Suntem in plin sezon de iarna, si dupa parerea mea vremea rece va mai tine cam pana pe la sfarsitul lunii Martie. Iarna asta parca a fost ceva de nedescris. Multe cazuri de gripa, multe persoane decedate din cauza gripei…da toate nevaccinate si in zona de risc, sau cu alte afectiuni. Dar totusi, mult mai multe decat anul trecut.

Toata lumea e speriata de aceste vaccinuri antigripale. Si nu numai de ele, ci de orice vaccin. Asta datorita a catorva cazuri izolate in care s-a declansat cate o o boala si hop gata – vaccinurile nu sunt bune de nimic, nu trebuie sa le mai facem, este o manipulare in Romania colosala, se urmaresc doar banii si tot felul de astfel de ipoteze. Au mai venit si la TV acum ceva timp cateva *mari* personalitati, care nu prea au studii fix pe tema vaccinurilor ca sa dezinformeze populatia si lumea a pus botu’. Pai da, pentru ca de obicei credem ce ni se spune, ce ne place sa auzim, si de obicei alegem calea cea mai usoara.

Va zic clar de la inceputul articolului, ca sunt PRO VACCINARE, am fost si voi fi mereu. In anii trecuti am trecut cu copii prin multe, dar chiar multe raceli. si nu numai simple raceli, ci chiar pneumonii si bronsite. Pana am ales sa ii vaccinez antigripal si sa incerc in plus si o mica imunizare cu vitamine. De cand i-am vaccinat nu au mai racit asa des, nu au mai fost raceli de 7-10 zile, ci forme mai usoare. De ce sa nu dau 50 ron per vaccin ca sa ii ajut putin, decat sa dau 200 ron la farmacie pentru un singur episod de raceala. Orice ai alege, tot trebuie sa bagi bani sa ii tratezi, fie ca e cu medicamente, fie ca e cu siropuri sau alte produse naturiste. Tot lasi un purcoi de bani acolo. Cam orice sirop e intre 15-35 ron, un tantum vreo 20 ron, un spray nazal vreo 15 ron, o apa de mare circa 25-35 ron in functie de cantitate si lista poate continua. Nu vorbesc aici de antibiotice, pentru ca acestea se dau doar cu prescriptie medicala de obicei, doar dupa analize, si numai cand este neaparat cazul. Aici vorbesc de medicamentele obisnuite pentru raceli, fie cele pentru adulti, fie cele pentru copii, pentru curatarea nasului, pentru durere in gat, pentru tuse, etc etc.

DA, este adevarat ca sunt unele categorii de persoane carora le sunt interzise vaccinurile. Persoane cu anumite boli, fie ele genetice, sau nu, persoane pentru care aceste vaccinuri le-ar putea da complicatii, sau pentru care efectiv nu sunt recomandate. Insa aceste aspecte este clar ca trebuie discutate foarte bine cu medicul pediatru, medicul de familie, medicul neurolog sau alte tipuri de medici care tin pacientul sub observatie. Insa in principiu aceste cazuri sunt destul de rare. Exista, dar sunt mai rare si fiecare pacient / fiecare parinte ( daca ne raportam la copii ca si pacienti) care ar dori sa ase vaccineze ar trebui inainte sa discute cu medicii implicati, care il vad, despre aceste riscuri, pentru a lua cea mai buna decizie.

Iarna asta mi s-a parut ca am stat cat de cat linistita. Le-am facut ambilor copii vaccinul antigripal fix cand a inceput sezonul rece (cam pe la sfarsit de octombrie) si pana acum vreo 3 zile nu a fost nici unul racit. Un mic episod de fix 2 zile de craciun la cel mare, dat atat. Nimic mai mult. Si el a stat numai in colectivitate. In plus, i-am facut celui mici si cele 2 doze de Prevenar ( vaccin optional) pentru a fi si mai in siguranta.

Acum cand e epidemie declarata nspemii de persoane trec pragul farmaciilor sa intrebe de acest vaccin, si farmacistele dau din umeri pentru nu prea se mai gaseste. Asta pentru ca nu au comandat suficiente. Si pentru ca majoritatea s-au trezit in ianuarie – februarie sa se vaccineze. Pai oameni buni treziti-va mai devreme, cand incepe sezonul si rezolvati din timp aceasta problema!

De multe ori gripa se poate confunda cu simpla raceala. Asta pentru au tusea in comun, insa debutul este diferit si trebuie intotdeuna ca mama sa tii cont de toate aspectele.

Ambele mai au in comun si transmiterea pe calea aerului prin stranut sau tuse, prin secretii nazale si prin suprafete contaminate.

