Toamna se numara bobocii! Sau se numara banii in portofel ca sa vedem cati avem si cati ne trebuie pentru inceputul de an scolar. Pentru orice parinte care are minim un copil la final de vara incepe calvarul in alergarea prin magazine pentru inceperea noului an scolar.

Anul acesta ma voi confrunta si eu pentru prima data cu acest lucru, pentru ca baietelul meu cel mare incepe scoala, clasa pregatitoare – grupa 0.

An de an am vazut la inceput toamna reportaje peste reportaje cu privire la greutatea ghiozdanului pe care il care copii, mai ales cei mici, la schimbarea legislatiei educatiei, la schimbarea de carti si materiale auxiliare, am fost atenta la discutiile ce pareau interminabile de pe forumurile online cu privire la ce au de infruntat copii la scoala.

Acum a venit randul meu sa iau o decizie in acest sens, si sa vad daca si unde imi dau copilul la scoala.

David face 6 ani la o luna dupa ce incepe scoala, si prin urmare as mai fi putut sa astept inca un an, sa il mai tin la grupa mare la gradinita. Insa dupa ce am analizat situatia, ne-am decis sa nu mai asteptam. Asadar, m-am interesat pe la vecinele mele legate de scoala de pe langa casa, am cerut pareri cu privire la educatoarele prezente in scoala, si am fost sa o cunosc pe doamna invatatoare pentru care am primit cele mai bune laude.

Am ales scoala de langa casa pentru ca mi s-a parut cel mai convenabil lucru. Este in drumul meu spre serviciu dimineata, iar cand Davidelu'”va fi un pic mai mare si mai responsabil, ar putea sa vina singur acasa, pentru ca nu il desparte de bloc decat traversarea unei strazi. Se spune ca scoala este foarte importanta si multi dintre cunoscutii mei incearca sa obtina recenzii cat mai bune pentru scoli, si apoi pentru invatatoare. Eu nu sunt chiar de aceiasi parere. Mi se pare mult mult mai importanta invatatoarea pe care copilul o va avea in primii ani de scoala, iar eu mi-as dori o doamna calda, buna cu copii, care sa nu isi puna interesele ei pe primul plan, ci sa ii faca pe copii sa iubeasca sa vina la scoala.

Eu vad situatia in doua feluri: fie mergi la scoala de frica, fie mergi la scoala de placere. Mai ales in primii ani.

Asa ca, recunosc, am ales calea cea mai comoda pentru mine cu privinta scolii, in speranta ca voi nimeni la o invatatoare buna cu David,care va scoate ce e mai bun din el.

Si pentru ca nu am vrut sa ma las coplesita de cumparaturi pe ultima suta de metrii, avand in vedere ca vor fi multe lucruri de cumparat, si mai ales multi bani de cheltuit, am ales sa ma interesez mai din timp ce fel de produse vor fi necesare, iar pe unele chiar sa le si achizitionez.

1. Ghiozdan pentru scoala

Problemele cu cei mici sau mai maricei, pot aparea *din senin* daca ne lasam induplecati la rugamintile lor si nu suntem atenti la ce tip de ghiozdan cumparam. Asa ca, nu lua o geanta de umar, iar daca pana la urma ai optat pentru un ghiozdan tip rucsac, ia unul care sa nu fie mai lat sau mai lung decat spatele copilului! Dimensiunile ghiozdanului trebuie sa corespunda limitelor anatomice ale trunchiului, adica intre nivelul umerilor si cel al taliei.

Stiu foarte bine, pentru ca imi aduc aminte clar, cate kg caram zi de zi pana la scoala: undeva intre 6 si 8 kg. Asta pentru ca trebuia zi de zi sa iau toate cartile cu mine pentru fiecare materie pe care o studiam. Pe vremea aceia aveam si un mar la mine, o sticla micuta de apa si un sandwich, care mai ingreunau si ele putin ghiozdanul.

