Sa invatam prin joaca! Cel mai bun motto al unei gradinite bune. Si o varianta buna de a invata animalele domestice sau salbatice, masinile, pasarile, creaturile din adancuri etc. este puzzle-ul pentru copii de peste 18 luni. In plus, un puzzle ii va ajuta sa se concentreze, sa aiba gandire logica, vedere de ansamblu, creativitate.

Cand David era mic nu aveam prea multe variante de puzzle-uri pentru copii mici. El nu fusese interesat prea tare de ele pana pe la varsta de 3 ani, asa ca nu am investit prea mult in ele. Insa, odata cu venirea lui Cezar pe lume am primit tot felul de variante de puzzle-uri dragute pe care vi le prezint si voua.

 

Puzzle-ul ii ajuta pe cei mici sa invete intr-un mod placut diverse animale de exemplu; ii ajuta sa isi exerseze coordonarea ochi – mana si motricitatea fina, deoarece piesele au dimensiuni, forme si grosimi diferite.

 

Se stie deja ca puzzle-urile nu mai sunt doar pentru copii, ci este clar o pasiune si pentru adulti. Exista numeroase cutii cu sute de piese, si cei mari isi pot petrece chiar ore sau zile intregi rezolvand astfel un intreg puzzle. Iar in ceea ce priveste important unui astfel de joc pentru cei mici, eu consider ca pe masura ce copilul poate sa rezolve un puzzle din ce in ce mai complex, cu mai multe bucati, mintea sa devine mai agera. Puzzle-ul ajuta la concentrare pentru ca trebuie sa stii clar ce cauti, sa te uiti la cele mai mici detalii ca sa gasesti piesa dorita, te tine *conectat* o perioada destul de buna pe joc pana cand reusesti sa ajungi la final.

 

Ce spun specialistii despre jocul de tip puzzle?

 

  • Puzzle-ul dezvolta abilitatile motrice. Copilul trebuie sa priveasca la puzzle si la mana in acelasi timp, lucru care nu este usor pentru cei mici, sau pentru copii cu ceva probleme de intarziere neurologica.  Are nevoie de timp sa inteleaga cum trebuie sa apuce fiecare tip de piesa, cum sa o aseze in locul sau. Cu acest tip de joc, datorita variatelor tipuri de puzzle de pe piata, exersam atat motricitatea fina cat si grosiera a copilului.

 

  • Puzzle-ul dezvolta abilitatea coordonare ochi – mana

 

  • Puzzle-ul dezvolta gandirea copilului. Cu ajutorul puzzle-ului, copilul descopera mult mai usor la varsta frageda lumea din jurul lui. Si incet, incet, dupa zeci de incercari ale parintelui in care doreste sa il invete pe copil fiecare forma unde vine, acesta isi va antrena memoria si va retina unde sta fiecare piesa.

 

  • Puzzle-ul dezvolta abilitatile emotionale ale copilului. Suna interesant nu-i asa? Asa pentru ca in timp, copilul va intelege ca are nevoie de o strategie pentru a putea termina puzzle-ul si va incepe cu o anumita parte care poate i se va parea mai usoara, sau care ii ofera lui personal mai multe indicii legate de celelalte piese. De asemenea, cu cat puzzle-ul este mai mare, cu atat copilul o sa aiba nevoie de mai multa concentrare si rabdare pentru a-l finaliza.

 

 

Puzzle din lemn

Asa cum va spuneam si intr-un alt articol, jucariile din lemn au prins tot mai mult teren in ultimul timp si sunt la moda. Asa s-a intamplat si pentru puzzle-urile de lemn.

Gasim tot felul de variante, in special cu animale domestice/salbatice, masini, animale marine. Fiecare piesa este usor de manevrat deoarece are un mic maner de care cel mic tine cu manuta.

Preturile unei tablite tip puzzle, care contine de regula cam 8-10 piese, este cuprins intre 20 si 45 ron.

 

animale2

 

imagine cal

 

masini

Sa nu va speriati de cum arata. Sunt deja muncite! Plimbate, rostogolite si aruncate! David nu le-a prins pe toate, insa si acum ii face placere sa facem impreuna aceste planse ocazional. Iar Cezar inca nu este pregatit pentru ele. Insa le-am scos deja in cutiile de jucarii pentru a-i arata animalutele si a incerca si o alta varianta de educare prin joc.

 

Puzzle cartonat

In ceea ce priveste puzzle-urile cartonate, cu siguranta o sa imi dati dreptate ca sunt enorm de multe pe piata. De la cele cu piese de dimensiuni mici, la cele cu bucati mari care se pot intinde si pe un sfert de covor.

Varianta aceasta de puzzle reprezinta un stoc semnificativ in dulapul nostru de jucarii, insa cele mai multe sunt pentru copii de peste 3 ani, asa ca o sa vi le arat intr-un articol separat.

Pentru cel mic insa, am ales puzzle-urile Noriel, pe care le gasiti in magazine la 20 – 25  ron bucata.

cutie noriel

 

interior noriel

Infara de acestea de la Noriel, am primit si un puzzle bun pentru ca cel mic si cel mare sa invete meseriile. Cutia numita *What do I do? * este tot de la preferatii mei de la Orchard Toys, si o gasiti in magazine cu preturi intre 45 si 65 ron.

Ce-i drept, este un puzzle pentru copii de peste 2 ani, insa este o varsta destul de apropiata, incat am considerat ca mai bine vi-l arat aici.

Fiecare puzzle are cate 3 piese, iar copilul isi poate alege o meserie pe care si-o doreste cand va fi mare: Patiser, pompier, postas, doctor, constructor sau politist, urmand apoi sa construiasca omuletul.

cutie fata

 

cutie spate

 

int puzzle

 

 

Puzzle cu bucati cartonate, incluse in carte ilustrativa

 

Am primit de la bunica copiilor recent o carte ce mi s-a parut tare faina. Si vad ca Cezar pare destul de incantat de ea. Este vorba de o carte care are unele pagini doar cu imagini ce ilustreaza animale, fructe, legume etc, iar cealalta parte contine piese de tip puzzle ce se pot incastra.

Cartea are o coloristica foarte buna si piesele sunt atent realizate. Cartea se numeste *Sa invatam primele cuvinte* si o gasiti de exemplu pe Emag, Elefant, editura Litera, editura Carturesti, cu un pret de circa 35 ron.

 

prima fila

 

Invatand din imagini copilul va invata sa isi dezvolte vocabularul, si potrivind piesele in locurile speciale ii va ajuta sa isi imbunatateasca motricitatea fina.

 

 

puzzle carte

 

imagine puzzle

 

Aveam chiar si un puzzle din lemn cu bucati mari de la Fisher price, pe care vroiam sa vi-l arat, dar fix acum s-au ratacit o parte din piese. Raman datoare pentru data viitoare.

Puzzle-urile nu ajuta doar la invatarea de cuvinte si la imbunatatirea motricitatii copilului vostru, ci il poate ajuta sa inteleaga mai bine culorile, forma diverselor obiecte/alimente/animale etc.

Si pe masura ce va creste, cel mic va fi clar incantat sa isi petreaca ceva timp combinand piesele si bucurandu-se in momentul in care reuseste singur sa asambleze toate piesele. Puzzle-ul este un alt mod de a-ti petrece timpul frumos alaturi de copilul tau, timp in care il poti invata diverse lucruri importante, poti profita si poti chiar povesti diverse lucruri despre fiecare obiect sau animal studiat, poti imita sunetele pe care le face, si asta doar prin joaca!

 

Sper ca am reusit sa va inspir si pe voi sa faceti cele mai bune alegeri, in materie de puzzle.