Acum, cand majoritatea bebelusilor sunt vaccinati, multe dintre boli au devenit tot mai rare. Daca micutul face una dintre ele, va deveni produsul imun pentru tot restul vietii.

Eu personal mi-am vaccinat baiatul cel mare si voi proceda si la fel cu cel mic cu tot ce se putea. Am facut schema de vaccinare obligatorie, cat si cateva vaccinuri optionale ( rotarix, prevenar 13). Stiu ca exista de cativa ani o intreaga polemica asupra vaccinarii. Unii sunt de parere ca vaccinurile provoaca autism, boli metabolice, alergii etc., insa cred ca toate au de regula un fond genetic. Insa testele genetice sunt destul de multe, scumpe, nici unul acoperit de casa nationala de asigurari, asa incat mai nimeni nu le face. Asa incat eu va sfatuiesc sa va vaccinati copii, pentru ca riscul de a pati ceva in urma vaccinarii din punctul meu de vedere este mult mai mic decat consecintele bolii contactate.

Hai sa vedem care sunt bolile copilariei:

 

Rubeola

 

Rubeola era o boala frecventa, dar a devenit rara datorita vaccinarii obligatorii. Rubeola este o boala usoara, astfel incat copilul se poate simti perfect si s-ar putea sa nu vrea sa stea in pat. La doua, trei saptamanai dupa infectare, vor aparea simptomele.

Care sunt simptomele rubeolei:

Zilele 1 si 2  :

  • simptome care ar putea fi asociate cu o gripa usoara
  • usoare dureri in gat
  • usoara inflamare a ganglionilor dinapoia urechilor, pe partile laterale ale gatului, la nivelul cefei

Ziua a 2-a si a 3-a :

  • eruptie cu aspect patat, cu pete roz, plate, la inceput pe fata, apoi pe corp
  • temperatura usor crescut

Ziua a 4-a si a 5-a :

  • eruptie mai palida si ameliorare generala

Ziua a 6-a :

  • copilul revine la normal

Ziua a 9-a sau a 10-a :

  • copilul nu mai este contagios

 

Ce poti face?

In cazul in care constatati ca, copilul vostru are rubeola, trebuie sa ii luati temperatura de cel putin doua ori pe zi pentru a vedea daca este necesar sa ii dati vreun antitermic. Asigurati-va ca bea suficiente lichide pe tot parcursul zilei (apa, ceai, supa pui).

Femeile insarcinate trebuie sa aiba grija sa nu intre in contact cu o persoana infectata cu rubeola, deoarece poate produce malformatii fatului.

 

Pojarul (rujeola)

 

Rujeola este o boala foarte contagioasa care produce eruptie, febra si tuse, iar uneori complicatii mai serioase cum ar fi pneumonia si inflamarea creierului. In urma vaccinarii a devenit o boala rara.  Perioada de incubatie este de 10 – 14 zile

Care sunt simptomele rujeolei:

Zilele 1 si 2 :

  • nas care curge, tuse seaca si ochi rosii, lacrimosi
  • temperatura creste constant

Ziua a 3-a :

  • mici pete albe, asemanatoare cristalelor de sare, in gura

Ziua a 4-a si a 5-a:

  • eruptie cu pete rosu – inchis, usor reliefate, intai pe frunte si inapoia urechilor, intinzandu-se treptat pe restul fetei si pe trunchi, Dupa 2-3 zile, eruptia este mai palida, iar celelalte simptome dispar

 

Ce poti face?

Incearca sa ii scazi temperatura si da-i suficiente lichide. Copilul se poate simti foarte rau si vrea sa stea in pat.

Daca il dor ochii, tamponati-i cu tampoane sterile in apa fiarta si racita (exista la farmacie si comprese individuale speciale). Tineti-l la intuneric, daca se simte mai bine asa. Doctorul va confirma diagnosticul si poate va dori sa consulte copilul. Va trata orice complicatie apare.

Chemati doctorul daca:

  • copilul nu se simte mai bine la trei zile dupa aparitia eruptiei
  • temperatura copilului creste brusc
  • copilul are dureri de ochi
  • respiratia copilului este zgomotoasa sau dificila

 

Roseola infantum

 

Roseola infantum este boala usoara, foarte comuna in prima copilarie precoce. Este caracterizata de febra mare care persista aproximativ trei zile, urmata de o eruptie cu pete roz. Cei mai multi copii o fac pana la implinirea varstei de 2 ani.

Care sunt simptomele roseolei:

Perioada de incubatie este de 5 – 15 zile.

Zilele 1 – 4:

  • febra
  • uneori o gripa usoara si tuse

Zilele 4 – 8:

  • temperatura revine brusc la normal
  • eruptie cu pete roz usor reliefate, pe fata si corp
  • eruptia pe palideaza si copilul revine la normal

Ce poti face?

