Personal nu pot spune ca sunt un mare fan al taxiurilor si ca pana acum vreo 4-5 luni ma gandeam destul de mult in momentul in care chemam o masina de taximetrie la ce firma sa aleg. Sau daca ajungeam intr-o statie de taxiuri ma tot invarteam pana gaseam unul mai de doamne ajuta: sa aiba masina mai curata si intr-o stare mai buna, sa fie o persoana decenta si neaparat sa nu fumeze in masina.

Pana in primavara acestui an foloseam ocazional acest tip de serviciu, preferand sa merg cu tramvaiul la munca si in weekend cu masina sotului meu prin vizite, cumparaturi si parcuri. Dar viata mi-a rezervat o alta cale, astfel incat incepand cu martie a acestui an am fost nevoita sa merg cu bebelusul la diverse terapii zi de zi. Asta inseamna pentru mine minim 2 calatorii cu taxiul pe zi. Dar iata ca m-am lovit de tot felul de episoade neplacute pentru mine, mai ales avand in vedere ca aveam un bebelus in brate, uneori chiar si bolnavior:

  • masinile nu veneau in fata blocului decat daca le chemai prin statie, Sau nu veneau deloc pentru ca nu le placea zona. Locuim in Doamna Ghica – Colentina si aceasta este o strada super aglomerata nonstop. Rar e liber traficul si se creeaza multe blocaje.
  • pe distante scurte (curse de 5-6 ron) de multe ori nu ma luau decat daca negociam pretul. O cursa de 5-6 ron merita macar un 10 ron in ochii taximetristilor.
  • daca ploua afara nu porneau aparatul si trebuia inainte sa urci in masina sa negociezi in functie de zona pretul pe cursa.
  • daca era cald afara nu porneau aerul conditionat, preferand sa stea cu geamurile deschise si sa se faca curent. Oare de ce aceasta mare economie avand in vedere faptul ca majoritatea merg pe gaz? Oare comfortul oferit de aerul conditionat nu este un aspect placut si pentru soferii care stau 8-10 ore cu fundul pe scaun strabatand orasul in lung si in lat?
  • cand era sa platesc, niciodata nu aveam sa dea rest si strambau mai mereu din nas daca lasam doar 1 ron *ciubuc*

Ca sa nu mai mentionez ca mai nici unul nu avea loc in portbagaj pentru scoica sau carucior, odata fiind nevoita sa indes o parte din carucior pe scaunul din fata. Sa va mai spun si de faptul ca e destul de greu sa iti deschida din masina portiera daca ai un copil in brate? Deja asta sunt aspecte minore, nu?

Noroc cu un prieten care incercase alte variante de transport cu taxiul, mult mai decente si la aceleasi preturi ca si taxiuile galbene. Vorbim in principu de UBER, dar ulterior am mai descoperit ca exista si TaxiFy. Le-am incercat pe amandoua si in prezent sunt singurele companii pe care le mai folosesc. Nu stiu de ce nu am facut aceasta alegere mai devreme. Cred ca m-am temut de preturile pe care le practicau,dar nu am stiut niciodata ca au acelasi preturi , insa un serviciu de o calitate superioara.

Ai nevoie doar de o atingere de ecran si poti circula in siguranta prin oras facand sigur trebuile de care ai nevoie ( comisioane, mers cu copii la doctor, ajuns rapid la aeroport etc) . Soferul va stii foarte clar unde te aflii, si unde ai nevoie sa ajungi. Nu trebuie sa oferi multe detalii pentru ca folosesc aplicatia Waze sau Google maps, aplicatii care indica cea mai libera cale de a ajunge la destinatie.

…Va suna cunoscut? Nu? ….Nu prea cred, pentru ca soferii taxiurilor galbene te intreaba mereu detalii legate de destinatie, cam pe unde vine, nu toti stiu strazile micute pe care nu circula de obicei.