Eu deja simt ca sunt calita dupa ultimii doi ani de raceli, astfel incat stiu ce sa fac din prima cand apar simptome. Pot sa spun ca am reusit la ultimele raceli sa imi tratez copii usor si fara batai de cap. Stiam clar ce aerosoli sa fac, cand e bine sa incep, de cate ori pe zi, ce cantitate, ce siropuri sa le dau etc. Normal ca totusi am fost sa ii si verific la pediatru, ca sa fiu sigura de tratament, si sa fiu sigura ca nu exista nimic in plamani.

Am acasa chiar si un pulsoximetru, cu care verific concentratia de oxigen din sange si cu care reusesc sa imi dau seama daca respira corect sau nu, daca e cazul sa merg iar la pediatru sau nu. Dar uneori nici nu am nevoie de acesta pentru ca se aude respiratia greoaie, suieratoare sau pur si simplu diferita fata de normalitate. In principiu, stii cand sa te alarmezi. Trebuie doar sa urmaresti indeaproape copilul si sa nu lasi pe ‘mai tarziu’, pentru ca s-ar putea agrava si tu sa nu ajungi la timp cu el la medic!

Cand vad copii care ajung prea tarziu la spital imi fac cruce, pentru ca nu inteleg cum se intampla asta. As putea intelege doar daca sunt la tara si nu au medic acolo, nu au masina cu care sa ajunga la 1-2 zile in oras la un spital sa consulte copilul. Insa cand vorbim de Bucuresti, unde exista zeci de clinici private si de stat unde poti merge cu copilul, pediatrii care vin si acasa chiar, asta chiar nu mai inteleg. Cum e posibil sa ajungi cu copilul la spital si sa aiba pneumonie si tu sa nu stii? Mai stiti cazul de anul trecut cu baietelul care a murit dupa spusele initiale ale presei pentru ca “a mancat shaorma”? Pana la urma IML a dovedit ca de fapt nu era deloc asa, si ca a avut o complicatie la plamani datorita unei raceli netratate corect. Deci…soarta copiilor nostrii e in mana noastra, noi suntem raspunzatori cu tratamentul cu verificarile pe care le facem cand sunt bolnavi, si atentia pe detaliile bolii.

Care sunt deosebirile intre gripa si raceala ?

Gripa debuteaza brusc, cu sindrom febril – temperatura intre 38 – 40 grade Celsius, la care se adauga dureri musculare, oboseala, tuse, poate chiar si frisoane si transpiratie.

Raceala poate sa dureze intre 1 si 3 saptamani, in timp ce gripa dureaza aproximativ 7 zile.

Raceala are un debut gradual, cu crestere in intensitate a manifestarilor. Aici vorbim de stranut, congestie nazala, secretii nazale, dureri in gat, tuse. Raceala se limiteaza la nast si gat de obicei, insa gripa ajunge pana in plamani.

David s-a confruntat acum doi ani o data cu gripa, a fost chiar nasol si asta pentru ca ne-au tot plimbat doctorii cu tot felul de tratamente pana sa ne faca unul testul antigripal si sa ne dea de urgenta Tamiflu pentru gripa. Am facut atunci rost greu de el, cu interventia doctorului, si cand m-am apucat sa citesc prospectul m-am ingrozit! Nu vroiam sa il dau, parea groaznic si cu multeee efecte adverse. Am sunat doctorul care ni-l prescrisese si pana la urma m-am lasat convinsa ca acesta il va face bine. Nu aveam scapare. Insa de atunci, eu insist sa facem analize cand vad ca o raceala nu trece usor, se agraveaza si vad ca tratamentul nu da roade. Insist ca sa luam sange si sa avem un rezultat corect, rapid, decat sa stau 2-3 saptamani ca atunci, cu copilul chinuit de boala si cu nspemii de medicamente incercate degeaba!

Care sunt complicatiile racelii?

Desi este considerata o afectiune banala de catre medicii pediatrii, raceala daca este incorect tratata, sau neglijata de catre parinti, poate duce la complicatii serioase : crize de astm, sinuzite, bronsite si bronsolite, otite etc. Aceste complicatii altereaza starea copilului, si practic pana la urma ne duc in tratamente din ce in ce mai complicate.

Care sunt complicatiile gripei?

De regula, gripa nu este atat de grava si se trateaza usor. Conteaza cat de repede mergi la medic si cat de repede este diagnosticata. De cele mai multe ori, in cazul gripei nu este necesar un antibiotic. Medicul este singurul care poate pune clar diagnosticul de gripa, dupa analize de sange, si tot el este cel in masura sa va dea un tratament.

Daca aveti dubii cu privire la tratamentul dat de un anumit medic, mai cereti inca o parere. Si alte medicamente specificate de catre medicul specializat. Si gripa se diagnosticheaza corect in urma unei analize de sange! Un element foarte important: sa facem analizele ca sa stim clar ce tip de virus este.