Conform recomandarilor un ghiozdan trebuie sa cantareasca pana la 1 kg, iar sarcina totala (cu incarcatura adica) nu trebuie sa depaseasca circa 10% din greutatea copilului. Explicatia acestor *interdictii* e data de particularitatile de dezvoltare ale copilului: in intervalul de varsta 6-8 ani, are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice de la nivelul coloanei vertebrale. Pericolul imediat este ca micutul sa se planga de dureri musculo-scheletale, iar in timp, sa apara deformari ale coloanei vertebraler cu toate consecintele ce decurg ulterior.

Recomandari in alegerea ghiozdanului!

– Modelul de ghiozdan nu este indicat sa depaseasca prea mult latimea umerilor copilului;
– Se recomanda sa fie cat mai bine ajustat, strans pe corpul copilului care este in crestere permanenta;
– Marginea de sus a ghiozdanului trebuie sa ajunga la nivelul umerilor, iar cea de jos la nivelul soldului;

M-am tot uitat la diverse firme si pana la urma am ales ca varianta firma Herlitz. Am deschis, pentru ca sunt de obicei comoda, si nu imi place sa merg prin magazine, cateva site-uri unde am gasit aceasta firma, si dupa ce am selectat tipul ghiozdanului ( potrivit pentru clasa 0, si potrivit pentru clasa 0/clasa I), l-am lasat pe David sa rasfoiasca singuri imaginile si sa isi aleaga singur ghiozdanul.

Ghiozdanul Smart Spider este decorat cu un păianjen mare..mare de tot. Dar noua ni s-a parut misto, si cred ca atunci cand copilul isi alege ceva ce ii place si isi doreste, atunci il va purta cu placere.

Ghiozdan Herlitz Spider

Ghiozdan Herlitz Spider

Caracteristici ghiozdan Smart Spider :

• Un compartiment principal , un buzunar mare pe partea din față cu fermoar și două buzunare laterale cu fermoar.
• Spate ergonomic și bretele reglabile dublu căptușite.
•Materiale respirabile și impregnate
• Fundul ghiozdanului este solid și este din plastic – protejează ghiozdanul de murdărie și are un sistem smart cu click.
• Siguranță pe drum : elemente reflectorizante de înaltă calitate.
• Dimensiune ghiozdan :  30 х 38 х 21 сm
• Volum ghiozdan : în jur de 13 l
• Greutate ghiozdan : sub 1 kg

Pretul a fost de 190 ron si mi s-a parut destul de decent in comparatie cu altele. Intradevar, este mai scump decat altele, insa mi-am dorit neaparat firma Herlitz pentru ca este printre cele mai bune in acest domeniu.

2. Penar

Binenteles ca penarul este din aceiasi gama, Herlitz spider, din material textil, si echipat cu tot ce este nevoie: creioane, carioci, rigla si echer, ascutitoare si guma de sters, pix. In total sunt 31 de piese de calitate care ar trebui sa ii ofere micului scolar un start bun. Acesta a fost undeva in jur de 30 ron.

Penar Herlitz Spider

Penar Herlitz Spider

In ceea ce priveste ghiozdanul si penar ar fi chiar misto ca aiba grija de ele si sa le foloseasca macar doi ani la rand, asa mai scapati si voi de o cheltuiala.

3. Imbracaminte pentru clasa

Legat de imbracaminte pentru clasa, am ales sa nu fac mari cumparaturi inca. Stiu ca aceasta depinde foarte mult de fiecare scoala in parte. La unele scoli, mai de elita sau particulare, de obicei exista o uniforma standard pentru toti copii. Uniforma pe care parintii o comanda la momentul inceperii scolii.

In general la scolile de stat exista partial o uniforma, si nu poti stii 100% codul vestimentar adoptat de fiecare scoala la inceput de an.

In scurta vizita pe care am avut-o la scoala, am vazut ca, copii erau imbracati in blugi bleumarin, cu camasa alba, vesta (baietii) si sacou bleumarin.  Parea un dress code destul de relaxat. De scoala, curat, elegant, dar nu chiar chinuit ca la ‘4 ace’. Nu mi-as dori neaparat o uniforma cap – coada pentru al meu, pentru ca nu cred ca s-ar simti foarte bine in pantofi, pantaloni, bluza calcata si sacou. Asa, macar daca o parte e sport, cred ca poate sa se simta destul de relaxat.

