Cand vine vorba de dulciuri trebuie sa recunosc ca nu ma pot abtine. Si mai ales cand e vorba de inghetata.
Dar ce te faci cand e vorba de a da dulciuri unui copil mic? Buna intrebare nu? Si eu m-am tot gandit la asta, iar pana la 2 ani primul meu copil nu a primit nimic dulce din comert. Singurele incercari de a manca dulce au reprezentat clatitele bunicii cu gem facut in casa, chec , briose cu morcov si cheecake cu fructe de padure. Dar chiar si asa, David nu a prezentat mare interes pentru acestea. Nu a prezentat interes, pana cand pe la vreo 3 ani a descoperit ciocolata si acum de cate ori are ocazia de primi vreo bucatica o infuleca de zici doamne 🙂
In schimb, dupa ce am inceput sa ii dau dulce, am descoperit inghetata artizanala din Romania. Bine bine o sa ziceti, dar asta nu e ceva nou. Intradevar, stiam de inghetata artizanala din Italia de exemplu, dar la momentul la care am vrut sa ii ofer copilului o inghetata buna si proaspata in Bucuresti nu prea existau astfel de magazine specializate. Peste tot in parcuri si mall-uri gaseai numai Nestle, Betty Ice etc.
Cautand prin google si chiar si prin peregrinarile noastre de weekend am descoperit cateva gelaterii , care intre timp au devenit si relativ faimoase. Gelaterii unde merita sa incercati macar odata sa mergeti si eu va garantez ca va veti indragosti de aceasta inghetata. Este mai scumpa intradevar, dar nu mananci in fiecare zi.
Noi cel putin am renuntat total la inghetata clasica de la firmele mari producatoare in defavoareaza inghetateti artizanale, si am optat sa mancam doar o data pe saptamana cel mult.
Personal la o inghetata cel mai mult apreciez gustul. Mie imi plac cele cremoase , cu lapte, si mereu aleg variante precum alune de padure, fistic, cafea, ciocolata negra. In schimb sotului meu ii plac cele fructate gen sorbeto, sau cele mai interesante dulci sarate. Gusturile noastre sunt diferite, insa calitatea inghetatei pe care o dam celor mici ar trebui sa fie cea mai buna.
Da, o sa imi spuneti ca acestea sunt mai scumpe! Si ca la banii la care ii dati pe o inghetata cu 2 cupe artizanale poate cumparati o cutie mai mare de la supermarket. Asa este. Dar ganditi-va la ce produse cumparati. Multe au indulcitori si arome artificiale, nicidecum cacao adevarata sau fructe reale in compozitie.
Gandindu-ma pe unde am mai fost in ultimul an pentru inghetata, va scriu mai jos cele pe care le-am tot incercat si mi s-au parut cele mai bune.
Cremelia Emilia
Emilia are mai multe locatii, insa cele mai cunoscute cred ca sunt cea din centrul vechi, str. Franceza nr 42, Mall Baneasa si Mall AFI. O cupa standard costa 6 ron , insa aveti si varianta de personalizare. Puteti adauga alune de padure, ciocolata si tot felul de alte dulciuri peste aceasta.
De aici poti comanda cele mai variante sortimente: fistic, alune de padure, menta, ciocolata neagra, ciocolata cu cacao, vanilie, panna cotta, lamaie , menta etc., iar cornetul sau paharul de inghetata va fi insotit de un biscuite crocant.
Aveti de asemenea optiunea de a lua acasa intr-o cutie termic izolata, care asigura inghetata pentru aproximativ 30 minute. Pretul acesteia este de 35 ron pentru 5 cupe la alegere.
Daca ai nevoie pentru o aniversare si vrei un tort special, aici gasesti si cateva retete de tort delcioase cu care sigur iti vei surprinde invitatii.
De obicei aici sta lumea la coada. Cand veti gusta prima data inghetata de la ei veti intelege si de ce. Eu nu am prins niciodata liber, nici in centru, nici la vreun mall.
La Delicii
La Delicii are cu totul si cu totul alta perspectiva. Ei incearca sa aduca mereu gusturi noi pe langa cele clasice , cum ar fi cel de lavanda, portocale cu busuioc, lamaie, caramel sarat, susan negru, flori de tei, menta, biscuiti, cocos.
Un alt plus ar fi ca vara de exemplu au si inghetata burger , reprezentata ca un fel de sandwich cu biscuite , de unde rezulta o experienta zic eu cel putin interesanta.
La Delicii il puteti gasi pe str Constantin Aricescu nr 65, pe langa piata Floreasca, unde au si o curte micuta unde poti savura linistit vara inghetata.
Cioccogelateria Venchi
Nu demult ii gaseati pe Calea Victoriei, insa s-au mutat si au ca punct principal de desfacere o locatie micuta si cocheta la Piata Presei Libere, la parterul unuia din cele 2 turnuri gemene. Venchi este cunoscuta pentru ciocolata delicioasa pe care o comercializeaza, desi si majoritatea sortimentelor de inghetata au ca aroma ciocolata. Dar va spun sincer ca este cea mai aromata si fara cristale inghetata de ciocolata mancata pana acum.
Preturile sunt si aici destul de maricele. O cupa este 7 ron, dar va asigur ca merita toti banii.
INNI Gelato
Si aceasta gelaterie se gaseste tot in Centrul Vechi al Capitalei, pe str Selari nr 2, pe o straduta nu cu cel mai bun vad comercial as spune eu. Insa daca tot sunteti la plimbare merita sa aruncati o privire. Sunt singurii care se lauda ca folosesc doar ingrediente naturale , cum a fi laptele ecologic.
O cupa este 7 ron si pot spune ca au una din cele mai bune arome de fistic.
Oricare ati alege din variantele propuse de mine va recomand sa incercati arome pe care nu le-ati mai gustat vreodata. Si da, la fiecare gelaterie puteti cere un pic de inghetata ca sa o testati inainte de cumparare, daca nu sunteti decisi ce sa incercati.
ZEXE
Zexe este cunoscut in Bucuresti prin lantul grozav si unic de restaurante pe care il detine, Dupa ce a avut un mare succes cu acestea, au decis sa initieze si o braserie pe Bdul Aviatorilor nr 65 unde poti degusta si inghetata facuta in laboratorul lor. O cupa de inghetata este 6 ron si Ana Consulea propune tot felul de gusturi diferite, cum ar fi cel de coliva sau cel de mojito. Avand in vedere minunatele prajituri gustate cu ocazia celor doua botezuri ale baietilor pe care le-am facut la ei, nici nu ma indoiam de calitatea inghetateii de la Zexe.
Lasa un comentariu