Cum alegem jucariile pentru copii mai mari de 1 an? Sa fie jucarii interactive? Sa fie zornaitori si chestii care sa faca mult zgomot? Care sunt cele mai bune din punct de vedere calitativ? Cum sa fim siguri ca vor avea succes? De unde cumparam jucariile pentru copii intre 1 si 2 ani? Am alcatuit Top 8 jucarii care sigur va vor incanta copii.
De ce doar 8? E simplu. Pentru ca mie mi s-au parut printre cele mai utile. Si in plus, nu ai nevoie de enorm de multe jucarii doar ca sa umplii sertarele si cutiile cu ele. Ai nevoie fix de cele care il vor interesa pe copil, de cele care il vor face sa se joace cateva ore pe zi cu ele, de cele din care va invata ceva zi de zi.
Sunt multe intrebari la care avem nevoie de un raspuns, mai ales cand suntem pentru prima data parinti. Si nu de multe ori ne vedem invadati peste tot unde mergem de jucarii aduse pe te miri ce vapor obscur din China. Eu nu contest: nu toata lumea poate cumpara jucarii scumpe, nu toata lumea are acces la internet pentru a se documenta care jucarie ar fi mai utila sau mai buna, si multi pana la urma fie aleg pretul mic, in detrimentrul calitatii, fie aleg o jucarie doar pt ca ar chitai mai tare si are ceva luminite. De ce spun asta? E simplu: la primul meu copil nu prea stiam ce sa aleg din tot ce vedea prin magazine. Am fost in magazine de specialitate, am fost in supermarketuri, am fost in piete. Am luat din toate: si jucarii super ieftine, si jucarii mai scumpe; si moi , si tari, si care zdranganeau si care faceau zgomot si se miscau pe baza bateriilor; si papusi si lego, chiar si chestii de construit sau de sortat. Am avut cam de toate sa stiti si am reusit sa imi fac o parerer atat despre calitatea jucariilor aflate pe piata din Romania, cat si de cam ce l-ar ajuta si l-am fascina pe un copil trecut de 12 luni in viata de zi cu zi.
David a fost un copil precoce zic eu, si cred ca nu ma insel. A invatat foarte repede sa mearga, sa vorbeasca si se plictisea repede cam de toate jucariile. Asta de fapt face si acum. Daca nu reuseste sa il prinda din prima zi o anumita jucarie e clar ca este sortita esecului achizitia facuta.
Asadar, la Cezar cred ca mi-a fost un pic mai usor sa aleg jucariile potrivite. Am pastrat tot ce mi s-a parut ca la atras pe David si in plus am mai cumparat ce nu avea dar am vazut ca are predilectie spre ele.
Sa va spun inainte ceva: eu personal prefer ca, copilul sa aiba jucarii de calitate buna. Chiar daca nu are 30 de jucarii, ci doar 10! Asta pentru ca am avut si ieftine, luate de prin parc si piata, unele chiar si de la firme cunoscute de prin mall-uri, dar care nu rezistat 24 H, sau macar o saptamana. Este chiar important sa tineti cont de acest aspect atunci cand cumparati o jucarie, pentru ca pana la urma sunt banii vostrii in joc. Si inca o chestie utila: daca v-ati hotarat sa cumparati ceva, verificati preturile si online (cei care puteti) pentru ca de multe ori veti gasi un pret mai bun, asteptati sa apara vreo oferta ca tot avem diverse sarbatori si zile gen Black Friday. Asta in cazul in care jucaria este destul de expensive si nu v-o puteti permite, dar chiar vi se pare ca i-ar placea mult copilului vostru.
Dar hai sa va povestesc cam care mi se pare mie cele mai faine jucarii pentru copii intre 1 si 2 ani.
1. Melcul sortator de la Fisher Price
Acel melc simpatic o sa il gasiti la preturi incepand cu 100 ron bucata, dar este o jucarie captivanta ce merita achizitia. Materialul din care este realizat melcul si cuburile sunt de cea mai buna calitate. Copii mei le-au aruncat de foarte multe ori pe jos si nu s-au stricat, arata ca si noi.
Melcul sortator a fost jucaria cu care s-a jucat baietelul meu mai mare cel mai mult, si vad ca si lui Cezar ii place de asemenea foarte tare. Este o jucarie utilizata zilnic.
Caracteristicile melcului sortator sunt:
- melcul contine 10 cuburi viu colorate, diferite, cu care copilul poate construi o piramida si care pot fi bagate in cochilia melcului prin formele deja prestabilite
- copilul va invata formele, culorile si va reusi sa introduca fiecare forma in parte in gaura corespunzatoare
- melcul canta in momentul in care este balansat, dezvoltandu-si astfel simtul auditiv
- copilul isi dezvolta coordonarea ochi – mana
- copilul isi dezvolta simtul tactil, deoarece va lucra cu forme diferite
- copilul isi dezvolta functiile motorii
Melcul sortator Fisher Price este o jucarie educativa, cu care copilul va creste si ii va face placere sa se joace.
