Sa fie febra la bebelusi sau copii un motiv de ingrijorare pentru mame si nopti nedormite? Eu zic ca da, in cele mai multe cazuri. Nu de putine ori am avut in ultimii trei ani de zile nopti in care am stat de veghe sau nopti in care puneam ceasul sa sune din doua in doua ore ca sa ma trezesc, sa ii iau temperatura copilului, sa iau decizia daca sa ii dau antitermic sau nu, sa ii fac sau nu impachetari. Cine stie despre ce vorbesc sa ridice mana sus. Dar cred ca toate mamele au trecut deja de cel putin doua – trei ori prin asta. Eu ma simt deja calita. Cu David am trecut prin multe raceli in ultimii trei ani, si am inceput relativ devreme: pe la 11 luni. Insa, cu Cezar deja parca am ajuns la apogeu. Saracutul bebelus a luat toate virusurile cu care a venit fratisu de la gradinita, si nu numai. Si asta inca de cand avea o luna. Primul Craciun impreuna l-am petrecut cu aerosoli, multi, pentru ca primele lui raceli au fost direct in faza de bronsolita.
Stiu….trebuia tinut departe de fratele sau bolnavior, dar cum sa poti face asta in doua camere? Unde sa il izolez? Sau unde sa il trimit pe cel mare de acasa?Hmm…pentru noi nu exista solutie. Si cand David simtea nevoia sa il mangaie sau sa adoarma langa el imi era destul de greu sa il faca sa inteleaga ca il va imbolnavi si pe Cezar.
Cezar a racit la o luna, la doua luni, la trei luni, la patru luni, la sase luni….si apoi pana pe la zece luni lucrurile au stagnat un pic si a mers bine. I-am dat si antibiotic cand hemograma a indicat acest lucru pentru ca altfel nu si-ar fi revenit.
E greu insa sa stai cu noptile treaza si sa veghezi un bebe atat de mic, sa fii sigura ca temperatura nu ajunge mai sus de 39°C, sa incerci sa faci impachetari, sa nu trezesti poate toata casa. Deabea acum ca este un pic mai mare pot spune ca sunt un pic mai linistita si ca sunt mai stapana pe mine cand iau o decizie legata de cum si ce sa fac. Inainte era prea mic, prea firav si tresaream la orice mica chichita.
Care sunt valorile ce reprezinta temperatura?
Valorile acceptate ca temperatura normala a corpului sunt urmatoarele:
- Temperatura rectala: 36,6°C – 38°C;
- Temperatura orala: 35,5°C – 37,5°C;
- Temperatura axilara (la subraț): 34,7°C-37,3°C;
- Temperatura la nivelul urechii: 35,8°C-38°C.
Deci, copilul vostru va avea febra, daca temperatura corpului va fi mai mare decat valorile prezentate mai sus.
Cum tratam febra la copii?
Se spune ca febra este reactia naturala a organismului de aparare atunci cand este atacat de un virus. Practic organismul prin febra lupta impotriva virusului.
Bun, putem admite asta. Dar ce facem mai departe? Lasam copilul sa planga de dureri de cap, sa doarma ore in sir, sa nu aiba pofta de mancare, doar doar in ideea ca ar fi bine sa nu ii dam nimic ca sa obisnuieste?
Exista pareri si pareri legata de tratarea temperaturii la copii. La primul meu copil am crezut orbeste in tot ce mi s-a spus de la doctor. Nu am ascultat de altcineva. Nici de mama, nici de alte rude, sau vecini. Toti imi vroiau binele si sa faca ce e mai bine pentru copil, insa eu am fost atat de capoasa incat am facut doar ce mi s-a zis de la pediatrie.
O fi fost bine? O fi fost rau? Nu stiu….dar acum devenind a doua oara mama am reusit sa obtin o experienta ca sa imi pot lua mult mai usor deciziile legate de febra, si pot actiona mult mai rapid pentru a rezolva situatia.
Legat de temperatura la copii sunt iar pareri si pareri. Unii medici recomanda ca la primul semn de raceala sa dam antitermic, pe cand altii spun ca cel mai indicat ar fi sa lasam organismul sa *lupte cu boala* si sa actionam cand termperatura ajunge la 38.5°C.
