In ultimul timp am tot auzit de regimuri alimentare, sau regimuri de viata bazate pe mancare fara gluten. In plus, magazinele au cam inceput sa introduca din ce in ce mai multe produse fara gluten. Unele chiar au sectiuni intregi de astfel de produse. Pentru mine asta inseamna ca nu e doar un moft, o fita, ci chiar se intampla ceva not ok cu organismul nostru de avem nevoie de astfel de produse. Hai sa vedem despre ce este vorba.
Ce este intoleranta la gluten?
Boala Celiaca, cunoscuta si sub numele de celiachie, enteropatie glutenica sau mai simplu intoleranta la gluten, este o afectiune cronica a tractului digestiv, declansata de ingestia de gluten la persoanele care au o predispozitie genetica. Ce inseamna cronic? Adica nu scapi de ea, nu poti sa iei 2-3 pastile, 1-2 luni si gata. Cronic inseamna ca daca te-ai ales cu ceva, atunci tinte bine pentru ca va dura pana cand scapi de afectiunea respectiva, uneori chiar niciodata.
Predispozitia genetica reprezinta probabilitatea crescuta de a dezvolta o anumita boala pe baza materialului genetic al pacientului.
Glutenul este o proteina care se gaseste de obicei in grau, secara si orz. La pacientii cu o predispozitie genetica pentru intoleranta la gluten si care consuma aliemente ce contin gluten, va aparea un raspuns inflamator care afecteaza mucoasa intestinala, rezultand in absorbtia defectuoasa a nutrientilor din alimente.
Care sunt cauzele intolerantei la gluten?
La aparitia bolii celiace contribuie genele de predispozitie, consumul de alimente cu gluten si alti factori de mediu.
Uneori, intoleranta la gluten este declansata sau devine activa pentru prima data dupa o interventie chirurgicala, dupa o sarcina, o nastere, infectii virale sau chiar un stres emotional sever. De asemenea, practicile incorecte de diversificare a alimentatiei la bebelusi, infectiile digestive si modificarea florei bacteriene intestinale ar putea sa creasca riscul dezvoltarii bolii celiace.
Ca rezultat al reactiei anormale a organismului la glutenul din alimente, sunt modificate progresiv pana la aplatizare si disparitie vilozitatile intestinale, acele formatiuni proeminente ce captusesc mucoasa intestinului subtire. Vilozitatile absorb vitaminele, mineralele si nutrientii din alimentele ingerate, insa, in cazul in care acestea sunt afectate, nu se pot obtine suficient de multi nutrienti, indiferent de cat de mult mancam.
Cum se manifesta intoleranta la gluten?
In cele mai multe cazuri, intoleranta la gluten se manifesta pentru prima data in copilarie, atunci cand incepe ingestia de gluten. Simptomele bolii celiace pot persista in timpul copilariei si , daca nu sunt tratate, ele se amelioreaza de obicei in timpul adolescentei.
Simptomele reapar deseori la adultii tineri, dupa 30 – 40 de ani. Din pacate, in multe cazuri diagnosticul de boala celiaca se stabileste deabea la varsta adulta. Ca si manifestari secundare ale acestei boli pacatoase amintim osteoporoza (pierderea de masa osoasa cu cresterea fragilitatii osului), anemie ( reducerea concentratiei de hemoglobina din sange) sau slabiciune motorie.
Care sunt simptomele intolerantei la gluten?
Principalele semne si simptome la adulti sunt: diaree, acumularea excesiva de gaze in intestine, scadere in greutate, stare de oboseala (cauza de anemie), dureri abdominale severe, greata, varsaturi, constipatie, reflux acid, arsuri la stomac.
Semnele care pot anunta debutul bolii celiace la copii sunt: varsaturi, scadere in greutate, diaree sau constipatie, copilul se simte slabi si fara chef de viata, mai multe zile, fara motiv.
Atunci cand boala este descoperita tarziu la copii, acestia pot sa prezinte anemie, tulburari de coagulare a sangelui si chiar tulburari de crestere.
Cum putem trata intoleranta la gluten?
Tratamentul bolii celiace consta in introducerea unui regim de viata fara gluten, care trebuie sa fie respectat toata viata. Este extrem de dificil sa scoatem de tot glutenul din alimentatie, dar outem incerca sa il inlocuim. Iar pentru asta trebuie sa apelam la un medic nutritionist care sa ne sfatuiasca in vederea stabilirii unei diete sanatoase, fara gluten.
Cele 3 cereale care contin gluten sunt graul, orzul si secara. Orice produs alimentar care contine cel putin unul din aceste ingrediente pot declansa simptomele bolii celiace.
Ce teste de laborator putem face pentru a afla daca avem intoleranta la gluten?
Slava Domnului ca aceasta boala se poate diagnostica relativ usor, si ca avem in acest moment suficiente teste pentru a putea pune un diagnostic relativ rapid si usor.
Colegiul American de Gastroenterologie (ACG) recomanda anticoprii de tip lgA anti – transglutaminaza tisulara ca fiind cel mai bun test neinvaziv in cazul suspiciunii de boala celiaca. Determinarea anticorpilor este utila si pentru monitorizarea eficientei dietei – nivelul acestora se va reduce la minim, pana la negativarem dupa circa 6 – 12 luni de la modificarea alimentatiei.
In situatia in care se obtine un rezultat neconcludent la anticorpii anti-transglutaminaza tisulara se recomanda testarea anticorpilor anti-endomisium cu relevanta medicala similara. De asemenea, se poate face test pentru anticoprii anti-gliadin , fiind detectati in special la copii sub 2 ani.
Pretul acestor teste nu este unul exagerat de mare, variind undeva intre 70 si 150 ron. Insa cea mai scumpa testare ar putea si cea de predispozitie genetica boala celiaca care ar ajunge undeva pe la 600 ron.
#sursa: Synevo
Lasa un comentariu