Retete cu briose veti gasi la tot pasul pe internet. Briose cu fructe, briose cu ciocolata, briose cu crema de branza, cu gem…sunt atat de multe variante incat de multe ori o sa va luati de cap si nu mai faceti nici una šŸ™‚ Mie imi plac foarte mult briosele, dar nu orice briosa! Imi plac briosele facute in casa, sau la magazinele specializate in care briosele au devenit arta culinara. Nu pot sa spun ca ma omor dupa varianta cu ciocolata, si nu de alta dar mi se par cam uscate pentru gustul meu. Iar in alta ordine de idei, nu prea le-as da copiilor mei pana si briose cu ciocolata. Si asa sunt destul de bombardati de ciocolata peste tot.

Am incercat acum cativa ani pentru prima data aceasta reteta de briose cu morcov si drept sa va spun mi s-a parut si atunci, dar si acum delicioasa. M-a atras prima data faptul ca nu aveam nevoie de multe ingrediente, ca parea simplu de facut pentru orice incepator, si de asemenea ca era destul de child-friendly.

Asa de mult mi-a placut inca la un moment dat am transformat-o intr-un fel de prajitura de casa, turnand compozitia in forma de tort si taind feliile generoase. Am savurat-o pana la ultima bucatica alaturi de cafeaua de dimineata!

Copiilor le place, si asta mi se pare un motiv bun de a mai face. Merge in orice moment al zilei, ies destul de gustoase si de obicei nu te saturi doar cu una!

 

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru 5 briose:

  • 1 ou
  • 100 grame faina
  • 100 grame zahar
  • 133 grame morcov ras
  • 66 ml ulei floarea soarelui
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la 2-3 portocale sau esenta de portocale
  • 3 grame praf de copt
  • 1/3 lingurita de bicarbonat
  • 50 grame zahar pudra
  • putina zeama de portocale

Pasii care trebuie sa ii urmati pentru a obtine aceste briose delicioase sunt urmatoarii: In primul rand, vom mixa foarte bine ouale impreuna cu zaharul pana cand obtinem o spuma densa. Apoi incorpora uleiul de floarea soarelui, urmat de faina cernuta si amestecata cu praful de copt si cu sarea.

Dupa aceasta compozitie s-a omogenizat, adaugam coaja de portocala. Stiu ca in ultimul timp s-au ivit tot felul de discutii privitoare la citrice si coaja de portocala/lamaie care nu sunt bune de mancat, insa puteti incerca sa gasiti portocale bio, sau sa puneti esenta de portocala in locul cojii naturale.

Odata ce toata compozitia a fost amestecata, aceasta va deveni destul de densa si greu de amestecat, insa prin adaugarea morcovului ras (dat prin razatoarea fina, sau taiat la aparatul de bucatarie prin lamela speciala fina), compozitia va capata consistenta corecta.

Ultimul pas il reprezinta turnarea compozitiei in formele de briose, umpland doar 3/4 dinĀ  forma, deoarece in cuptor briosa isi va dubla volumul.

Briosele trebuie tinute la cuptor la 180 grade Celsius, circa 30 minute.

Incercati cu o scobitoare compozitia in centru pentru a vedea daca este facuta In cazul in care pe scobitoare nu raman urme, puteti scoate briosele din cuptor.Ā 

 

Pentru glazurarea brioselor (acestea vor ramane putin lucioase si moi, nu se vor usca a doua zi) aveti nevoie de zeama de portocale. Glazura de portocale de realizeaza prin amestecarea zaharului pudra cu o lingura de zeama de portocale. In cazul in careĀ  amestecul pare prea gros, putem sa mai adaugam putina zeama.

 

Daca doriti, puteti pune in loc de morcov, dovleac, cantitatea fiind de 166 grame dovleac ras pentru 5 briose. Eu am incercat sa le fac si cu dovleac insa nu ni s-au parut la fel de gustoase.

Optional, puteti incerca pe langa ingredientele de mai sus, sa puneti putina nuca sau migdale macinate bucatele mici de tot. Insa, eu va recomand sa incercati mai intai reteta originala. Este minunata pentru copii, si merge de minunte alaturi de o cana de ceai cald din fructe, sau un capuccino.

 

Formele pe care le veti folosi la realizarea brioselor reprezinta optiunea voastra. Eu am atat forme de silicon, in care pun hartie speciala de briose pentru a nu se lipi foarte mult compozitia de peretii brioselor, cat si pentru a le servi individual mereu *ambalate* in ceva, insa am incercat sa le fac si in tavile cu gauri speciale pentru briose. Au iesit la fel de gustoase de fiecare data, atata timp cat am respectat reteta.

Va doresc spor la treaba si pofta buna! Mirosul imbietor al brioselor coapte in casa o sa va placa foarte mult.