana prin jurul varstei de 2 anisori. Pana la aceasta varsta pielea se tot maturizeaza, aceasta transformare fiind necesara impotriva atacurilor exterioare zilnice pe care cel mic le va avea de infruntat. Soare puternic, cazaturi insotite de julituri, sapunuri, culori, maini murdare sunt doar cateva exemple de factori care ke pot leza pielea moale si catifelata.

 

La nastere, pielea bebelusilor contine se pare o mica rezerva de celule stem, care este la concentratia ei maxima in acel moment Aceste celule stem dau forta vitala pielii si sunt capabile sa o regenereze pe tot parcursul vietii. Insa aceste celule stem sunt ,se pare, vulnerabile in primii doi ani. Asta o spun cercetatorii, nu o spun eu.

Bebelusii se nasc cu diferite tipuri de piele, piele ce are nevoi specifice:

  • piele normala, ce are nevoie de hidratare zilnica

 

  • piele uscata, care are nevoie de hidratare si hranire. Anumiti bebelusi pot prezenta semne de piele uscata chiar din primele zile de viata: zone uscate sau aspre, uneori chiar o tendinta spre descuamare, Aceste semne sugereaza faptul ca bebelusul are pielea uscata in mod natural.  Acesti bebelusi au nevoie de protectie zilnica, cu creme specifice care nu numai ca protejeaza si hidrateaza, dar si hraneste pielea.

 

  • piele foarte sensibila, care prezinta hipersensibilitate si are nevoie de hidratare si calmare de durata. Pielea foarte sensibila afecteaza 1 din 3 copii. Anumitor copii li se inroseste usor pielea, ca raspuns la factorii zilnici de stres, si este frecvent predispusa la senzatia de piele care tine si ustura. Aceste semne sugereaza ca bebelusul are in mod natural pielea foarte sensibila si prin urmare are nevoie de hidratare si protectie zilnica, dar si de calmare imediata care tine. Este imperios necesar pentru acesti bebelusi sa aiba parte de o crema speciala pe care sa o folositi zilnic, dupa fiecare baita.

 

  • piele predispusa la eczema, care este supusa la uscaciune extrema si prurit. Aceasta necesita hidratare intensa,zilnica, calmare si refacere a stratului de lipide. Dermatita atopica sau eczema atopica afecteaza 1 din 5 copii chiar de la nastere. Aceasta se manifesta printr-o uscaciune extrema a pielii corpului si fetei si alterneaza intre puseuri de eczema cu zone rosii localizate si perioade de calm. La copii, aceasta se traduce adesea prin senzatii de mancarime.

Aceasta este o problema ereditara a pielii. S-a dovedit ca daca unul din parinti are dermatita, atunci si probabilitatea de a o avea copilul sau este de 40-50%. Daca ambii parinti au dermatita atunci probabilitatea creste pana la 80%.

 

Eu vad aceste aspecte pe cei doi copii ai nostrii. David a avut pielea sensibila cand era micut, si desi nu am folosit vreo crema pentru dermatite, ci doar creme pentru piele normala, imediat ce avea un contact mai dur cu ceva, sau daca era mai tare strans de mana se inrosea. Era o dermatita de contact, pentru ca roseata disparea destul de repede dupa aceea, si nu necesita vreun tratament special. David a suferit o arsura grava, de gradul II cand avea aproape doi ani de zile, In urma unui contact direct cu ceaiul fierbinte de pe aragaz. Norocul lui a fost ca suprafata afectata nu a fost extrem de mare incat nu a necesitat internare in spital, ci tratament ambulatoriu. Am mers zi de zi la spital , la Grigore Alexandrescu, unde i s-au acordat ingrijiri medicale specifice ranii. I-au administrat tot felul de creme speciale pana cand s-a inchis rana. Si rana s-a inchis greu, chiar la limita. Depasise deja termenul de maxim 14 zile pentru a nu ramane cu cicatrici vizibile. Iar dupa ce s-a inchis am mai continuat cu crema Dermazin inca o luna, succedata de Cimeosil inca un an, zi de zi, seara de seara, in speranta ca cat mai mult din cicatrice sa se estimpeze. Pielea lui nu a fost cea mai rea, dar nici cea mai buna. S-a vindecat greu, s-a cicatricat greu, iar cu toate eforturile noastre cicatrice tot a ramas. Nu mare, Nu extrem de vizibila datorita proprietatilor bune ale Cimeosilului, dar are ceva acolo care sa ii aduca mereu aminte de ce i s-a intamplat. Norocul lui e ca poate va purta ceas la mana si o parte din cicatrice se va ascunde sub bratara. Si norocul nostru a fost ca am intalnit medici buni acolo si ca ne-am putut permite sa il tratam cu creme bune si ulterior. Nici nu vreau sa imi inchipui ce piele ar fi avut daca luam ce era mai ieftin si o *lasam asa*. Iar dupa ce am terminat si faza de tratament cu Cimeosil, am mai tratat zona cu crema dermatologica specifica pentru piele uscata si deshidratata inca vreo sase luni de zile, insa fara prea mare succces. Ne spusesera inca de la inceput ca primele sase luni de zile sunt cruciale,si ca practic tot ce putem face atunci pentru el va fi definitiv si irevocabil ulterior. Tocmai de aceea ne-am si zbatut sa ii oferim pielii un tratament cat mai bun pentru ce avea nevoie.

