Din primavara mi-am promis sa va scriu despre cafea. Despre starea de bine pe care mi-o aduce dimineata atunci cand reusesc sa termin o cescuta linistita, alaturi de sotul meu, despre gustul sau bun, fara zahar sau alte adaosuri, despre cum e sa faci o cafea buna acasa la tine. Si mai ales despre mult temutul espresso de care fuge multa lume, zicand ca e mult prea tare.

 

Povestea mea cu cafeaua nu a inceput de multi ani. Sa tot fie vreo 5-6 cam asa, insa privind in urma imi pare putin rau ca nu am descoperit mai repede magia cafelei rasnite in casa, si povestea unui latte impecabil facut chiar la noi acasa.

 

Prima mea introducere in *arta cafelei* a fost atunci cand m-am angajat in compania multinationala in care inca lucrez. Se intampla in toamna lui 2004 si pe atunci singura cafea pe care o mai gustam cand si cand era cafeaua la ibric facuta de ai mei dimineata. Gustam, adica luam 2-3 gurite si ma cam strambam de la zat, desi era destul de dulce. Pe vremea aceia si ai mei beau cana de cafea de dimineata, una maricica as putea spune, cu zahar. Cu prea mult zahar. Am inceput sa lucrez in prima faza, vreo doi ani de zile cred, pe 4 ore, ca sa am bani de buzunar in facultate. Asa ca lucram in ture ca sa pot ajunge si la cursuri. Nu era prea obosita pentru ca munca part time nu e asa grea, iar viata la facultate era destul de lejera. Asa ca nu simteam o mare oboseala. Insa ma mai prosteam impreuna cu colegii, in pauzele mici, mergem la cantina sau pe coridoarele firmei la o *binemeritata cafeluta de la dozator*. Era unica cafea de care aveam parte in firma. Un dozator gratuit, in care habar nu am ce cafea boabe se punea, dar gustul parea destul de lamentabil. Ca era cu zahar, ca era fara, un fel de posirca de cafea ajungea in pahar.

Pe vremea aceia nu exista moda in birouri de a detine un espressor cu capsule, nici nu existau pe atunci. Unii mai aveau filtre de cafea, si o cana de cafea la filtru parea mai buna, insa nu faceam parte din vreun grup care sa detina o astfel de filtru, deci nu aveam acces. Nu existau nici dozatoare de cafea Lavazza, care sa zic ca aveau o cafea mai bunicica. Well, pana la urma am renuntat de tot. Ajunsesem sa iau o cafea, sa beau doua guri, sa imi dau seama ca nu mai pot inghite restul si sa o arunc la gunoi. Era prea multa risipa, iar pentru stomacul meu un efort mult prea mare. A trecut mult timp de atunci pana cand am dat de gustul cafelei bune.

 

Prima cafea cu adevarat buna am gustat-o cu prima ocazie in care am fost in Italia. Acum vreo 7 ani. Sotului meu ii placea espresso. Si de fapt in proportie de 99% din timp, numai espresso consuma. Am incercat si eu pentru prima data. Prima senzatie a fost dura. O cafea tare, excesiv de tare, amara, pentru ca nu pusesem deloc nici un strop de zahar, o cantitate extrem de mica, de puteai sa bei cam trei gurite mici si gata cafeaua. Dar am baut-o, usor, usor, pentru ca dadusem 1 euro pe ea si mi se paruse ca as comite un pacat ca sa o arunc. A mai trecut o zi, au mai trecut doua, am tot incercat, si pana la urma m-a prins gustul. Imi placea aroma, imi placea ca e tare, imi placea ca nu trebuie sa stau o ora langa cana ca sa o termin si sa o lungesc, imi placea faptul ca imi dadea suficienta energie pentru toata ziua, si nu mai aveam nevoie de nici un stimulent in plus. Drept urmare, nici acum, dupa atatia ani, nu obisnuiesc sa beau decat o cafea pe zi, un espresso simplu, dublu, fara nici un strop de zahar.

 

Dupa aventura legata de cafea de vreo opt zile din Italia, am simtit si eu si sotul meu ca trebuie sa facem cumva sa ne aducem acasa gustul intens, de cafea proaspat rasnita.