2. Oala muzicala Fisher Price
Oala muzicala Fisher Price o veti gasi cu preturi incepand de la 150 ron aproximativ. Functioneaza cumva pe acelasi principiu ca si melcul sortator de la Fisher Price. Are tot cuburi cu forme diferite, insa are un pic diferit principiul de functionare. In momentul in care copilul introduce o forma in gaura corecta, galetusa incepe sa cante si sa se aprinda. De asemenea, aceasta dispune de butoane pe fiecare gaura in parte care au fiecare cate un cantecel usor de invatat, distractiv pentru copii.
Caracteristicle oalei muzicale sunt:
- oala contine 5 cuburi cu forme geometrice, culorate viu, iar pe fiecare forma exista si un numar intre 1 si 5. Practic, copilul va invata culorile folosind aceasta jucarie, numerele 1 – 5
- copilul va invata cantece amuzante
- dezvolta abilitatile motorii
- dezvolta capacitatea de a construi o relatie tip cauza – efect
- contribuie la dezvoltarea gandirii logice
- copilul isi dezvolta coordonarea ochi – mana
- copilul isi dezvolta simtul tactil, deoarece va lucra cu forme diferite
3. Minge magica Vtech
Aceasta minge o veti gasi cu preturi incepand de la 120 ron. Principiul pe care functioneaza este unul simplu: are mai multe butoane interactive care se aprind, si canta in functie de ce va apasa copilul. Copilul va invata sa apese pe butoane ca sa inceapa cantecul preferat, sa invata sa cante, iar unele variante mai noi au chiar si un motor inclus care va facea mingea sa se rostogoleasca fortand copilul sa se duca dupa ea. Varianta mea este cu tot felul de masinute pentru ca este o editie mai veche. Acum o gasiti cu butoane ce au forme geometrice si animalute.
Singurul aspect putin deranjant, cel putin pentru mine, este faptul ca este un pic cam zgomotoasa.
4. Cub cu activitati Vtech
Aceasta jucarie este a doua dintre preferatele lui Cezar, imediat dupa melcul sortator. La fascinat din prima zi in care a vazut-o acum vreo sase luni, si inca se mai joaca zilnic cu ea.
Jucaria porneste prin magazine de la circa 120 ron.
Caracteristicile acesteia o reprezinta cele 5 laturi diferite in care copilul va fi amuzat de forme geometrice care se aprind si canta, de diverse instrumente muzicale care se misca si fac zgomote diferite, de forme care se rotesc si au culori si imagini diferite. Jucaria de tipul celor care dezvolta abilitatile motorii ale copilului.
5. Turn cu inele
In ceea ce priveste turnul cu inele nu va pot recomanda o firma anume, sau un design special. Noi am avut initial un turn cu inele de la Disney care era format din 4 inele de culori si marimi diferite. Iar principiul era unul simplu: copilul trebuia sa le puna in ordine, de la cea mai mare la cea mai mica, pana termina cercurile.
Ulterior, am trecut la alt turn, unul tot cu 4 elemente, tot de la mare la mic, dar care au in interiorul fiecarui cerc bilute. Asta doar pentru ca primul l-am donat unei clinici de kinetoterapie unde vin zilnic copii si nu prea au jucarii, pentru ca altfel nu renuntam la prima varianta. Era suficient de atractiva.
Un astfel de turnulet costa cam 40 ron.
6. Turn piramida
Initial am folosit niste forme cumparate din Auchan, super ieftine, care se puneau una peste alta si formau un turnulet. Principiul era acela de a invata copilul cum sa puna o piesa mai mica peste una mai mare si de a ajunge cu piesele pana la varf. Cele pe care le-am folosit prima data erau viu colorate, si ne-au ajutat sa invatam culorile, si cateva forme care erau inscriptionate pe fiecare element in parte (inima, triunghi, patrat etc)
Si aceasta a fost o jucarie extrem de mult utilizata. Mai intai copilul a fost captivat de aranjarea si realizarea turnului, iar cand a crescut ii placea sa il construiasca si apoi sa aruncam cu mingii in el si sa il darmam. Cred ca a fost utilizat pana pe la 2.5 ani, ceea ce este destul de mult timp pentru un copil mic.
Ulterior, am descoperit turnuletele tip piramida de la Cubika si am achizitionat 2 variante. Sa va mai spun ca baietelul cel mare de 4 ani s-a jucat vreo ora cu ele, desi reprezinta o jucarie pentru un copil cu varsta mult mai mica? Sunt interesante deoarece te forteaza sa le pui intr-o anumita ordine, in functie de taietura bucatii de lemn.
