Romanii sunt mari consumatori de paine si de produse de patiserie. Merdenele, pateuri cu branza/ ciuperci/ carne, covrigi..multi covrigi, pizza de toate sortimentele. Nici nu are sens sa le insir pe toate. Gasim la toate colturile, in toate pietele si mai nou au ajuns si prin mall-uri tot feluri de covrigarii cu de toate.

Mie imi place la nebunie painea calda. Paine crocanta, si de calitate. Painea din faina integrala, si painea cu tot felul de seminte. Da, sunt o mancatoare de paine! Dar, aleg sa mananc paine sanatoasa.

Prima data cand m-am gandit sa imi cumpar o masina de paine acasa a fost prin decembrie 2015. A fost ceva brusc si cum ma stiu impulsiva nu am stat prea mult pe ganduri si am achizitionat una.

La vremea aceea, sotul meu cocheta cu painea facuta in casa de cateva luni de zile. Dar la modul serios: punea coca la dospit, facea maia in casa, framanta de nu stiu cate ori aluatul, il lasa la dospit, il framanta din nou..era o munca istovitoare, dar ii facea placere. Painea rezultata era de cele mai multe ori dementiala. Se manca foarte repede, mai ales ca alegea de obicei sa faca painici mici, baghetele, si utiliza tot felul de faini integrale, cu seminte, faina neagra etc.

Dar intr-un final m-am gandit sa il scutesc de atata chin si sa cumparam o masina de facut paine.  Zis si facut…dar ce masina sa iau? Ce marca? Cat de mare sa fie? Oare as putea sa fac si cozonac sau chec in masina de paine? Aveam multe intrebari fara raspuns. In plus, aveam un buget de circa 400 – 500 ron si nu prea as fi vrut sa il depasesc. Mi se parea suficient pentru o masina de paine.

In prima faza am incercat sa caut pe internet tot felul de informatii despre masinile de paine. Am tot citit pareri ale diversilor utilizatori care pareau ca foloseau  masina de paine de ceva timp, m-am tot uitat pe la ofertele online avute de firmele de specialitate si pana la urma m-am hotarat la un Moulinex bread of the world. Am cumparat aceasta masina de paine in preajma sarbatorilor si am prins si o reducere destul de bunicica.

Eu mi-am dorit sa simt in casa mirosul de paine. Mi-am dorit sa mananc o paine consistenta si sa ma satur usor cu 1 – 2 felii. Eram satula de franzele, asa zisele paini de casa, pave si alte sortimente de la magazinele din colt sau supermarketuri. Avea Mega Image o painica faina la un moment dat, si da…stiu ca era deja facuta si doar bagata in cuptor dar macar avea un gust bun. Era mica, si scumpa, si avea seminte…dar au scos-o de la comercializare pentru ca nu o cumpara mai nimeni si se strica pe raft.

Dar hai mai bine sa va povestesc despre masina noastra de paine, nu?

 

Caracteristici ale masinii de paine Moulinex bread of the world

 

Masina de paine Moulinex bread of the world are o capacitate mare si poti face paine de 750 gr, 1000 gr si 1500 grame. Eu am luat-o in varianta mare pentru ca am dorit sa incerc sa fac si aluat pentru cozonac si aveam nevoie de o masina mai mare. Insa varianta de paine cea mai utilizata de mine a fost cea de 750 gr. Restul erau mult prea mari, iar painea neavand nici un adaos se strica cam in doua zile de la coacere. Asa ca nu reuseam mai niciodata sa o terminam in timp util. Am preferat sa fac paine in casa zilnic, sau la doua zile, ca sa fie mereu proaspata.

Aceasta vine insotita de : recipient pentru apa, paleta pentru paine, cuva pentru paine normala si cuve pentru baghete, carte cu retete, cartonase cu metode de framantare a aluatului.

Programele pe care le are masina sunt:

7 pentru baghete si chifle
8 pentru paine
1 aluat
1 pentru placinta
1 pentru Gem
1 pentru paste

Programele de rumenire sunt trei: usor, mediu si tare. Eu foloseam mediu mai mereu ca sa o pot rumeni si sa fie putin crocanta. Daca setam usor era prea nefacuta, iar daca alegeam tare parea cam arsa. Insa aici depinde mult de fiecare masina in parte, cat si de gustul utilizatorului.

Initial, am incercat aproape toate programele. Au facut paine rapida care e gata intr-o ora, insa datorita timpului mic de dospire si coacere nu a fost cea mai buna varianta aleasa. Am incerccat sa facem si chec, si cozonac dupa retetele din carte, insa am fost putin dezamagita. Toate iesisera mai ca o paine dulce, nicidecum nu semanau la gust cu clasicele produse pe care toti le stim deja.  Am facut paine fara sare, baghete, ciabatta, briose cu mure, paine dulce si la un moment dat chiar ne-am chinuit si la niste paste.