Trebuie sa chemi doctorul daca temperatura este mai mare de 39 grade Celsius sau mai mare. Trebuie sa ii scadeti pana atunci temperatura (antitermice, impachetari) si sa ii dati multe lichide sa bea pentru hidratare.

 

Varicela (varsatul de vant)

 

Varicela este o boala foarte contagioasa caracterizata de o eruptie cu pete pruriginoase care se transforma in vezicule pline cu lichid. Este insotita de obicei de o usoara febra. Copilul s-ar putea sa nu se simta foarte rau, dar daca are multe pete, va avea mancarimi pe tot corpul. Simptomele apar la doua – trei saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Varicela este o boala foarte comuna a copilariei. Pe parcursul vietii, acest virus de poate reactiva si adultul poate face zona zoster.

Care sunt simptomele varicelei:

Zilele 1 – 4:

  • pe pieptul copilului , abdomen si spate vor aparea pete mici, grupate, rosii, foarte pruriginoase cu centrul plin de lichid, apoi pe toata suprafata corpului
  • lichidul din interiorul veziculelor devine in primul rand alb, apoi tulbure
  • usoara febra

Zilele  5 – 9:

  • veziculele se sparg, lasand mici cratere. Deasupra acestora se vor forma cruste care vor cadea peste cateva zile.

Ziua a 10-a:

  • copilul revine la normal

Ziua a 11-a sau a 12-a:

  • copilul nu mai este contagios

Ce poti face?

Daca copilul are temperatura, trebuie sa o scadeti cu un antitermic. Copilul trebuie sa bea multe lichide. Chiar daca acesta poate nu se simte foarte rau, trebuie sa il lasati sa se odihneasca pentru a grabi recuperarea.

Pentru ca bubitele o sa ii produca mancarimi, trebuie sa il impiedicati sa se scarpine, deoarece petele s-ar putea infecta, producand cicatrice cand se vindeca Taiati scurt unghiile copilului si tineti-le curate pentru a scadea riscul de infectie, daca se scarpina. Incercati sa diminuati mancarimea. Ii puteti face bai caldute de exemplu sau sa folositi o substanta de la farmacie recomandata de medic.

Doctorul va confirma diagnosticul si va prescrie un unguent sau un medicament antihistaminic pentru a diminua mancarimea, daca aceasta este foarte severa. Doar in cazul in care vreo bubita se infecteaza, s0ar putea sa prescrie o crema cu antibiotic.

 

Oreionul

 

Oreionul era o boala destul de frecventa la copii, pana cand a devenit obligatoriu. Oreionul produce tumefierea ganglionilor, in special a celor situati anterior si inferior urechilor. Uneori poate produce inflamarea testiculelor, dar aceasta se intampla foarte rar la baieti inainte de pubertate.

Care sunt simptomele oreionului:

Perioada de incubatie este de 14 – 24 zile.  Ca si simptome pot aparea:

  • febra
  • dupa o zi – doua, copilul incepe sa aiba umflaturi dureroase pe o parte sau pe ambele parti ale fetei. Acestea vor dura de la 4 la 8 zile.

Ce poti face?

Daca copilul are temperatura trebuie sa ii scadeti temperatura. Hidratati copilul cu lichide , fara a-i oferi sucuri de fructe. Daca il doare deschiderea gurii, oferiti-i un pai. Cele mai bune sunt ceaiurile si supele.

 

Erythema infectiosum (boala obrajilor palmuiti)

 

Erythema este o boala usoara, nu foarte contagioasa, care apare de obicei primavara si afecteaza in special copii peste 2 ani. Este denumita *a cincea boala*. Aceasta este caracterizata de o eruptie de culoare rosu – stralucitoare care apare brusc pe ambii obraji, de aici denumirea *boala obrajilor palmuiti).

Ce poti face?

Daca are temperatura , aceasta trebuie scazuta cu antitermic. Trebuie sa va asigurati ca bea multe lichide.

Care sunt simptomele erythemei:

Ziua 1:

  • obraji de culoare rosu stralucitoare, cu  zona palida contrastanta, in jurul gurii
  • febra usoara

Zilele 2 – 5:

  • eruptie veziculara, asemanatoare unei dantele, pe corp, maini si picioare

Zilele 7 – 10:

  • eruptia devine mai palida. Copilul nu mai este contagios. Eruptia ar putea reaparea in urmatoarele luni, daca copilului ii este cald sau cand se va afla la lumina soarelui.

 

Tusea convulsiva

 

Tusea convulsiva este una din cele mai serioase boli ale copilariei. Este o tuse persistenta si foarte severa. Este foarte contagioasa, asa ca ar fi bine sa izolati copilul de bebelusii si copii care nu au fost inca vaccinati. Chiar si copii vaccinati pot face o forma usoara de boala. Unii copii cu tuse convulsiva poate face si boli secundare, cum ar fi bronsita sau pneumonia.