Iar Cubika vad ca foloseste lemn si vopsele de cea mai buna calitate.
Un turn de acest gen il gasiti cam pe la 40 ron.
Merita sa aruncati un ochi la Cubika si la celelalte produse deoarece veti gasi si aici cuburi sortatoare, sunt forma patrate sau sub forma de casuta, o serie de cuburi cu care copilul va putea sa construiasca dupa model sau dupa imaginatie, iar preturile sunt destul de decente avand in vedere calitatea materialelor folosite.
7. Tren cu cuburi Melissa and Doug
Trenuletul de tip sortare forme geometrice mi s-a parut inca de la inceput o achizitie buna. Copilul este atras de formele cu gauri si va incerca sa le potriveasca in tijele special create ale trenuletului. Impreuna cu acest tip de jucarie copilul poate sa:
- invete forme geometrice
- invete culori
- sa potriveasca toate formele din pachet pe tijele speciale astfel incat sa nu ramana nici una nefolosita. Si aici e un pic mai greu deoarece nu toate intra la fix in orice varianta le asezi. Copilul trebuie sa depuna ceva efort ca sa le combine in asa fel incat trenuletul sa fie complet.
Jucaria este formata dintr-o locomotiva si doua vagoane, si cel mai mare atuu al sau este faptul ca dezvolta abilitatile de coordonare ochi – mana.
Jucaria este din lemn, este pic mai grea si aici trebuie sa aveti in vedere faptul ca s-ar putea sa arunce cu piesele prin casa si sa sparga ceva. Sau cel putin la noi cam asa s-a intamplat o mica perioada de timp cu tot ce era din lemn. Pretul pentru unastfel de ansamblu este de circa 80 ron.
8. Cuburile Fisher Price
Aceste 3 cubulete l-au distrat super mult pe baietelul cel mare, dar vad ca nu prea au noroc la cel mic. Cuburile au mai multe laturi interesante, printre care copilul poate invata cifrele 1 , 2 si 3, literele A, B si C, se poate juca cu forme diferite care se invart, sau poate invata sa construiasca un mic turn punand cele 3 cuburi unul peste celalalt.
O particularitate a acestor cuburi este faptul ca in momentul in care sunt puse unul peste celalalt si se apasa butonul galben de deasupra, toate cele 3 incep simultan sa se miste, iar copilul va ramane fascinat de acest lucru. Cuburile s-au putea sa nu le mai gasiti fix in aceasta varianta de culori si desene, insa exista similare, tot de la Fisher Price si nu numai, la pret intre 20 si 60 ron.
Cand am realizat acest top am luat in considerare experienta mea cu cei doi copii, am vazut ce le-a placut cel mai mult si ce nu, care au fost lucrurile care i-au captat rapid si intens. De asemenea, am tinut cont de calitatea produselor si de ceea ce pot ele sa faca. Avand in vedere ca sunt si mamica de copil special, care are nevoie constanta de dezvoltare motorie si neurologica mai mare decat copii obisnuiti, am cautat sa ii aduc acasa tot felul de jucarii cu care ma pot juca alaturi de el si care sa ii ofere un nivel de cunoastere si de dezvoltare cognitiva ulterioara.
Parerea mea este ca o jucarie nu trebuie sa fie luata doar pentru ca este ieftina, sau doar pentru ca este draguta. Intotdeuna ar trebui sa ne gandim inainte ce poate sa faca copilul cu ea. Spun asta si pentru ca vad sute de plusuri prin magazine, plusuri care nu au nici un beneficiu real pentru copil. Da, este ok ca fiecare copil sa aiba sa spuneam 1-2 plusuri, poate cu care sa doarma sau sa se angajeze intr-un joc de roluri, insa acestea de exemplu nu ii vor putea fi de vreun real ajutor unui copil aflat la o varsta intre 1 si 2 ani, cand cunoasterea lucrurilor ar trebui sa stea la baza tuturor achizitiilor parintilor legate de jucarii.
Sper sa va fi venit in ajutor celor care urmeaza sa alegeti jucarii pentru copii vostrii sau celor care doresc sa le faca cadouri altora. Am primit de foarte multe ori jucarii care nu erau potrivite varstei, care nu au fost captivate, jucarii care nu au avut o durabilitate prea mare datorita materialului din care erau facute si mie personal mi-a parut rau. Chiar si eu am cumparat la inceput jucarii fara a stii exact de ce ar avea nevoie copilul si ce i-ar fi util si m-am trezit cu casa plinsa de tot felul de lucruri inutile.
Voi ce ati mai gasit distractiv si educativ pentru copii vostrii?
Lasa un comentariu