Cel mai utilizat program a fost nr 9, si asta pentru ca am descoperit pe parcurs o faina cu tot ce aveai nevoie de la LIDL si am tot utilizat-o. Aveau varianta de faina neagra, faina cu seminte, faina simpla si tot ce mai aveai nevoie (in functie de reteta notata pe ambalaj) era doar apa, sau apa si un strop de ulei. Painea de cele mai multe ori iesea demential, mirosea super bine in toata casa, crocanta, pentru ca asa alegeam sa o fac si deabea asteptam toti din casa sa se raceasca ca sa taiem un colt sa mancam cu unt si gem!

Am incercat sa fac un gem in casa , insa a iesit mai dietetic decat ar fi pe gustul meu. Poate ar fi fost mai potrivit pentru copii.

Ce nu mi-a placut este ca nu pare foarte silentioasa atunci cand framanta. Vreo 15  – 20 min dupa ce pui toate ingredientele si incepe programul nu prea ar trebui sa iti faci de lucru in bucatarie, daca nu iti place zgomotul. Un alt aspect important, dar care cred ca nu prea il are nici o masina de paine, ar fi acela ca dupa ce se termina programul trebuie sa vii sa o opresti si sa o deschizi/scoti din priza, altfel painea se mai coace si practic ajunge mai *crocanta* decat ai avea nevoie. De asemenea, daca nu o scoti destul de rapid din cuva, se umezeste si coaja nu mai ramane crocanta deloc.

Aceasta masina de paine este foarte mare si ocupa foarte mult spatiu. Asadar, daca ai un spatiu mic in bucatarie nu este cea mai buna alegere pentru tine! Designul ei este frumos, destul de elegant pentru un aparat electrocasnic, neagra si se poate integra destul de usor atat intr-o bucatarie clasica, cat si intr-una moderna.

 

Sfaturi pentru a alege masina de paine:

 

Pe piata o sa gasiti foarte multe modele de masini de paine. Un prim aspect important, cel putin pentru mine, ar fi sa alegeti in functie de firma producatoare. Eu recomand sa incercati sa selectati mai intai firmele care sunt deja cunoscute pe piata ca produc aceste masini de cativa ani, gen Moulinex, Tefal. Apoi, in functie de ce va doriti de la aceasta masina de paine, sa analizati numarul si tipul programelor pe care aceasta le are, si pasii pe care ar trebui sa ii urmati ca sa dati efectiv drumul la paine.

Un alt aspect important ar fi alegerea cuvei in care se va face painea. Ar fi bine sa fie de inox, insa de obicei asta se intampla la masinile profesionale. La cele de uz casnic de obicei materialul este antiaderent si ar fi bine sa gasiti in cartea tehnica acest aspect notat. Este important deoarece paine se va lipi de cuva la final, si de paletele cu care se invarte coca, iar cu cat materialul cuvei este mai neaderent, cu atat veti reusi sa scoateti painea mai usor.

Daca ne referim la programele de coacere, va spuneam mai devreme ca aici veti alege din punctul vostru de vedere individual, sau ca si familie. Daca stiti ca mancati o paine la 5 zile nu trebuie sa alegeti o masina mare care poate face pana la 1500 gr de coca, pe principiul *lasa sa fie acolo, ca cine stie..*. Cu siguranta nu veti face niciodata paini gigant, pe care nu le veti manca. Iar cozonacul iese mereu cel mai bine la cuptorul clasic, nu la masina de paine.

Un factor insa importat ar fi consumul masinii de paine. Este esential pentru ca un program dureaza de obicei cam 3 ore, din care vreo 20 – 30 min inseamana framantarea, si circa o ora coacerea. Daca faceti o paine zilnic, sigur o sa va uitati la factura de energie electrica la final de luna. Alegeti o masina de paine cu un consum scazut pentru a face economie.

Cauta o masina care sa aiba un geam cat mai mare, transparent, prin care o sa poti observa tot ce se petrece inauntru. Sa nu ai nevoie sa o deschizi daca de exemplu ai vrea sa modifici gradul de rumenire al cojii.

Desi designul masinii ar trebui sa fie ultima problema, este totusi un lucru important, deoarece exista multe forme si dimensiuni. Chiar daca poate culoarea nu reprezinta ceva important pentru voi, cu siguranta dimensiunile masinii s-ar putea sa va dea ceva de furca daca nu le verificati dinainte sa o cumparati. S-ar putea ca aceasta sa nu incapa in spatiul unde v-ati gandit sa o depozitati.