 

Recunosc, ca in prima faza, am primit un aparat de cafea minuscul cu pastile, pe care l-am folosit cam un an de zile. Ni s-a parut usor sa introducem direct pastila conform a ceea ce dorim sa bem, si sa umplem recipientul cu apa proaspata, si gata cafeaua in 2 minute. Insa chestiunea asta nu a tinut mult timp. Deja ne dadeam seama ca ne amagim mult prea tare, si ne doream sa ne facem singuri cafeaua, sa simtim aroma proaspata cand deschidem pachetul de cafea, sa auzim sunetul rasnitei in casa. A fost o perioada destul de lunga de cautari pe internet, de vizionat clipuri cu modurile in care se poate face un espresso acasa, de cautat cele mai bune variante, dat fiind faptul ca ne-am dat seama ca ceea ce ne doream ar fi necesitat si o investie destul de serioasa financiar vorbind. Stiam ca produsele bune costa, stiam si ca au de regula o garantie extinsa, si mai ales ca se defecteaza rar, dar un buget de circa 1000 euro pentru a ne satisface placerea de dimineata parea un buget extrem de mare.

Pana la urma ne-am hotarat sa luam o masina de cafea de la Gaggia, un aparat destinat uzului casnic, de dimensiuni relativ reduse, de tip Classic. Am prins o promotie bunicica pentru momentul respectiv, de Black Friday prin forumul espressoman, forum dedicat pasionatilor de cafea, la vreo 1200 ron, acum vreo sase ani cum va spuneam. A fost un cadou pentru ziua sotului meu de neuitat. De atunci, el este cel care face cafeaua de dimineata zi de zi. In primul an s-a jucat super mult cu aparatul. Si-a cumparat portafiltre, filtre de dimensiuni diferite, tamper, temporizator prin care poate seta si vedea temperatura la care se incinge aparatul, cafea de la tot felul de magazine specializate pe cafea (gen Florescu, Contego Coffee etc). A fost pe la tot felul de prezentari realizate de barista, specialisti in ale artei cafelei, ca sa mai invete cum sa obtina tehnica unui latte perfect, cum sa obtina spuma de lapte si asa mai departe. Succesul a venit pana la urma, si sincer va spun ca m-am simtit minunat cand am primit primul latte macchiato cu spuma si desen de frunzulita perfect deasupra. Parca eram la o cafenea super tare din centrul Bucurestiului. In schimb, eu acasa la mine acasa, direct in pijamaua pufoasa si ma uitam la televizor.

In prima faza mergeam la prajitorii si cumparam cafea boabe, pe care ceream sa ne-o rasneasca pentru acasa, pentru espressor. In cazul unei prajitorii, acestia sunt obligati sa treaca pe pachet data la care a fost prajita cafeaua, si data pana la care se recomanda consumul acesteia, pentru a nu isi pierde din proprietati ( in principiu sunt cam trei luni de zile de la data prajirii pana cand acestia recomanda consumul).

 

Trecuse un an de la achizitia masinii de cafea, si sotul meu ma cam batea zilnic la cap legat de urmatoarea achizitie: rasnita de cafea. Tot asa, a trecut mult timp in care s-au facut investigatii, s-au cautat oferte, si pana la urma ne-am hotarat la o rasnita micuta, ce ocupa super putin loc pe blatul din bucatarie, numita Mahlkonig Vario, la vreo 1800 ron. Va zic sincer ca mi s-a parut super scump atunci, insa nu regret nici o clipa ca am luat-o.

Odata cu aparitia lui Vario la noi acasa, am cumparat numai cafea boabe, pe care o rasnim noi dimineata, strict cantitatea necesara pentru fiecare cafea in parte.

 

Pentru un espresso ai nevoie de o cantitate de 15 grame de cafea (in cazul nostru, al filtrului si aparatului pe care il folosim). Pentru asta folosim un cantar de bucatarie si un mic paharel prin care putem sa apreciem corect cantitatea.

 

Ce fel de cafea se poate face la un espressor manual, acasa?

 

Ristretto  este un sortiment de cafea care inseamna practic jumatate de espresso. Ristretto inseamna o cantitate de 15 ml de cafea in ceasca. Cel mai simplu mod in care obtii un ristretto este sa opresti aparatul de cafea la fix 15 secunde dupa ce acesta incepe sa toarne cafea in ceasca. Nu sunt experta in cafea, in modul in care se prepara si poate la capitolul acesta cel mai indicat ar fi fost sa scrie sotul meu despre asta, insa daca sunteti pasionati puteti gasi multe informatii pe internet, pe forumuri dedicate, legate de modurile in care puteti face un espresso perfect sau despre cum sa extrageti un ristretto dintr-un espresso.