Care sunt simptomele tusei convulsive:

Saptamana 1:

  • simptome similare celor de guturai si o tuse ce pare normala
  • temperatura usor crescuta

Saptamana 2:

  • inrautatirea tusei, cu fecvente accese de tuse cu durata de pana la 1 minut, dupa ce copilul se *lupta sa respire*
  • daca are peste 18 luni ar putea sa respira fortat, scotand un sunet asemanator unui strigat
  • voma dupa un acces de tuse

Saptamanile 3 – 10:

  • tusea se amelioreaza, insa se poate agrava daca copilul raceste din nou
  • dupa a treia saptamana, copilul nu mai este contagios

Ce poti face?

Este important sa stati cu copilul atunci cand tuseste, deoarece acesta se poate simti foarte rau. Tineti-l pe picioarele voastre usor aplecat, astfel incat sa poata scuipa/varsa, eventual.  Ulterior, curatati totul cu dezinfectant, astfel incat restul familei sa nu se infecteze.

Daca tuseste foarte mult si varsa dupa ce a mancat, dati-i portii mai mici si dese, dupa ce a avut deja o criza de tuse. Ar fi foarte bine sa stati mereu cu el, mai ales noaptea, pentru ca poate tusi si mai mult. Nu ajuta cu nimic sa ii dati medicamente impotriva tusei. Aerisiti bine camera, sa nu se simta mirosuri neplacute (cum ar fi de exemplu fum de tigara, detergenti, etc.)

Doctorul ii va prescrie un medicament care o sa il ajute pe copil sa isi calmeze tusea, si un antibiotic. Antibioticul nu ii va calma tusea, insa ii va reduce din severitate si il poate face mai putin contagios. Este foarte important daca aveti un copil cu tuse convulsiva si prezinta riscul sa contamineze un frate sau o sora mai mica. Antibioticul este eficient daca se administreaza inca de la inceputul infectiei.

 

Meningita

 

Meningita este o inflamatie a tesuturilor care invelesc creierul. Aceasta poate fi produsa de infectia cu bacterii sau cu virusi. Meningita virala este mai comuna decat meningita bacteriana si are o evolutie mai putin grava. poate fi produsa de cativa virusi diferiti si apare de obicei in epidemii, iarna. Meningita virala afecteaza copii de peste  ani.

Meningita bateriana este rara, insa poate fi fatala. De obicei este produsa de bacteria meningococica de grup B. Doua alte tulpini ale acestei bacterii, grupul A si grupul C, produc de asemenea, boala, dar sunt mult mai rare. Desi meningita bacteriana poate aparea la orice varsta, este mai frecventa la copii in varsta de sub  ani.

Simptomele precoce ale meningitei bacteriene si virale sunt foarte asemenatoare si pot fi usor confundate cu cele are gripei. Meningita bacteriana este atat de periculoasa pentru ca starea bolnavului se inrautateste rapid, in doar cateva ore, somnolenta se accentueaza, copilul isi poate pierde cunostiinta sau pot aparea convulsii.)

Unii copii cu meningita fac o eruptie caracteristica, cu pete rosii mici, care pot aparea oriunde pe corp. Petele sunt plate, arata la inceput ca niste impunsaturi de ac, iar daca nu sunt tratate , cresc, ajungand sa semene cu niste vanatai.

Ce poti face?

Doctorul iti poate  trimite copilul la spital pentru o punctie lombara care confirma diagnosticul. Daca meningita este virala, nu este necesar nici un tratament, cu exceptia analgezicelor, iar copilul ar trebui sa is revina in maxim doua saptamani. Meningita bacteriana trebuie insa tratata cu antibiotice, iar daca este cazul de convulsii si cu medicamente anticonvulsive.

Este foarte important ca boala sa fie abordata precoce si tratata prompt, pentru ca cei mai multi copii isi revin complet. Foarte rar, boala este fatala si la unii copii poate afecta creierul daca se intarzie cu inceperea tratamentului.

Care sunt semne de urgenta pentru meningita?

  • apatie anormala
  • febra cu maini si picioare recei
  • gat intepenit
  • refuza sa manance
  • este agitat si iritabil
  • fontanela anterioara este in tensiune si bombeaza
  • o eruptie purpurie care nu dispare la presiune
  • cefalee severa, la copii mai mari
  • lumina suparatoare , zgomotele par puternice, la copii mai mari.

Care sunt semne de urgenta in orice boala a copilariei si trebuie chemat doctorul de urgenta?

Trebuie sa solicitati ajutor imediat daca copilul are o boala infectioasa si prezinta urmatoarele simptome:

  • somnolenta neobisnuita, crescanda
  • cefalee
  • convulsii
  • eruptie cu pete rosu- inchis sau purpurii plate