Insa uneori, gripa poate da si cazuri severe, cu complicatii, putand dupa cum ati vazut si voi probleme in ceea ce priveste siguranta vietii. Depinde de virulenta virusului, de varsta pacientului, de alte boli de care mai sufera acesta, de starea de imunitatea a acestuia etc. Complicatiile pot fi de exemplu pneumonia, infectii ale urechilor si sinusurilor, encefalita, insuficienta renala, insuficienta respiratorie etc.

De aceea va spuneam ca este foarte important sa recunoastem semnele diferite ale gripei, sau daca nu ne dam seama, macar sa mergem de urgenta la medic in momentul in care vedem ca, copilul se simte mai rau, ca tratamentul dat initial de medic nu functioneaza.

Care sunt categoriile cu risc crescut la complicatiile gripei?

  • gravidele
  • proaspetele mamici (cam in primele 2 luni dupa nastere)
  • varstnicii, peste 65 de ani
  • copilasii mici, pana in 2 ani
  • pacientii cu imunitate scazuta ( de ex cei cu HIV/SIDA, pacientii cu cancer, pacientii care fac radioterapii/chimioterapii, etc.)
  • persoanele care sufera de astm bronsic
  • pacientii cu afectiuni renale sau hepatice
  • persoanele care sufera de diabet zaharat
  • persoanele cu diverse afectiuni ale inimii
  • pacientii cu anumite boli neurologice, etc.

Desi pofta de mancare a celor mici e mai scazuta in perioada racelii, eu incerc sa le dau cat de mult se poate supe usoare de pui, calde, si ceaiuri pentru hidratare. Iar in plus, nu ii fortez cu mancarea pentru ca uneori ii doare gatul sau le provoaca tuse. Ii las sa manance doar cand le e foame, cat doresc, si incerc sa le ofer mancaruri usor de inghitit ( piureuri, orzo, paste putin mai bine fierte, orez, morcovi fierti, citrice (portocale, mandarine, pomelo, rodii, lamai) etc).

ATENTIE mamici! Este extrem de important moment la care decideti sa trimiteti copilul inapoi la gradi sau la scoala. Va rog, dar chiar va rog sa tineti cont nu numai de el, ci si de ceilalti copii cu care acesta va reintra in contact. Daca copilul vostru nu este in cea mai buna stare, nu a terminat de facut tratamentul dat de medic si nu este apt de a se reintegra in primul rand ii veti face rau lui, iar in al doilea rand celorlati copii. Tineti mereu cont si de ceilalti. E bine ca, copilul sa mai ramana acasa macar 1-2 zile dupa ce a terminat tratamentul, sa fiti siguri ca este ok, pentru ca altfel boala se va prelungi, iar acesta este posibil sa ii infecteze si pe ceilalti cu virusul contactat de el.

Sunt multe, dar chiar multe cazuri in care copilul este adus bolnav cu buna stiinta la gradinita, in scoala, pentru ca, parintele nu mai poate lipsi de la munca. Nu zic ca nu inteleg, ba da, sunt doar mama a doi copii mici, insa trebuie sa ne gandim si la ei, si la ceilalti copii/parinti pe care ii punem in pericol.

Asadar, ii tratam corect, ii tinema acasa cat e necesar sa fie bine, sa nu mai fie contagiosi, sa nu aiba temperatura, sa nu aiba mucii pana in barbie si sa nu tuseasca non stop da? Sigur, o tuse poate ramane reziduala pana pe la 2 saptamani, dar asta e altceva. E diferita de tusea de debut, tusea din timpul racelii ok?

Voi cum ati reusit in ultimii doi ani sa ii scapati mai usor pe cei mici de raceli? Aveti ceva produse naturiste care s-au dovedit putin ‘miraculoase’ pentru ai vostrii? Am auzit de mierea de Manuka, de vitamina C zi de zi pe tot sezonul iernii, de produsele Secom, de antivirale, de siropuri cu multivitamine, de colostru.

Pe unele le-am incercat si eu, dar majoritatea nu au putut tine in fraie raceala. In sensul ca, copilul mergand in colectivitate, tot a mai venit cu una, cu alta acasa. Una mai usoara, una mai grea. Asa si-a format in timp imunitatea. Asta e riscul in colectivitate, asta e. Pana la urma nu il puteam tine acasa pana la 7 ani cand mergea la scoala. Insa, ca si voi, si eu tot mai caut retete speciale cu care sa ii intaresc imunitatea si sa raceala usor doar 3-4 zile pe sezon.

Cand gasesc ceva magic o sa va scriu si voua.