Nu stiu altii cum sunt, insa eu ma simt o mamica norocoasa. Am doi baieti frumosi. David are patru ani, iar Cezar mai are cateva zile si face un an.  David este un baietel perfect sanatos, singura lui problema fiind in prezent platfusul.  Cezar este un baietel special, nascandu-se cu o boala rara, apraxie oculomotorie.

Pentru ambii copii este nevoie de aceasta mult renumita kinetoterapie. Hai sa vedem ce inseamna kinetoterapia, pentru ce se foloseste, care sunt beneficiile pe care aceasta le poate aduce in viata unui nou nascut sau a unui copil cu o deficienta, problema de dezvoltare etc.

 

Va spun sincer…inainte de a avea copii nu ma prea interesa acest subiect. Cresterea copiilor era ceva *pentru alte mamici* asa incat nu prea asistam la discutii legate de aceste aspecte. Insa, odata cu venirea pe lume a lui David, viata mea a inceput incet incet sa se schimbe, iar centrul universului in casa a devenit dintr-o data copilul meu.

 

Ce sa va mai spun si despre aparatia lui Cezar? Nu mi-am inchipui vreodata in timpul sarcinii ca voi mai avea vreo emotie legata de cresterea sa, de dezvoltarea sa in primul an de viata. Le stiam pe toate! Stiam cum sa ii dau sa mananc, stiam cum sa il imbrac si sa il spal, aveam deja hainute, jucarii de la fratele mai mare. Da, stiam ca va urma perioada de colici, perioada de dat dinti, insa nu aveam nici o idee despre ce va urma.

 

Cezar datorita unei afectiuni de tip neurologic are hipotonie, asta insemnand ca are un tonus muscular slab; a avut torticolis si statea foarte mult cu capul intr-o singura parte.  Aceasta apraxie oculomotorie a dat hipotonia, care la randul ei a dat intarziere in dezvoltare neuromotorie. Si cum rezolvi aceasta deficienta fizica? Ati ghicit: prin kinetoterapie.

 

Lasand pe Cezar la o parte din aceasta discutie, va spuneam ca si David are platfus. Da! L-am dus la ortoped imediat ce a inceput sa mearga si am intrebat ce incaltari sunt potrivite; daca sa ii cumpar direct din cele ortopedice, daca sa fie mai inalte asa cum purtam noi cand eram mici. Apoi, l-am dus in jurul varstei de doi ani, cand am vazut ca totusi calca mai pe interior si pare un pic mai impiedicat.

Nu mi-a zis nimeni niciodata ca David ar avea probleme cu mersul, ci doar sa il las in pace pentru ca totul va fi bine.

Si iata-ne treziti in jurul varstei de trei ani si jumatate, cu un baiat care calca pe interior, care are picioarele in forma de X de la genunchi in jos. Deabea in vara acestui an, un al treilea ortoped, ne-a recomandat incaltaminte ortopedica si kinetetoterapie. Kinetoterapie zilnica, si purtare de ghetute pana la varsta de 11 ani. Auch!!!

David e foarte incapatanat, asa ca nu am reusit pana acum sa ne facem exercitiile zilnice. Si nu va inchipuiti ca a fost ceva foarte complicat ce ni s-a recomandat pentru acasa. Sunt exercitii cat se poate de simple: mers pe varfuri, mers pe calcaie, mers pe interiorul talpii, mers pe exteriorul talpii, sarituri, insa daca ai acasa un copil incapatanat care prefera joaca in loc de exercitii o sa iti fie si tie la fel de greu ca si mie!

Asa incat momentan, eu am decis sa il dau la inot macar de doua ori pe saptamana, si sa il las sa poarte doar incaltarile speciale, insa speranta ca poate peste cateva luni o sa ma inteleg mai usor cu el si sa coopereze.

Doctorul imi spusese sigur ca doar incaltarile purtate, sau doar kinetoterapia de sine statatoare nu vor face minuni. Va trebui sa lucram concomitent acasa, sa purtam incaltari, sa il tinem cat mai mult descult prin medii diferite (iarba, nisip), iar treaba cu platfusul ar trebui sa se rezolve in cativa ani de acum incolo.

 

Asa incat nu stiu cum sa face insa ma uit mult mai atent la oamenii din jurul meu. Atat la copii, cat si la adulti. Am vazut o gramada de adolescenti sau adulti care calca pe varfuri si parca danseaza (salta) pe strada; am vazut si persoane cu o calcatura pe interior groaznica de li se rosese marginea talpii. Uau! Oare ei nu au avut parinti care sa se ingrijoreze la momentul potrivit asupra acestui aspect sau cum?