Cezar in schimb pare ca are alta problema. La el am folosit doar in primele 3 luni de viata crema dupa baita, pentru ca mi s-a parut ca nu are nevoie. Insa in schimb, acum la circa doi ani de zile observ ca are anumite perioade in care ii apar niste pete rosiatice pe umeori, si doar pe umeri; pete care mai apoi se transforma in pete maronii, si care devin putin zgrunturoase. Am descoperit o crema cu antibiotic cu care ii dau cateva zile ca sa ii treaca, la recomandarea medicului pediatru, insa trebuie sa il duc si la medicul dermatolog ca sa il vada si sa avem un diagnostic clar si pentru a vedea ce sa facem mai departe.

 

Pe piata slava Domnului ca sunt multe produse, si acum ma refer in special la cele din farmacii, dedicate tuturo tipurilor de piele, cu sau fara apa termala. O sa spuneti poate ca sunt scumpe. Poate ca da, insa eu nu le vad asa. O astfel de crema nu o folosesti cate un kg odata, ci pui o cantitate micuta, si iti ajunge clar o perioada destul de mare de timp. Astfel incat o sa realizati clar este benefic pentru bebelus sa folositi dupa baita o crema hidratanta buna, corespunzatoare pielii lui. Putin, si intinsa bine. Zi de zi, poate face minuni pentru pielea nou nascutului. Nu o sa va recomand ceva anume, pentru ca am incercat mai multe: Mustela, Klorane, Bioderma. Toate sunt bune, unele cu miros, altele fara. Depinde de preferintele voastre si de ce se pliaza cel mai bine pe cel mic/cea mica. Noi am preferat mereu Bioderma datorita faptului ca sunt printre putinele produse fara miros, sau cu un miros specific foarte mic, dar repet, asta nu e neaparat un factor de decizie si pentru alti parinti.

 

In plus, zilnic, pielea din jurul scutecului este expusa la factori de stres din cauza *treburilor zilnice*. Scutecul se freaca si de carucior, si de scaunul de masa, Copilul transpira si pe perioada noptii, si cand e cald afara. Nu aveti cum sa il spalati cu apa si sapun chiar zi de zi, si chiar de fiecare data cand e necesar sa schimbati scutecul. Asa ca e clar importanta si crema pe care o folositi pentru zona scutecului, cat si servetelele umede pe care le folositi. Nu am incercat chiar tot ce este pe piata, insa din ce am incercat pot sa va spun ca cele mai bune mi s-au parut servetele umede pampers sensitive, care nu se usuca prea usoar si hidrateaza pielea. Iar ca si crema de scutec am folosit cu mare succes in ultimii cinci ani crema de la Bepanthen.

 

Expunerea la soare a copiilor

 

O atentie sporita trebuie sa o aveti si la cremele de protectie solara, si nu doar vara cand mergeti la mare. Clar atunci aveti nevoie de protectie ridicata, cu SPF50, de la firma buna, nu cele din piata, ca sa fie de efect. Expunerea la soare ar trebui sa fie facuta cu precautie, mai ales la copii sub 3 ani. Si daca totusi alegeti sa ii duceti la mare si sa stea la soare, trebuie sa ii tineti la soare pana la 10.30 maxim, cu palariuta dupa ora 10, dati cu crema solara SPF50 inainte de a pleca din camera, si inca odata la 2 ore dupa ce ati iesit afara. Copii nu trebuie sa stea la soare intre orele 12 si 16.30 – 17.00. Daca soarele este puternic cel mai bine ar fi sa intrati in camera sau sa tineti copilul sub o umbrela de soare mare, care sa il protejeze de razele ultraviolete. Cand simtiti ca soarele devine mai puternic acoperiti-i cu hainute largi si deschise la culoare. Nu ar fi rau sa le dati si ochelari de soare (cel putin in cazul copilasilor mai mari), dar ochelari special tratati din magazinele de optica. Noi tot de la Bioderma am folosit crema de soare, tot cu SPF 50, pentru toata familia, si nu am avut niciodata probleme cu arsuri solare pentru copii.

 

Iritatii ale pielii

 

Este normal ca, copii sa prezinte tot felul de iritatii ale pielii, precum muscaturi de insecte, taieturi minore, sau de exemplu urme de varicela. Urme de varicela am si eu, chiar dobandite recent prin vara de la cel mic, si pe care am incercat sa le estompez cu o crema cicatrizanta pe care medicii o mai recomanda pentru operatiile de cezariana, dar fara succes. Am descoperit recent insa Stelatria de la Mustela, pe care vreau neaparat sa il incerc, poate poate rezolv un pic din bubitele ramase pe frunte in urma varicelei. Mustela se lauda ca ar calma rapid pielea si ajuta la repararea pielii iritate prin reducerea vizibila a oricarei cicatrici sau urme, redand comfortul, echilibrul si catifelarea pielii.

 

Scuame de lapte

 

Noroc ca noi nu ne-am confruntat cu aceasta problema! Insa scuamele de lapte sunt destul de frecvente si pot aparea chiar din primele zile de viata ale bebelusului. Simptomele se prezinta sub forma unor cruste galbui micute, grase la atingere, pe scalp sau partea de sus a fetei.

Scuamele de lapte nu au legatura cu vreo igiena deficitara realizata de parinti, ci este cauzata de supraproductia de sebum. Sebumul prinde celulele moarte de la suprafata pielii, ducand la formarea unor zone cu cruste. Iar pentru indepartarea acestor scuame de lapte, chiar neplacute, trebuie de asemenea sa folositi produse testate dermatologic, speciale si blande pentru bebelusi.

 

Voi ce sfaturi ati primit cand ati nascut prima data cu privire la ingrijirea pielii celui mic? Ce produse folositi, sau ati folosit si vi v-au parut super bune?