Cel mai probabil singura achizitie inainte de scoala pe aceasta tema vor fi cateva camasi albe, care vad ca nu se procura chiar asa usor, pentru ca nu abunda magazinele de ele si se termina si repede, si poate cateva maieuri albe de purtat pe dedesupt.

Privind aceasta lista, insa, consider ca necesar pentru inceperea scolii ar fi asa:

  • doua perechi de blugi inchisi la culoare
  • 5 tricouri cu maneca scurta albe
  • 5 bluze cu maneca lunga albe
  • 5  camasi albe
  • 1-2 pulovere
  • 1-2 hanorace

Daca aveti fetita, probabil o sa va trebuiasca si 1-2 fustite (in cazul in care aceasta prefera fustele in loc de pantaloni), si 2-3 perechi de ciorapi lungi albi.

Nu mai pun la socoteala aici partea de lenjeria intima pentru ca nu cred ca se uita nimeni pe dedesupt ce culoare este:) In plus, asta nu cred ca tine de inceperea scolii, ci de fiecare parinte in parte cat de des i le cumpara, si de dezvoltarea fiecarui copil.

In plus, unii copii prefera sa poarte si curea, deci nu uitati sa o aveti si pe aceasta in vedere.

4. Imbracaminte pentru orele de sport

De obicei, in ceea ce priveste imbracamintea pentru orele de sport, se prefera un pantalon sau un trening in culori uni, mai inchise, gen albastru, bleumarin, negru, gri/gri inchis, si bluza alba.

5. Incaltaminte pentru clasa

In ceea ce priveste incaltamintea pentru clasa, eu consider ca au trecut vremurile de demult in care copii erau obligati sa isi puna pantofi in picioare. Asa cum cred ca nici nu sunt comfortabili pentru ei.

Binenteles, nu sunt nici adepta de adidasi roz bombon, sau cu leduri si brizbrizuri, ci toate cat de cat cu masura.

Copii pe care i-am vazut eu erau incaltati normal, cu adidasi, cu ghetute (era iarna afara), lucruri obisnuite. Insa, inteleg ca de doreste pe cat posibil sa aiba incaltaminte cat mai uni, si de culori inchise.

6. Incaltaminte pentru orele de sport

In ceea ce priveste incaltamintea pentru orele de sport, mi s-a spus ca in general se opteaza pentru adidasi uni, albi.

Din punctul meu de vedere este bine crearea cumva a unei uniforme, daca ii putem spune asa. Pentru ca, asa copii vor fi intr-o mai mica concurenta unii cu altii. Nu se vor mai putea lauda asa tare cu tot felul de piese vestimentare care mai de care, mai scumpe, mai de firma, cu leduri sau accesorii. Pana la urma si concurenta asta intre copii incepe de mici, si cam de la orice, de la jucarii, pana la haine, telefoane (pentru cei care au deja versus de cei care nu au, sau nu au performante) etc.

La toata partea asta de imbracaminte, cu siguranta se vor adauga si alte tipuri de haine, pe care nu le-am mai mentionat in topul lucrurilor necesare pentru scoala, pentru ca oricum sunt haine de care copii aveau nevoie pentru ca sunt in crestere si de obicei toamna-iarna reinoim garderoba. Si aici ma refer la geaca de toamna, geaca de iarna, ghetute de toamna, manusi, caciula.

7. Caiete si carti

Legat de carti nu stiu ce sa va spun. Inca. Acestea stiu ca sunt date cu putin timp inainte de catre scoala/invatatoare/diriginte, si ca de obicei se tot schimba. Sunt manualele clasice, dar si cele alternative, depinde de fiecare profesor in parte. Uneori o sa cumparati unele si dupa 1-2 luni o sa aflati ca nu mai sunt bune (din diverse motive), si va trebui sa cumparati altele.  Iar legat de caiete o sa fie de tot felul, mari si mici, de romana, de matematica, pentru geografie, pentru muzica, pentru desen si cate si mai cate.