Acestea fiind spune, pot spune clar ca kinetoterapia este o optiune viabila, si tocmai v-am prezentat doua cazuri concrete in care aveti nevoie de acest tip de tratament.

 

Ce inseamna kinetoterapia?

 

Trebuie sa recunosc ca pana sa avem nevoie de ea, am privit kinetoterapia superficial. Mi se parea ca reprezinta doar niste exercitii usoare si un pic de masaj.

Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecind de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor, cat mai ales restabilirea starii de sanatate.

Exista o gama foarte larga de afectiuni pentru care recuperarea medicala prin kinetoterapie este specifica si absolut necesara.

Astfel, kinetoterapia ajuta la tratarea urmatoarelor:

  • afectiunile aparatului locomotor (ortopedice si posttraumatice)
  • afectiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale)
  • afectiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice)
  • afectiunile aparatului cardio-vascular
  • afectiunile aparatului respirator
  • afectiunile neuropsihice
  • afectiunile metabolice (obezitatea)
  • maladiile congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia)

 

Care sunt beneficiile generale kinetoterapiei?

 

Efectele asupra muschilor:

  • o decontracturare profunda a fiecarei fibre a muschilor somatici
  • o tonicitate mai mare a tuturor muschilor flasci si acelor slabiti
  • o eliberare masiva de acid lactic stocat la muschi datorita efortului prelungit

Efectele asupra nervilor:

  • o mai buna excitabilitate la stimulii din exterior
  • o mai rapida contractibilitate a nervilor care raspund de reflexe
  • o deblocare a centrilor locomotori de la nivelul creierului

Efectele asupra sangelui si limfei:

  • o fluiditate mai mare prin miscari care au un sens invers circulatiei sanguine
  • o accelerare a circulatiei sangelui prin deschiderea capilarelor de rezerva
  • o eliminare substantiala de toxine din sistemul venos
  • o drenare corecta a limfei cu ajutorul manevrelor de drenare limfatica

Efecte indirecte asupra glandelor endocrine:

  • o mai buna functionare a sistemului nervos central care comanda aceste glande
  • o activare a circulatiei hormonale datorate bunei circulati sanguine

 

Care sunt benefiicile kinetoterapiei la bebelusi?

 

Kinetoterapia se poate face inca din prima luna de viata a bebelusului si este extrem de indicata de catre medici mai ales in afectiunile neurologice. Efectele nu se vor obtine in cateva sedinte, ci intr-un timp indelungat. Scopul kinetoterapiei la bebelusi este de a-i da copilului sansa de a ajunge cu nivelul de dezvoltare motric la nivelul varstei pe care o are.

Iata o mica lista cu motivele pentru care ar trebui sa faci kinetoterapie cu bebelusul tau:

  • ai un copil nascut prematur
  • bebelusul s-a confruntat cu o malnutritie fetala
  • bebelusul s-a confruntat cu o hipoxie fetala
  • bebelusul are hipotonie si hipertonie musculara
  • nasterea a provocat leziuni traumatice asupra bebelusului
  • bebelusul sufera de malformatii congenitale
  • bebelusul sufera de tulburari de coordonare
  • boli neurologice

 

Prin procesul de kinetoterapie, bebelusul este ajutat sa tonifieze musculatura, sa isi imbunatateasca coordonarea miscarilor, il ajuta in dezvoltarea motricitarii fine si grosiere, il ajuta la gestionarea corecta a echilibrului, si de asemenea imbunatateste orientarea in spatiu mai ales atunci cand este in miscare (se ridica, doreste sa mearga, se apleaca dupa jucarii, sta in fund si se joaca etc.)

 

In cazul bebelusilor si copiilor, procesul de kinetoterapie trebuie sa fie ca un joc, ca un exercitiu placut. De acea, in majoritatea salilor de kinetoterapie dedicate copiilor, veti regasi si jucarii. De obicei o sedinta de kinetoterapie dureaza intre 30 si 40 minute.

 

Care este experienta mea personala cu Cezar la sedintele de kinetoterapie?

 

In momentul in care am aflat de la medicul neurolog ca Cezar ar trebui sa faca sedinte de recuperare medicala, am inceput sa caut centre dedicate acestui aspect. Dar cum sa o gasesti pe cea mai buna? Sau pe cea mai optima din punct de vedere pret/ calitatea kinetoterapeutului/ locatie fata de casa ta?

 

In prima faza am fost la o clinica de pe sos Iancului si am facut timp de doua saptamani sedintele de recuperare. O fi fost Cezar prea mic, o fi fost prea putin timp la dispozitie, nu stiu…cert este ca nu am fost multumita. Erau doua fete care faceau exercitiile cu el, iar dupa primele doua saptamani nu vedeam absolut nici o modificare.