Toate masinile de paine contin un ghid de utilizare si cel putin o cuva de paine. Ideal ar fi , pentru a putea doza mai bine cantitatile, si pentru a putea experimenta mai multe tipuri de paine, ca masina achizitionata sa contina paleta, dozaje de plastic, mai multe tipuri de cuve, tavi plate etc.

Si nu in ultimul rand, verificati daca masina de paine ar si functie de program intarziat. Poate nu ar fi rau sa o puteti programa daca aveti nevoie sa fie gata, calda, la o anumita ora.

Pentru cum am decis sa o utilizam noi, mi se pare ca are prea multe functii. Daca esti pasionat de a face paine si tot felul de aluaturi sigur ti-ar placea o masina de paine cu multe functii. Insa daca preferi varianta de paine clasica alba, sau daca iti este super usor sa pui ingredientele deja pregatite, apa si uleiul, iar apoi sa apesi pe buton cred ca trebuie sa te reorientezi care o masina mai putin performanta.

In plus, trebuie neaparat sa tii cont de cata paine mananca familia ta si cu ce frecventa. Nu are nici un sens sa cumperi o masina de paine foarte mare daca o paine de 750 grame va ajunge lejer doua zile. Nu vei face decat sa dai niste bani in plus, si sa ocupi mai mult spatiu pe blatul din bucatarie.

Si la final, dupa ce te-ai uitat prin toate caracteristicile, prin toate magazinele, pe toate site-ul online pe care le-ai gasit, si poate ti-ai ales 3 – 4 variante la care sa te mai gandesti, verifica si ce mai zic alti utilizatori care le-au cumparat si le-au folosit inaintea ta. S-ar putea sa gasesti o informatie super utilla pentru tine, cum ar fi ca face prea mult zgomot, sau ca ar consuma prea mult. Ai putea sa iti ghidezi alegerea in functie de experienta pe care au avut-o si alti cumparatori inaintea ea. Nu o sa iti spuna nimeni in magazin vreodata lucruri negative. De obicei acestia incearca sa isi vanda marfa, si le gasesc la toate numai lucruri pozitive doar doar sa nu plecati cu mana goala din magazin!

 

Este rentabila o masina de facut paine acasa?

 

Este rentabil sau nu sa faci paine in casa? Eu zic ca da. Si nu ma refer din punct de vedere financiar, ci din punct de vedere al faptului ca stii ce bagi in ea si ce mananci. Nu ai aditivi, nu ai E-uri, nu ai agenti care sa *umfle painea). O sa castigi clar la partea de gust, calitate, sanatate. Altfel vei simti o felie de paine cu margine crocanta cu un unt de calitate si un gem facut in casa, decat o felie de pave sau franzela.

De obicei, mergeam odata pe luna la cumparaturi si luam tot ce aveam nevoie pentru 2-3 saptamani : mai multe tipuri de faina, drojdie, ulei, seminte. Iar cand am devenit mama si timpul nu a mai fost in favoarea mea, cumparam de la LIDL faina gata preparata in mai multe sortimente si aveam in casa pentru toata luna.  Financiar, pot sa spun ca am facut socoteli peste socoteli si nu prea cred ca iesi mai bine. Tot cam pe acolo te duce o paine ca si la magazin, Bine..acum noi nu vorbim de franzela. O paine normala la magazin costa intre 2.5  – 3.5 ron. Deci tot cam asa te va duce si cea facuta in casa. Dar gustul nu este acelasi. Painea facuta in casa este mult mai buna si mai consistenta.

Crede-ma pe cuvant cand iti spun ca merita sa faci aceasta investitie. Vei putea avea mereu paine calda, aromata, chiar la tine in casa. O sa poti incerca o multitudine de faini si seminte si poate vei reusi sa mananci mai putina deoarece este mult mai consistenta. Doar ca trebuie sa tii cont de sfaturile mele de mai sus atunci cand o alegi, ca sa iei cea mai buna decizie in raport de calitate / pret /  ceea ce ofera.

Numarul firmelor care fac masini de paine este destul de mare. Si asta nu este neaparat un lucru rau, dar nici bun. Partea buna este ca exista o concurenta legata de preturi, asadar daca cautati bine o sa gasiti o varianta buna pentru voi si la un pret destul de decent.  Eu am ales Moulinex la momentul achizitiei, si despre aceasta firma am auzit cel mai multe lucruri bune, insa sunt convinsa ca la momentul actual nu este singura marca buna de pe piata. Cred ca si Tefal, Philips, Gorenje sunt marci bune, care realizeaza produse electrocasnice de top si va pot oferi o masina de paine exceptionala.

Succes la cumparaturi si cat mai multe painici calde!

carte 2

masina