Inainte sa devin mama pentru prima data multa lume imi spunea ca ar fi mai bine sa nu tin prea mult bebelusul in brate si clar sa nu dorm cu el in acelasi pat. Motivul ar fi fost simplu: bebelusul in timp o sa devina prea rasfatat! Nu o sa mai doarma la el in pat, o sa fie mereu legat de mine, o sa fie alintat si  nu va ajunge o persoana independenta.

Dar intrebarea mea este: daca nu il tii in brate cand e mic, atunci cand? cand se va face mare si va merge la scoala? deja de pe la 2-3 ani va avea personalitatea lui, destul de puternica si va incepe sa refuze statul in brate. Unii chiar mai repede de atat. Fimiu cel mare de exemplu mai sta in brate doar cand e bolnav , sau poate uneori cand vrea sa se alinte ca fratele lui si se preface ca e bebelus circa 5 -10 min, odata la cateva zile, insa in rest a trecut demult de aceasta faza. Si nici nu pot spune ca nu doarme singur, pentru ca de pe la 2 ani jumate are patul lui si doarme acolo singur mereu. Mai simte seara la culcare nevoia de mine, in sensul ca vrea sa il mangai putin pe spate pana adoarme, dar cam atat.

David a fost purtat in brate mult timp. A fost purtat cu manduca pana pe la 10 luni cand deja mi se parea foarte greu si am renuntat, a fost tinut in brate cand avea orele de somn din timpul zilei primele luni de viata, a fost plimbat prin casa atunci cand avea colici si plangea sau cand avea temperatura. Si cu Cezar am fost tot cam la fel, doar ca Cezar transpira mai mult si tinutul in brate a devenit un pic mai dificil.

Care sunt argumentele pro legate de tinutul in brate al bebelusului?

 

Cel mai important lucru care se intampla in momentul in care tineti bebelusul in brate este faptul ca intre mama si copil (dar poate fi si intre tata si copil) se creeaza o legatura. Acesta simte caldura cu care il imbratisati, cu care il protejati. Va dormi mai linistit, se va simti in siguranta, se va simti apropiat de cineva pe lumea aceasta. Ganditi-va ca bebelusul vine dintr-o lume complet diferita, a stat in uterul mamei 9 luni de zile, a fost intr-un mediu umed, lichid, cald si dupa aceasta perioada s-a trezit intr-o casa cu multa lumina, cu multe persoane, cu diverse zgomote si mirosuri. Are nevoie de alinare ca sa se poata linisti.

Ganditi-va ca orice bebelus are de la nastere reflexul Moro. Acesta este un reflex prin care bebelusul cauta mama si se agata de aceasta ca sa se simta in siguranta. El apare predominant cand bebe simte ca pierde echilibrul . In acel moment va intinde manutele sa ajunga la mama, ca sa se simta din nou in siguranta.

Am citit cateva articole pe aceasta tema si chiar cred acest lucru, ca bebelusii transportati mai mult in marsupii sau sistemele speciale pentru bebelusi sunt mai fericiti, mai veseli, mai iubitori, mai sociabili, in comparatie cu bebelusii care sunt lasati sa planga in patutul lor, care sunt transportati intr-o proportie foarte mare doar in landou/carucior/scoica.

Pe de alta parte, specialistii in domeniu spun ca tinutul in brate ii ajuta pe bebelusi sa isi controleze mai bine respiratia si bataile inimii.

Tinutul in brate al bebelusilor dezvolta capacitatea acestuia de incredere, afectiune, dragoste. Si hai sa fim seriosi pana la urma: bebelusii sunt mici, neajutorati, pufosi la un moment dat, miros frumos. Cum sa nu vrei tu ca si mama sa il tii in brate cand e atat de mic? Sa il admiri o zi intreaga oricat de obosita ai fi? Doar este puiul tau pentru care ai invins greturile, starile de moleseala si lesin, ti-ai transformat corpul si viata, l-ai carat in burtica atatea luni.   Acum sa ne intelegem dragi mamici: eu nu spun sa stati legati cu ei de gat, sa mancati cu ei in brate si sa nu fiti dezlipiti. Doamne fereste, nu! Este bine sa gasiti un echilibru *convenabil* pentru ambele parti, dar sa fie cumva in favoarea copilului vostru.

 

Care sunt argumentele contra legate de tinutul in brate al bebelusului?

 

Singurul argument negativ care il vad eu in aceasta situatie este acela ca mama sufera dupa nastere o perioada mai lunga, sau ca are ceva probleme de sanatatea cu coloana/picioarele si nu are indicatie de la medic pentru acest lucru.

 

Cum poti fi bebelusii afectati daca nu sunt tinuti in brate?

 

Parerea mea, cat si a diversilor specialisti, este ca o bebelus care nu prea are parte de iubire si afectiune din partea parintilor ajunge sa devina un copil, si mai apoi un adolescent cu probleme. Poate fi inchis in sine, cu o lipsa de incredere in ceea ce poate face, poate fi trist, poate simti nevoie de mangaiere si apartenenta dar sa nu isi poata exprima complet sentimentele. La randul lui, ca si adolescent si mai tarziu parinte, poate sa manifeste acelasi comportament rece catre partenerul sau de viata sau copii.

De afectarea la nivel psihologic va veti putea da seama mult mai tarziu, cand poate copilul a ajuns deja la gradinita si trebuie sa relationeze mai mult cu alte persoane.

Nu va mai luati dupa toate sfaturile, decat cele care vi se pare utile voua si mereu ascultati-va instinctul. Bebelusul vostru stie intotdeuna ce are nevoie, si fiecare mama isi va cunoaste cel mai bine copilul. Fiecare mama va stii mereu ce este cel mai bine pentru bebelusul sau.

Exista studii pe tema bebelusilor lasati sa planga mult in primele luni de viata. Studiile ne arata ca acestia sunt afectati neurologic, ajungand sa aiba o stare de anxietate. Au avut somnul mai agitat, s-au dovedit a fi mai greu de controlat.

 

David este un copil energic si foarte istet. Este de mic extrem de independent, poate mai mult decat mi-as dori sa fie acum. Insa l-am invatat ca mereu un pupic si o imbratisare reprezinta o impacare. Ca si noi ca oameni mari suntem uneori tristi si avem nevoie sa fim tinuti in brate cateva momente pentru a ne simti mai bine si pentru a ne incarca bateriile cu energie pozitiva si iubire.  Da, intradevar. El uneori inca o mai percepe ca si alint, mai ales ca il vede pe fratisu mai mic stand destul de mult in brate, insa datoria mea ca mama este sa il invat ca imbratisarea nu e un stres, nu este ceva doar pentru bebelusi, ci face parte din relatiile interumane si din nevoile noastre ca indivizi. In plus, el are nevoie de mine atunci cand viseaza urat sau nu se simte bine. Mereu o imbratisare calda va tine personajele rele doar in vise, iar durerile de cap si burtica vor disparea mai usor in brate la mami!