Tot ce faceau acolo erau simple exercitii pe care le faceam si eu seara acasa, dupa baita. Exercitii urmate de un masaj. Unul singur a fost nou pentru mine (acela de a-l invata rostogolirea de pe o parte pe alta), insa in rest ma puteam descurca foarte bine si acasa, fara sa mai dau bani.

Probabil ca am fost si exigenta, si dupa cum stim cu totii kinetoterapia presupune timp. Nu putem avea rezultate foarte bune intr-un timp atat de scurt. Procesul medical este lent, in unele cazuri durand luni sau chiar ani intregi, dar este un proces sigur, ce determina o dezvoltare corecta in timp.

Cert este ca dupa o prima evaluare a medicului de la Obrejdia ni s-a spus clar si raspicat : nu stiu unde ati facut pana acum, dar a fost degeaba! Nu orice are o diploma de kinetoterapeut are si experienta necesara pentru a crea un program individualizat pe fiecare pacient in parte, in functie de afectiunea de care sufera. Asa incat, cu frumosul, cu nefrumosul am fost indrumati sa ne cautam un alt kinetoterapeut, poate chiar un medic kinetoterapeut, cu experienta, care sa il trateze pe Cezar.

 

Asa incat am ajuns la Brotac Medical Center. Nu auzisem multe despre ei, nici macar nu gasisem multe informatii relevante pe internet. Printre alte nume de centre de kinetoterapie din Bucuresti – sector 2, ni s-a pomenit si de acesta, atat de catre medicul neurolog care il supraveghea pe Cezar, cat si de medicul de familie.

Am zis hai sa incercam, poate dupa un abonament ( 10 sedinte) ne dam seama daca am ajuns unde trebuie sau incercam si in alta parte.

In primul rand, Cezar a fost programat la o evaluare de circa o ora, la kinetoterapeutul care se ocupa de bebelusi. Mi-a placut acest lucru deoarece la primele sedinte nu il evaluase nimeni, ci au pornit dupa cum va scriam mai sus, cu exercitiile pe care le faceam si eu acasa de cand avea o luna.

Dna Camelia, caci asa se numeste doamna care are grija de Cezar, la evaluat la zi in ceea ce priveste starea lui de sanatate, ce poate sa faca si ce nu. Am vazut ca majoritatea lucrurilor pe care le-a studiat erau ca si cele studiate de dr Robanescu de la Obredjia, facand o examinare ca la carte asupra conditiei sale fizice. La finalul acestei sedinte, stia clar unde se afla Cezar cu dezvoltarea, unde ar trebui sa ajunga si ce avem de facut mai departe.

Mi s-a propus din start sa venim zilnic, cel putin pana cand vom ajunge cat de cat la normal. Si sa ne intelegem, Cezar este in urma cu dezvoltarea motorie cam cu 4 luni fata de copii normali!

Pot spune cu mana pe inima ca daca nu faceam cu Cezar timp de mai bine de sase luni kinetoterapie zilnica, nu cred ca ajungea in acest stadiu acum. Achizitiile lui in ordine cronologica sunt cam acestea:

  • mentinea capului singur in jurul varstei de 5 luni jumatate
  • rostogolire in jurul varstei de 6 luni jumatate
  • stat in fund in jurul varstei de 8 luni jumatate
  • tarare in jurul varstei de 10 luni
  • ridicat in picioare singur in jurul varstei de 11 luni jumatate

Am regasit aici un kinetoterapeut priceput, si pot spune un om de valoare atat prin prisma profesionala, cat si personala. Mai rar intalnesti oameni care sa se dedice zilnic unor copii care nu au avut un start perfect in viata, sa dea tot ce pot, sa imbine tehnicile invatate pentru a construi la fiecare caz pe care il au exercitiile cele mai potrivite.

Invatare mers in patru labe

Invatare mers in patru labe

 

Consolidare pozitie patru labe

Consolidare pozitie patru labe

 

Consolidare si invatare echlibru, postura corecta din sezand

Consolidare si invatare echlibru, postura corecta din sezand

 

Consolidare pozitie in genunchi cu postura dreapta, necifotic

Consolidare pozitie in genunchi cu postura dreapta, necifotic

 

** Disclaimer: Denumirile pozelor nu sunt cele medicale, ci o interpretare persoanala asupra exercitiilor realizate de Cezar

De ce sa nu recunoastem? Imi place mult ca nu ne uitam la ceas din 10 in 10 minute ca sa nu cumva sa depasim ora de programare. Intradevar, programarile isi au rostul, dar eu ma simteam mereu grabita la primul cabinet, si mereu cand era si jumate luau mana de pe copil si imi spuneau *la revedere, ne vedem data viitoare*. Pai dar de ce domne? daca vezi ca face copilul bine acel exercitiu, mai lasa-l 5 minute ca sa performeze, pentru ca poate data viitoare o sa fie plictisit, sau infometat sau obosit si nu vei putea lucra cu el la fel de bine. Dar asta tine si de personalitatea fiecaruia, si de conducerea fiecarui institut in parte, de cum isi gestioneaza clientii.