Espresso inseamna o cantitate de 30 ml de cafea cremoasa in ceasca.

Espresso dublu inseamna o cantitate de 60 ml de cafea in ceasca.

Macchiatto reprezinta o cafea obtinuta prin adaugarea unei cantitati mici de spuma de lapte peste un espresso dublu sau scurt, pentru ai mai lua din tarie.

Latte macchiato este o bautura diferita decat macchiatto, pentru ca se bazeaza pe lapte, nu pe cafea. Aici, laptele joaca un rol important, asigura o treime din bautura, espresso venind peste doar ca sa ii asigure ceva tarie. Acest tip de bautura se serveste doar in pahare de sticla, pentru ca se vede foarte frumos cromatic joaca dintre albul laptelui si cafeniul espressoului.

Caffe latte este o combinatie savuroasa pentru doamne, ce se realizeaza de obicei prin imbinarea a o treime de espresso cu doua treimi de lapte. Este un tip de cafea usoara, ce se poate bea si pe parcursul zilei.

Cappucino este si el un tip de cafea diferit, pentru ca contine atat espresso, cat si lapte, cat si spuma de lapte. Diferenta este data de proportiile fiecarui ingredient, si de obicei are o culoare maroniu deschis. In unele cafenele se serveste deasupra si cu putina frisca.

 

Cel mai usor de facut acasa sunt cafelele simple, fara lapte, unde nu ai nevoie de multa arta pentru a le realiza. Daca ai cafeaua potrivita, si stii exact ce cantitate de cafea ai nevoie, in 2-3 minute si gata cafeaua in cescuta. Mult mai greu insa de realizat mi se par sortimentele care includ si lapte, iar daca nu esti cu adevarat pasionat, nu prea iti vine sa te incumeti sa incerci de nspemii de ori pana cand iti iese o spuma perfecta. Pentru asta insa, eu il am pe sotul meu. Pftiu, ce noroc!

 

Multi spun ca un espresso este mult mai tare decat o cafea simpla, neagra. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Modul de preparare difera. In cazul cafelei clasice, cafeaua rezultata este mai apoasa, chiar daca tare ca si intensitate, iar in cazul unui espresso cafeaua este mai cremoasa. O cafea classica de obicei are cam 200 ml de lichid, in timp de un espresso are maxim 60 ml. In plus, specialistii spun ca o cafea normala contine intre 80 si 185 mg de cafeina, in functie de tipul de cafea si modul in care se prepara, iar un espresso simplu contine intre 40 si 75 mg de cafeina, prin urmare cea din urma nefiind mai mare decat o cafea neagra obisnuita.

 

De cand avem aceste produse in casa pot sa va spun ca nu am avut decat o singura data probleme cu espressorul pentru ca s-a infundat. Problema a fost reparata in vreo 2 zile de catre service, pe garantie. Atunci am aflat si noi de produsele speciale dedicate curatarii acestor aparate, si de cand am inceput sa le facem si o curatare lunara, nu mai avem nici o treaba.  Curatarea este adevarat ca se recomanda a fi facuta o data pe saptamana, ca sa intretinem produsele in buna stare de functionare, insa tot sincer va spun ca odata ce am devenit parinti a doi copii, timpul parca s-a contractat.

 

Cred ca placerea de a bea o cafea buna acasa la noi ni s-a confirmat de fiecare data cand am avut o petrecere. De obicei toti se inghesuiesc la bucatarie si cer cate o cafea, in functie de preferinte. Toti il stiu pe Adita pasionat de cafea, si stiu ca mai mereu avem cafea buna in casa.

 

Legat de unde mai cumparam noi acum cafeaua, v-am mai povestit eu intr-un articol de pe blog numit * Guido Coffee – recomandarea mea pentru o cafea buna in Bucuresti*, si mai nou am descoperit si site-ul blubeancoffe.ro. Stati linistiti, nu e vreun site afiliat si le fac reclama doar pentru ca imi place, asa ca puteti incerca cafeaua lor cu mare incredere.

 

Voi cum va beti cafeaua dimineata?

 

Cristina