Hai sa va povestesc putin despre fiecare in parte si va las pe voi sa alegeti ce doriti!

 

Cum functioneaza UBER?

 

Uber are aplicatia sa pe care o poti descarca de pe Play Store de pe orice telefon smartphone. Uber este cea mai cunoscuta firma de taximetrie *alternativa* avand si campanie media destul de puternica, fiind chiar si implicata in discutiile legate de licenta de taximetrie pe la tv.

Ca sa folosesti Uber ai nevoie de un card activ pe care sa ai bani in momentul in care ai facut calatoria. Atata tot. Esti in siguranta si poti vedea mereu informatii cu privire la cursele tale efectuate. In plus, daca la un moment dat ti se pare ca suma pe care ai platit-o online este prea mare fata de suma pe care ai mai platit-o pentru aceiasi cursa, in conditii relativ similare, poti cere in intermediul aplicatiei o recalculare. Mie mi s-a intamplat acest lucru de vreo 2 ori si mereu am primit diferenta de bani inapoi. Cumva am si noroc ca fac aceiasi cursa zilnic si pot estima destul de corect cat ar trebui sa fie suma finala de plata. (de exemplu cursa intre Domana Ghica – Piata Traian ar fi undeva la 10-11 ron, iar aplicatia ar putea taxa 16 ron, chiar daca nu este trafic, nu ploua etc. Putem sa cerem o verificare si daca este ceva in neregula vom fi anuntati si vom primi inapoi diferenta). Aceasta este un plus pentru Uber pentru TaxiFy nu procedeaza in acest mod.

Dupa ce iti instalezi aplicatia, este necesar sa completezi cateva date personale: nume, datele cardului, numar de telefon si apoi intrii cu usurinta in meniul aplicatiei.

Daca primeste un cod de invitatie de un alt utilizator Uber poti circula gratuit la prima ta cursa, in limita a 15 ron.

Uber are 3 clase de masini: UberX, UberXl si UberSelect, si in functie de tipul ales se stabileste si pretul per cursa. La UberXl de obicei masinile sunt mai mari, asigura un comfort sporit, iar la UberSelect ai posibilitatea de a avea o masina cu scaun pentru copil, cat si numai masini de tip premium.  Pentru acestea doua, preturile sunt un pic mai mari, insa puteti merge foarte bine cu UberX si sa aveti un serviciu de 5*****!

Pretul per km este de 1.3 ron, si singurul moment in care poate creste este doar acela in care nu exista masini relativ aproape de zona in care ai nevoie de taxi si ar trebui sa vina e la o mai mare departare. In aceste cazuri tariful poate creste cu 1.2 pana la 1.4 ori. (de exemplu o cursa poate costa 18 ron in loc 11 ron ca de obicei). insa din experienta va pot spune ca aceste cazuri sunt rare.

La finalul cursei veti primi un mesaj atat in aplicatie, cat si pe emailul cu care v-ati inregistrat sumarul cursei. Puteti cere din aplicatie oricand detalii suplimentare asupra oricarei curse efectuate.

Uber a dezvoltat si posibilitatea de a imparti pe traseu cu altcineva cursa pentru a reduce costurile. Eu personal nu am incercat aceasta optiune , dar va spun ca exista.

De asemenea, exista posibilitatea de a crea un cont de tip Family in cadrul aplicatiei, si poti comanda si pentru alti membri ai familiei tale un taxi.

Eu va povestesc experienta mea persoanala cu Uber, insa sa stiti ca exista si varianta de business unde masinile sunt numai premium, iar aceste curse de lux cu siguranta te vor face sa ii remarcat si sa calatoresti in cele mai bune conditii.

Ca si bonus in august am participat de UBER Icecream. A fost o zi in care puteai face comanda si o masina iti aducea in locatie inghetata gratuit 🙂

 

inghetata

Iar ca si client fidel, primesti lunar o serie de oferte interesante cu reduceri la diverse firme partenere. Singura conditie este sa ai minim 10 curse pe luna efectuate cu UBER.