In prima faza, eu am ascultat cam tot ce mi s-a spus la primul copil. Il lasam sa se incalzeasca destul de bine pana sa incep sa ii dau antitermicul, chiar daca asta inseamna ca, copilul sa fie somnoros , rosu la fata si sa nu aiba pofta de mancare. Acum insa, m-am mai desteptat zic eu. Lui Cezar ii dau mult mai repede Panadol/Nurofen. Asta nu inseamna ca daca are 37.3°C – 37.5°C gata tac – pac il bubui cu medicamente! Nu. Doar ca daca deja temperatura se aproprie de 38 si mai ales este seara, daca il vad ca incepe sa se blegeasca, sa nu poata nici macar sa tina ochii deschisi si sa bea laptele, atunci incep sa actionez.
M-am saturat de primele luni in care facem la 1-2 noaptea impachetari cu prosopul pentru ca nu era suficient antitermicul. Deja fiind trecuta prin multe raceli ma simt mai calita, mai pregatita acum sa pot infrunta temperatura. Practic, am ajuns sa trec si prin propriul meu filtru matern toata chestia asta cu febra si antitermicele.
Lichidele – in momentul in care copilul are temperatura clar nu are nici pofta de mancare. Asadar, cel mai bine este sa incercam sa il hidratam pe cat posibil. Cu apa, ceai, supe usoare de pui, si nu baute in cantitati mari o singura data, ci putin cu putin pe tot parcursul zilei. Fara mancare poate rezista fara nici un fel de problema, insa hidratarea este foarte importanta.
Odihna – este foarte important ca, copii in perioada in care sunt raciti, si mai ales au temperatura, sa se odihneasca foarte mult. Somnul ii ajuta sa fie mai linistiti si sa se recupereze mai repede dupa boala.
Antitermicele – conform medicilor, medicamentele antitermice trebuie administrate dupa ce termperatura (intrarectal la bebelusi) ajunge la 38.5°C. Iar medicamentele (gen Novocalmin) mai puternice, dupa ce temperatura a depasit 39°C. Acestea trebuie pastrate ca back-up si folosite doar daca antitermicele clasice , impreuna cu impachetarile (unde este cazul) nu pot face fata.
Principalii inamici ai febrei sunt: Paracetamol, Nurofen, Panadol, Ibalgin, Algocalmin, Novocalmin). Puteti opta pentru siropuri, insa va avertizez ca sunt extrem de dulci, poate chiar imposibil de luat cu guri mari, sau pentru supozitoare. Ar fi bine sa optati pentru supozitoare mai rar, pentru ca irita destul de mult funduletul daca sunt utilizate prea des. Iar la nivel de gust plin de zahar, va recomand Ibalgin (in loc de Nurofen) pentru ca are foarte putin zahar si este mai usor de suportat. Cand ai de luat 2 – 3 ml nu e mare scofala, insa daca sunt vreo 8 – 10 ml de luat s-ar putea ca si copilul vostru sa nu mai fie asa de receptiv.
Siropurile nu le tineti mai mult de o luna desfacute. Chiar daca nu scrie pe nici unul de acest gen vreo recomandare de pastrare, cel mai bine ar fi sa va notati pe cutie cand au fost desfacute si sa le folositi intr-un termen relativ decent dupa ce le-ati inceput, pentru siguranta copilului vostru.
Supozitoarele este indicat sa le tineti la rece, deoarece se pot inmuia destul de usor la temperatura din casa, mai ales daca este vara. Puteti incalzi putina apa inainte de a folosi un supozitor si un pic sa il treceti cu varful prin apa calda inainte.
Despre modalitatea de administrare corecta o sa las cel mai bine medicul sa va povesteasca, ca sa nu intram si in *polemici* despre acest aspect.
Este cel mai bine ca, copilul atata timp cat are febra sa stea cat mai dezbracat, chiar im chilot/pampers, urmand ca pe masura ce temperatura ii va scadea sa il imbracati lejer, cu materiale din bumbac pentru a putea absorbi transpiratia. Camera trebuie sa fie cat mai bine aerisita, sa diminuati temperatura (eventual folosind un pic aerul conditionat), pentru a ajuta organismul sa se raceasca.
Atentie! Medicii nu recomanda sa utilizam sosete cu spirt, cu otet, imbibate in alcool, cum se facea pe timpurile bunicilor si mamelor noastre, deoarece se degaja un alcool in aer si copii se pot intoxica. Ca sa nu mai spunem si de faptul ca putem *arde* pielea sensibila a bebelusului de exemplu, daca folosim o cantitate mult prea mare.