Eu nu am recomandat nimanui prima clinica la care am fost, insa Brotac Medical Center l-am tot pomenit pe grupurile din care fac parte pe facebook.

Si credeti-ma ca fac o reclama gratuita! Si asta pentru ca imi doresc sa va spun povestea noastra, sa va impartasesc faptul ca am gasit un centru cu preturi decente de kinetoterapie, intr-o lume in care banii si profitul primeaza. Am gasit un centru in care exista cel putin un om dedicat si profesionist, care va face tot ce poate pentru copilul vostru. Iar daca la un moment dat, nu va mai da performanta, pentru ca exista si posibilitatea ca, copilul sa nu mai faca progrese cu acelasi kinetoterapeut, credeti-ma ca veti putea opta fara nici o problema sa incercati in alta parte.

Majoritatea mamicilor care se confrunta pentru prima data cu probleme ale nou nascutului vor intra initial in panica. Vor intra medicul pediatru, medicul de familie, vecinii, cunostiintele, toate persoanele cu care intra in contact de diverse centre de care ar putea avea nevoie. La fel am facut si eu. Imi prindea bine sa fi stiut inca de la inceput despre Brotac de exemplu, poate nu mai pierdeam o luna si incepeam mai din timp terapia unde trebuia.

 

La Brotac Medical Center de exemplu, un abonament de kinetoterapie pentru bebelusi este 350 ron si contine 10 sedinte. Fetele de la receptie sunt extrem de amabile si intotdeuna gasesc loc sau pot face programul in asa fel incat sa se plieze pe programul vostru. Si nu cred ca este un centru de evitat, ci dimpotriva. Am cunoscuti destul de multe mamici care vin de cel putin un an de zile la centru cu copii, devenind astfel clienti fideli.

In cazul lui Cezar, noi vom continua kinetoterapia pana pe la doi ani aproximativ. Bine… o sa vedem ce ne mai rezerva si viitorul, pentru ca este posibil sa fie si mai mult de atat.

 

Ce centre pot recomanda de kinetoterapie?

 

Nu as dori sa fac un top al celor mai bune locuri de kinetoterapie pentru bebelusi si copii. Nu cred ca am avut contact suficient cu prea multe cabinete private sau cu institutiile de stat, insa din experienta proprie, cat si a mamicilor cu care am mai interactionat pe parcursul acestui an pot aprecia in sens pozitiv cateva locuri bune unde puteti incerca sa incepeti kinetoterapia pentru bebelusi s/sau copii mai mari.

As putea trece in calendar ca si recomandari urmatoarele clinici:

  • Brotac Medical Center
  • Kinetobebe
  • Sectia de kinetoterapie condusa de Dr. Robanescu din cadrul spitalului Obrejdia
  • Sectia de kinetoterapie din cadrul spitalului Grigore Alexandrescu
  • Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu
  • Centrul medical de recuperare Darin

 

Recomandarile mele personale nu sunt puse intr-o anumita ordine, iar accesul dvs la una din aceste locatii depinde foarte mult si de afectiunea copilului dumneavoastra, cat si de zona in care locuiti. Pentru ca da, conteaza mult si distanta intre zona in care locuiti si zona in care veti merge la cabinetul/clinica de kinetoterapie. Kinetoterapia se realizeaza de cele mai multe ori zilnic, si va garantez ca nu este un lucru usor sa va deplasati fara masina personala dintr-un capat in celalalt al orasului cu copilul in brate, prin masini, prin frig/ vant/temperaturi mari etc.

 

Dragi parinti care veti citi acest articol: recomandarea mea sincera este ca la primul semn in care observati ca ceva nu este in regula cu copilul vostru, sa mergeti la doctor! Am vazut cazuri in care copii nu au fost dusi in primii doi ani de viata sa faca kinetoterapie, iar rezultatele au venit ulterior extrem de greu, dupa multi ani, Este extrem de important sa verificati starea de sanatate a copiilor vostrii! Nu amanati. Primul an de viata este esential pentru dezvoltarea copilului, iar cu o terapie inceputa timpuriu, copilul poate recastiga in cateva luni achizitiile nedobandite la momentul potrivit.