 

Cum functioneaza TaxiFY?

 

Modul de inregistrare in aplicatie este similar cu cel al aplicatiei Uber, si aplicatia tot de pe magazinul Play o iei. La fel si aici, ai nevoie sa completezi datele personale, datele cardului cu care vei face platile, numarul de contact.

Prima cursa, daca primesti cod de reducere de la un prieten, este in valoare maxima de 20 ron.

Tariful firmei este tot de 1.3 ron per km, insa acestia pentru ca nu sunt la fel de cunoscuti inca mai fac diverse promotii. (in luna august de exemplu au redus tarifele cu 50%, iar in septembrie practica un tarif de 1.1 ron per km). Way to go TaxiFY!

 

Care sunt pasii de urmat pentru comanda UBER sau TaxiFY din aplicatie?

 

1. Comanda

  • la UBER alegi tipul de cursa pentru a vedea timpul de asteptare, capacitatea si pretul. Apoi introduci destinatia si apesi butonul *comanda*. In sccurt timp, o sa iti fie afisat pe ecran un mesaj in care ti se spune in cat timp soseste masina, ce fel de masina este si ce numar de inmatriculare are, cum il cheama pe sofer si poza acestuia.
  • la TaxiFy regasim acelasi mod de comanda, insa fara a mai selecta tipul de masina.
  • puteti suna sau trimite un mesaj catre sofer pe toata durata timpului pana cand acesta ajunge la destinatie.

2. Calatoreste

  • din momentul in care masina a sosit, nu trebuie sa mai faci nimic. Soferul va stii unde vrei sa ajungi si te va duce la destinatie
  • la UBER poti alege sa distribui catre familie sau prieteni unde te aflii, astfel incat acestia sa stie momentul la care vei ajunge la destinatie

3. Plateste

  • coboara din masina la destinatie si automat soferul va inchide cursa. Vei primi in aplicatie si pe email sumarul cursei impreuna cu suma de plata. Banii se vor retrage automat din contul tau, nemaiavand nevoie de numerar.
  • la final poti evalua si cursa, iar soferul va avea o medie o tuturor notelor date de utilizatori.

 

Comenzile se pot anula gratuit intre 2-5 minute dupa ce au fost plasate, ulterior percepandu-se o taxa modica (de exemplu de UBER este de 6 ron). Daca soferul intarzie (mai mult decat 5 min peste timpul estimat de exemplu la UBER), poti anula cursa fara sa iti fie perceputa vreo suma in plus.

Fiecare are un minim de cursa : UBER  – 10 ron, TaxiFy  – 9 ron. Asta inseamna ca daca cursa voastra la final are ca suma mai putin de 9, respectiv 10 ron, se va incasa suma minima de plata.

 

Cum castigi curse gratuite?

 

Fiecare firma in parte doreste sa fie promovata. Pentru fiecare prieten caruia i-ai dat invite, si-a instalat aplicatia si a folosit codul oferit de tine primesti si tu cate o cursa gratuita.

De exemplu la TaxiFy primesti o cursa de maxim 25 ron, iar prietenul tau nou care se inregistreaza primeste o cursa in valoare maxima de 20 ron.

Iar la UBER primesti o cursa in valoare de 10 ron cu fiecare prieten nou adus in retea.

 

Nu as putea spune ca vreuna din ele este mai rea sau mai buna. Ambele companii ofera servicii bune, calitatea masinilor este buna, sunt curate si oamenii atenti si civilizati. Mi-as dori ca toate taxiurile din Romania sa functioneze dupa aceleasi reguli si acelasi principii.

Eu insa am renuntat de vreo sase luni la taxiurile galbene total, si nu imi pare rau deloc.

 

Iar acestea fiind spuse, va doresc calatorii placute cu taxiul prin Bucuresti!