Daca aveti nevoie de ceva in plus fata de medicamente, cel mai bun remediu pe care il aveti la indemana este udarea unui prosop destul de mare, cu apa calduta (nu rece), si sa stergeti copilul cu acesta pe frunte (sau sa il infasurati cu prosopul ud pret de cateva secunde si apoi sa repetati actiunea). Sau puteti sa il bagati putin la dus, cu o apa calduta, pentru a se racori putin.
De obicei o febra la copii tine cam 2-3 zile, insa daca constatati ca dureaza de prea mult timp ( 4 -5 zile) atunci este cazul sa mergeti din nou la doctor. Acesta va efectua hemograma si pe baza acesteia este posibil sa va recomande un antibiotic.
In cat timp scade temperatura?
Aici cred ca raspunsul e in functie de organismul copilului vostru si de temperatura pe care o are in momentul in care ii dati antitermicul.
O sa aveti impresia ca minutele sunt ore, si ca practic timpul sta in loc Insa trebuie sa fiti constiente ca cel putin 30 – 40 minute trebuie sa treaca de cand ati administrat antitermicul pana cand incepe sa isi faca efectul.
Majoritatea episoadelor de febra dureaza cam 3 zile. Uneori este suficient sa administrat doar un singur tip de antitermic, alteori trebuie sa mergeti pe schema alternativa cu doua medicamente, in functie de cum reactioneaza copilul vostru la virusul contactat.
Ce NU trebuie facut atunci cand copilul are temperatura?
- copilul nu trebuie sa fie infofolit, pentru a-i permite corpului sa isi regleze mai usor temperatura
- sa nu fie scufundat in apa rece la gheata
- copilul nu trebuie scos afara, nu trebuie lasat la soare sau in medii foarte calde
- nu trebuie folosite solutii pe baza de alcool, otet, spirt
Recomandari:
- sa achizitionati un termometru intrarectal bun. Nu am o firma preferata. Eu utilizez Laica, nefiind unul din cele mai scumpe, dar are o precizie destul de buna
- sa achizitionat si un termometru cu infrarosu care masoara temperatura de la frunte/ gat pentru o dubla verificare. Am mai scris in articolul *TOP 19 LUCRURI NECESARE BEBELUSULUI CAND IL ADUCI ACASA DIN MATERNITATE* ca cea mai corecta temperatura luata cu termometrul de frunte este cea de la baza gatului. Aceasta coincide cu temperatura intrarectala si va fi utila daca aveti un copil mai mare, pentru a nu il chinui cu termometrul de bebelusi
- lasati timp dupa ce copilul de trezeste din somn, circa 20 – 30 min, pentru a lua temperatura corect. Dupa somn, corpul este mai cald si are nevoie de putin timp pentru a arata valoarea temperaturii corect.
- mergeti la medic daca temperatura creste peste 39°C
- mergeti la medic la bebelusul are sub 3 luni
- mergeti la medic daca febra este insotita si de alte simptome cum ar fi: copilul nu poate inghiti, este cianotic, are convulsii, vomita, are respiratia ingreuntata etc. Orice semn care nu pare a fi normal ar fi bine sa il vada un medic.
- dupa ce temperatura a scazut, este bine sa mai tineti acasa inca o zi macar copilul si sa nu il reintroduceti in colectivitate
De cele mai multe ori, racelile sunt insotite de temperatura. De cele mai multe ori racelile sunt virale, si un antiviral bun impreuna cu antitermicele si picaturile ,siropurile de tuse, isi vor face sigur efectul. Dar, sunt si situatii in care trebuie neaparat sa apelati si la un antibiotic. Este cel mai bine ca acesta sa fie dat dupa ce copilului i s-a facut o hemograma in prealabil. Si da, exista si hemograma rapida, care este gata in 10 min, doar sa aveti un medic care sa stie foarte bine sa o si interpreteze!
Mamici! Este foarte important sa nu intrati in panica, si sa incercati sa va pastrati cumpatul pentru a actiona cat mai corect in astfel de situatii.
Puteti apela daca de exemplu aveti un abonament de sanatate la clinica unde sunteti arondati, puteti suna medicul de familie sau pediatrul (daca aveti unul pentru copil) sau puteti suna la linia de urgenta PEDITEL – 1791 – disponibil pentru sfaturi medicale de urgenta non-stop.
Lasa un comentariu