8. Rechizite

Cu siguranta veti avea nevoie de multeeee rechizite in timpul anului scolar, pe langa caiete si carti.

In primul rand o sa aveti nevoie de coperti pentru caiete si carti, de preferat de plastic pentru a rezista mai mult timp fara sa le rupa. Pe vremea mea, tata mi le facea din foaie de impachetat, ca sa fie frumos colorate. Avea multa rabdare, si la inceput de an scolar cred ca era activitatea lui preferata. Acum se gasesc in librarii tot felul de coperti colorate sau nu, care sa va ajute in protejarea manualelor scolare. Si da, nu o sa fie probabil suficient sa luati doar la inceput, pentru ca se vor rupe pe parcurs si va trebui sa le schimbati cel putin odata pe parcursul anului scolar.

Apoi, trebuie sa va echipati cu pixuri, stilouri, rezerve pentru stilouri (nu cred ca sunt folosite inca de la clasa 0, ci din clasa I), guma de sters, rigla, chenar, cam cate 2 din fiecare, pic, creioane colorate, carioci, lipici, foarfeca pentru hartie. Pentru copii de cel putin clasa I veti avea nevoie si de acuarele, pensule, suport pensule, caiet de desen, caiete de matematica si dictando, bloc de desen. Posibil sa fi uitat ceva din ele, insa recunosc ca nu sunt chiar cea mai pregatita (INCA) in ceea ce priveste rechizitele celui mic. Insa promit sa ma documentez mai bine si revin cu detalii pe masura ce le cumpar 🙂

9. Geanta termoizolanta si sticla de apa

Eh, na! Acum si acestea trebuie sa fie speciale. Dar ce se intampla frate cu pachetele care le aveam noi pe vremea cand eram mici si mergeam la scoala, invelite in folie de plastic, folie de aluminiu sau chiar pungute de unica folosinta? Si clasica sticluta de apa plata din magazine nu mai e buna?

Aici nu sunt de acord si nici nu voi folosi ceva dedicat copiilor ca sa mai arunc niste bani in plus. Un sandwich se poate pune in ghiozdan invelit in punguta cu fermoar (gen zip bag), sau daca nu, in folie de plastic alimentara, si apoi in punguta unica folosinta.  Si ca sa nu ii fie sete, exista nspemii de variante de sticle de apa la aproape orice magazin de cartier, si gata am rezolvat problema. Mananca sandwich-ul, arunca punguta. Goleste sticla de apa, se poate reumple de 2-3 ori, conform specificatiilor de pe fundul sticlei fara probleme.

10. Sanatatea copilului

Am lasat acest subiect special pe ultimul loc, pentru ca nu este un lucru, ci o chestie care trebuie sa va precupati mereu, dar mai ales la inceperea scolii.

Cand spun ca este necesar sa va ingrijiti de sanatatea copilului vostru pentru a putea incepe scoala, ma refer la urmatoarele aspecte:

  • vederea – orice copil, cel putin pana la varsta de 7 ani de zile, ar trebui sa mearga macar o data pe an la un consult oftamologic, pentru a vedea daca au sau nu nevoie de ochelari. David de exemplu are astigmatism, si am observat acest lucru pe la 3 ani si jumatate. Iar la 4 ani si jumatate i-am pus prima data prima pereche de ochelari. Pentru copii cu probleme de vedere, recomandarea medicului specialist este sa fie vazuti de doua ori pe an, pana la varsta de 7 ani, apoi in fiecare an.
  • sanatatea orala – dintii unui copil sunt importanti, si mai ales in perioada in care incep sa cada si sa apara noua dantura, definitiva. Este recomandat ca acestia sa mearga cel putin odata pe an la un consult, si sa le facem un periaj special creat pentru copii, bland, dar care reuseste sa curetele locurile unde acasa nu reusim noi. Nu este bine sa lasam aceasta problema pe un ultim loc, deoarece este bine sa avem grija de sanatatea lor orala din timp, pentru a nu interveni si alte probleme. Tot pe acest subiect, putem detecta probleme de masticatie, probleme de scrasnire ale dintilor (bruxism), dinti strambi care au nevoie de aparat dentar), dinti/masele neiesite la timp care au nevoie de ajutor chirurgical. Cu cat ne ocupam mai repede de problemele danturii copiilor nostrii, cu atat aceste probleme le vom rezolva mai usor si mai rapid.
  • vaccinurile – de obicei, cam toate vaccinurile obligatorii sunt facute din timp, conform carnetului de vaccinari. Insa daca este cazul, discutati cu medicul pediatru/medicul de familie, pentru a vedea ce alte vaccinuri ar mai putea fi utile pentru copilul vostru. David are pe langa cele obligatorii si cele optionale disponibile, si pe langa acestea i-am facut an de an vaccinul antigripal (tri sau tetravalent, in functie de varsta) pentru ca i-a prins foarte bine.
  • o serie de analize de sange – stiu ca in privinta acestui aspect sunt una din putinele mamici care doreste sa isi testeze copilul anual. Si nu fac asta doar pentru ca cel mic este un copil special, ci pentru ca fac asta si pentru mine ca adult de vreo 15 ani si mi se pare ceva extrem de util, cat si bun de preventie. Asa ca anual ii fac lui David analizele standard de sange si in plus o ecografie abdominala ca sa fiu sigura ca totul este bine. Aceste verificari nu cred ca trebuie neaparat facute la inceput de an scolar, insa cu cat sunt mai aproape de acest moment, cu atat mai bine. Puteti preveni astfel diverse probleme gen anemii, lipsa de vitamine pe care le-ar putea avea copilul vostru, probleme pe care le veti putea rezolva pentru un start cat mai bun la scoala.

Vestea buna este acum multe le gasesti online, asa ca daca nu ai timp suficient poti rezolva multe doar apasand cateva click-uri, din fata calculatorului. Asta nu e neaparat un lucru rau, ci mie mi se pare chiar o chestie super utila, pentru ca in primul rand te ajuta sa nu ma pierzi mult timp prin magazine si pe drumul spre magazine. In plus, mereu gasesti cateva ceva pe la cumparaturi, de care poate chiar nu ai nevoie, dar in febra cumparaturilor ajungi sa il pui in cos.

Investitia pentru acest inceput de an scolar se rezuma cam la 1500 de ron zic eu lejer. Iar daca mai puneti si analizele de care va scriam mai sus, probabil ca o sa mai scoateti inca vreo 300 ron din buzunar, sau poate reusiti sa le mai faceti pe ici si colo gratuit, prin medicul de familie.

Este o suma considerabila zic eu, asa ca ar mai bine sa va apucati din timp sa va procurati din ele, atunci cand mai prindeti ceva la reduceri!

La final, va pot spune ca este important sa incercati sa ii induceti cu blandete mai din timp ideea de ” mers la scoala” . Sa incercati cu ceva timp inainte sa va treziti dimineata mai devreme si sa il duceti la gradinita, pentru a se obisnui mai usor cu noul program.  Ar fi bine sa se obisnuieasca din timp cu rutina legata de spalatul pe dinti, mancarea unui sandwich dimineata inainte de scoala, ritualul de imbracare, pregatirea ghiozdanului pentru scoala cu o seara inainte.

Scoala nu ar trebui sa fie perceputa ca un bau-bau, ci ca un mediu nou, in care copilul va cunoaste colegi noi, unde isi va face prieteni, poate chiar pe viata, unde va invata tot felul de lucruri utile. Bineteles,  acest lucru depinde de multi factori externi, nu neaparat de familia voastra, insa in voi sta puterea de a ii induce importanta scolii si rolul ei in viata fiecarui copil.

Astept parerile voastre despre cum a fost prima zi de scoala, despre cum s-au adaptat copii vostrii la scoala de stat sau la scoala particulara, despre cum a fost perceptia lor fata de invatatoare, aici pe blog.

Cristina